Raikastava kurssilasku

Kreikan valtionlainojen järjesteleminen tuskin saisi aikaan sellaista mylläkkää kuin Lehman Brothersin kaatuminen vajaat kolme vuotta sitten.

Pitkän hellejakson jälkeen kasvit ja maa janoavat sadetta. Samoin nousumarkkina tarvitsee laskujaksoja. Ne antavat pörssiswingejä tekeville sijoittajille mahdollisuuden tehdä rahaa muutaman viikon mittaisilla näkemyksenotoilla. Pitkän aikavälin sijoittajalle nousumarkkinan laskujaksot tarjoavat tilaisuuden tehdä edullisia ostoksia.

Pörssikurssit ovat olleet laskussa useita viikkoja. Syyt ovat sekä yrityskohtaiset – tulosodotuksia on tarkistettu alaspäin – että yleistaloudelliset – Kreikan valtionlainojen järjestelyn pelätään halvaannuttavat lainamarkkinat ja jopa finanssijärjestelmän samalla tavoin kuin Lehman Brothersin kaatuminen syyskuussa 2008.

Ilmiselvistä syistä huolimatta pidän viimeaikaista kurssilaskua nousumarkkinaan kuuluvana laskujaksona enkä usko kokonaiskuvan muuttuneen: uskon osakekurssien olevan yhä matkalla ylöspäin.

Tämänpäiväistä laskun syvenemistä katsoessani mieleeni on tullut kesäkuun 2006 lasku, jossa osakekursseista höylättiin lyhyessä ajassa viidennes. Se oli erinomainen hetki ostaa lisää osakkeita, sillä laskun päätyttyä kurssit kipusivat nopeasti: Helsingin pörssin yleisindeksi nousi kesän 2006 pohjilta puolessatoista vuodessa viitisenkymmentä prosenttia. Tosin yleisindeksi on tällä hetkellä matalammalla tasolla kuin vuoden 2006 pohjissa.

Yhtiöiden tulosnäkymien heikkeneminen on hinnoittelukysymys. Kun osakekurssit laskevat, vähempikin tulos riittää antamaan sijoittajalle hänen kaipaamansa tuoton. Siksi tulosnäkymien heikkenemisen on luontevaa johtaa kurssilaskuun, mutta lohdullista on, että kurssilaskun eli ylihinnoittelun purkautumisen myötä osakkeet taas maistuvat.

Kreikan valtionlainojen järjestely tuntuu jo todennäköiseltä. Se luultavasti aiheuttaisi suuria luottotappioita suurille länsieurooppalaisille pankeille ja eurooppalaisille veronmaksajille. En kuitenkaan usko, että Kreikan lainajärjestely syöksisi markkinoita vastaavanlaiseen paniikkiin kuin syksyllä kolme vuotta sitten Lehmanin kaatuessa. Lehman tuli kaikesta huolimatta yllätyksenä. Kreikan maksukyvyttömyydellä on spekuloitu jo siitä asti, kun EU-maat allekirjoittivat ensimmäiset sitoumuksensa ja silloinen pääministeri Matti Vanhanen mainosti temppua Suomen kannalta arbitraasipeliksi.

Kun minäkin oletan, että Kreikan lainojen nimellisarvoa leikataan, mahdollinen leikkaus ei tulisi yllätyksenä rahoitusmarkkinoille. Lyhyen kurssilaskun se voisi saada aikaan, mutta tuskin useiden kuukausien karhumarkkinaa. Täytyy myös muistaa, että Lehmania seuranneessa puolen vuoden paikoin hyvin voimakkaassa laskussa oli kyse paljon muustakin kuin yhden investointipankin kaatumisesta.

Näistä syistä enemminkin odottelen hyviä ostohetkiä kuin valmistautuisin tyhjentämään salkkuni.

Karo Hämäläinen

 

Photo credit: aussiegall / Foter / CC BY

 

/Karo Hämäläinen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit