Rahat säkkiin ja säkki palamaan!

ETF-rahastostot ovat yksi kaikkien aikojen epaonnistuneimmista sijoitusinnovaatioista. Tällä hetkellä niiden voluumit jatkuvasti kasvavat, mikä on johtamassa useissa tapauksissa tilanteeseen, jossa likviditeettiä on enemmän sijoitettaessa indeksiä seuraavaan ETF-rahastoon kuin itse indeksin arvopapereihin. ETF-rahastot ovatkin yksi rahoitusmarkkinoiden stabiliteetin suurimmista uhista.

Itse tietysti pyrin hyötymään ETF-rahastojen ongelmista ja hinnoitteluvirheistä. Vuoden loppua kohti sain hiottua itselleni uuden menetelmän, jolla ETF-rahastojen toimintahäiriöitä pystyy reaaliajassa skannamaan. Mitä sitten löytyikään?

Tässä pari havaintoa 30.12.2011.

Ehdottomasti rivoin meno oli nähtävissä CVRT:n (PowerShares Covertible Securities Portfolio) kohdalla, jossa hinnat hinnat nousivat perjantaina suuren voluumin saattelemina jopa lähes 10 % ilman, että mitään vastaava olisi tapahtunut seurattavan indeksin kohdalla. Nousu oli hetkessä siis 20 dollarista noin 22 dollariin.

Samanlainen tilanne oli IGOV:n (iShares S&P/Citi Intl Treasury Bond) kohdalla, jonka hinta markkinoilla oli kaupankäynnin päättyessä noin 2 dollaria rahaston NAVia korkeampi (97,83 vs. 99.90). Kauapnkäynnin aikana market maker ilmeisesti asetti myyntitarjoukset 99.90 dollariin, mutta jotkut ostot olivat niin voimakkaita, että korkein maksettu hinta hetkellisesti oli 103,38 dollaria eli sijoittajat maksoivat noin 5% -6% ylihintaa. Tuntui kuin joku olisi yrittänyt tarkoituksella hävitä rahaa.

Yleisesti ottaen ja ilman lisäesimerkkejä (joita todellakin olisi) voin sanoa, että samaa tapahtuu koko ajan uudelleen ja uudelleen ETF-rahastojen välillä vähän vaihtuessa.

Ehkä sijoittajat haluavat näilläkin hävitä rahaa kuten perustyperillä vipu-ETF rahastoilla…? En vain ymmärrä, että miksi se pitää tehdä tällaisen vaivan kautta, kun rahaa voisi nostaa pankkiautomaatista ja laittaa sitä takapihalla mustassa roskasäkissä palamaan…

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Jeffrey Beall / Foter / CC BY-SA

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Euronvenyttäjä3 Tammikuu, 2012

ETF -rahastoihin liittyy paljon ongelmia, joita nostit varsin kärjistetysti esiin. Suosittuihin synteettisiin ETF -rahastoihin liittyy myös vastapuoliriski jne. Vipu-ETF -rahastoihin en koskisi pitkällä kepilläkään.

En kuitenkaan olisi noin suorasukaisesti valmis tuomitsemaan ETF -rahastoja epäonnistuneiksi sijoituskohteiksi. Esimerkiksi monet kohteisiinsa suoraan sijoittavat osakerahastot ovat tuoneet vuosien varrella melkoisen hyviä tuottoja sijoittajille. Tämän ne ovat tehneet myös selvästi perinteisiä sijoitusrahastoja alhaisemmilla kustannuksilla.

Itse suosin suoraan osakkeisiin sijoittamista sekä Seligsonin indeksirahastoja. On salkussani ollut jokunen ETF -sijoituskin (osakkeisiin sijoittava ETF). Perinteiset aktiivisesti hallinnoidut osakerahastot ovat pääpiirteissään mielestäni melkoista rahastusta ja osittain jopa härskiä kusetusta. Niihin verrattuna on mielestäni suorastaan järkevää sijoittaa esim. eksoottisille osakemarkkinoille ETF -tuotteita hyväksikäyttäen?

Mikä olisi mielestäsi tavalliselle henkilöasiakkaalle ETF -sijoitusta parempi keino sijoittaa esim. Latinalaisen amerikan osakemarkkinoille tai vaikkapa Koreaan?

JT3 Tammikuu, 2012Kirjoittajan mainitsemat suuret pokkeamat johtuvat varmaankin tilanteesta , jossa ETF:ää on tasapainoitettava vastaamaan seurattavaa indeksiä.
Se että kerran vuodessa tapahtuu tavallista suurempaa kaupankäyntiä ja että jotkut spekulantit pyrkivät tästä hyötymään , ei tarkoita että sijoitusinstrumentti olisi epäonnistunut. Mikäli aiot vakuuttaa minut siitä että ETF-rahastot ovat maailman sijotusmarkkinoiden suurin uhka , joudut kyllä ottamaan hiukan laajemman tarkastelukulman kuin yhden päivän ja kaksi esimerkkiä..

Henri3 Tammikuu, 2012Aikalailla kärjistetty esitys etf:stä. Objektiivisuuden nimissä voisit tuoda esiin tavan/sijoitusinstrumentin jolla tavallinen pienosakesijottaja voi edullisesti hajauttaa sijoitussalkkunsa kuin etf-rahastoilla?

Arvosijoittaja3 Tammikuu, 2012Tarjolla on tosiaan mitä ihmeellisimpiä ETF-virityksiä, joihin ilmiselvistä ongelmista huolimatta tulvii rahaa. Ilmeisesti sijoittajat uskovat että tuotteissa on järkeä, onhan niitä luomassa ollut iso joukko törkeän hyvin palkattuja ekonomeja arvovaltaisissa investointipankeissa – tuo poppoohan on tuottanut viime vuosina paljon loistavia innovaatioita, joista on meille veronmaksajille mielettömästi iloa.

Fyysisesti replikoivien ETF-rahastojen joukosta löytyy yhä hyviä kohteita passiiviselle sijoittajalle, eli ETF ei konseptina ole suinkaan epäonnistunut.

Jarkko Peltomäki3 Tammikuu, 2012Muutamia kommentteja lyhyesti:

>mikä voisi olla parempi sijoituskohde esim. piensijoittajan kannalta?

Indeksirahasto.

>Miksi uhka?

Voluumit ovat suuria, toiminta usein ei läpinäkyvää ja paljon vipua päälle. Tuotteiden kyssyntä/tarjonta painee siirtyy nopeasti markkinoille ja saattaa voimistaa liikkeitä. Rahaston vivun päivittämämiseen kaupankäyntipäivinen välillä liittyy potentiaalisia ongelmia.

Voiko ETF olla hyvä sijoitus?

Periaatteessa ETF voisi olla hyvä sijoitus tietyisssä tilanteissa, joissa sitä saa “halvalla”, mutta kuinka moni teistä sijoittajista oikeasti seuraa, että milloin ETF on oikein hinnoiteltu?

Käytännössä sijoittajat maksavat piileviä kustannuksia.

“Kirjoittajan mainitsemat suuret pokkeamat johtuvat varmaankin tilanteesta , jossa ETF:ää on tasapainoitettava vastaamaan seurattavaa indeksiä.
Se että kerran vuodessa tapahtuu tavallista suurempaa kaupankäyntiä ja että jotkut spekulantit pyrkivät tästä hyötymään , ei tarkoita että sijoitusinstrumentti olisi epäonnistunut. Mikäli aiot vakuuttaa minut siitä että ETF-rahastot ovat maailman sijotusmarkkinoiden suurin uhka , joudut kyllä ottamaan hiukan laajemman tarkastelukulman kuin yhden päivän ja kaksi esimerkkiä.”

Mitä siis tarkoitat tasapainottamisen suhteen? Esimerkkejä olen tänne ladellut ja toiseen blogiin ennemminkin. Niitä tulee kyllä uudestaan ja uudestaan. Paria käppyrääkin tänne ETF:n ongelmista latailin, mutta se ei onnistunut. Katsotaan, jos kohta saisin ne jollakin tavalla esille.

JT3 Tammikuu, 2012Tarkoitin tilannetta , jossa indeksistä “putoaa” osakkeita ja tilalle nousee uusia.
Tässä kohtaa saattaa käydä niin , että k.o. osakkeen/osakkeiden hinta vääristyy , runsaamman kaupankäynnin seurauksena.
Olen antanut itselleni kertoa että tällaista tilannetta pyritään myös käyttämään hyväksi , joka edelleen edesauttaa kurssiheilahtelua.En itse uskalla sijoittaa vivutettuihin tai synteettisiin tuotteisiin ja olen samaa mieltä kuin Sinä – indeksirahasto on oiva ratkaisu piensijoittajalle.Olen nautinnolla lukenut Sinun ja muidenkin tämän palstan bloggaajien kirjoituksia , silti yllätyin kirjoituksesi , minun mielestäni, yksinkertaistetusta ja yleistävästä sävystä tässä aihepiirissä.

Kunnioittaen JT

Jarkko Peltomäki3 Tammikuu, 2012JT on totta, että vuoden vaihteella yms. saattaa olla merkitystä, mutta nämä ilmiöt alkavat olla jo systemaattisia. Bondien kohdalla ETF:ien hinnoitteluvirhe on hyvin usein +/- 2 prosenttia suuntaan tai toiseen – ne eivät toimi. KV-rahastojen kohdalla on taas omat ongelmansa. Seurattuihin indekseihin verrattuna ETF:t periaatteessa ylireagoivat. ETF:t mielestäni ovat uhka stabiliteetille. Siitä en pääse mihinkään.

“Olen nautinnolla lukenut Sinun ja muidenkin tämän palstan bloggaajien kirjoituksia , silti yllätyin kirjoituksesi , minun mielestäni, yksinkertaistetusta ja yleistävästä sävystä tässä aihepiirissä.”

Ehkä hieman kärjistetty kanta. Haen tällä mitä tilanne keskimäärin mielestäni on. Ei maailma tietysti milloinkaan ole mustavalkoinen;)

“Tarkoitin tilannetta , jossa indeksistä “putoaa” osakkeita ja tilalle nousee uusia.”

Tämä voi vaikuttaa. Se kuitenkaan muuta asiaa siitä, että se on yhä ETF:n ongelma:)

SH4 Tammikuu, 2012Minusta Peltomäen sohaisu kustannustietoisten osakesäästäjien muurahaispesään, eli negatiivisten kommenttien esittäminen etf-tuotteista, on ihan tervetullut. Täydellistä sijoitustuotetta ei ole olemassakaan ja jokaiseen liittyy aivan varmasti omat haittatekijät. Ketjussa onkin jo ainakin maininnan verran käsitelty useimpia näistä haittatekijöistä.

Itse olen pohtinut valtaviksi kasvaneiden etf-rahastojen merkitystä omistajanvallan käytölle pörssiyhtiöissä. Valitsee melkein minkä tahansa suuren amerikkalaisen pörssiyrityksen, suurimpien omistajien listaa hallitsevat usein amerikkalaiset rahastoyhtiöt: erityisesti State Street ja Vanguard Group jättimäisten etf-rahastojensa kautta. Toki osa omistuksesta perustunee heidän hallinnoimiin yksityisten eläkeohjelmiin.

Oletan, ettei esimerkiksi Vanguard käytä äänivaltaa yhtiökokouksissa aktiivisesti, koska omistus perustuu passiivisiin rahastoihin. Tämä merkitsee aktiivisen omistajanvallan luovuttamista muille omistajille. Ilmiönä tämä tarkoittanee sitä, että suurissakin pörssiyrityksissä merkittävää valtaa pääsee käyttämään halvemmalla, kuin ilman etf-rahastoja.

ETF-jätit voivat halutessaan hylätä tai hyväksyä esimerkiksi ylimitoitettuja johdon palkitsemisjärjestelmiä. Oli miten oli, tämä omistajanvaltaa koskeva kysymys etf-rahastojen osalta on minusta tärkeä kysymys, joka kaipaisi lisäselvityksiä. ETF-pääoma yrityksessä on potentiaalista “tyhmää pääomaa”, jota muut omistajat ja johto voivat hyödyntää ja käyttää väärin.

JT4 Tammikuu, 2012On myönnettävä että lähestymiskulmani on , kovin paljon simmppelimpi kuin bloggarilla tai Sinulla SH.
Ensiksi haluan tuottoa sijoitukselleni , toiseksi haluan sijoittaa kustannustehokkaasti ja seuraavana listoilleni nousee verotehokkuus.
Näistä syistä olen kallistunut indeksi- sijoittamiseen , mutta aina se ei ole ollut mahdollista ja silloin olen etsinyt Etf : stä sopivimmalta tuntuvan vaihtoehdon.Kuten mainitsitkin , maailma ei tullut tänäänkään valmiiksi ja lähes kaikissa vaihtoehdoissa on myös kääntöpuolensa.
Mainitsemiasi seikkoja enemmän , minua häiritsee sijoittamisen eettinen puoli , tai enemmänkin sen puute.
Kenties me kaikki keskusteluun osallistuneet löydämme sopivan vaihtoehdon valtavan laajasta tarjonnasta , joista jokaisella on puolustajansa.Kiitos laadukkaista kommenteista JT

Jarkko Peltomäki5 Tammikuu, 2012SH: “Itse olen pohtinut valtaviksi kasvaneiden etf-rahastojen merkitystä omistajanvallan käytölle pörssiyhtiöissä.”

Hyvä pointti! En ole edes vielä ajatellutkaan ks. asiaa.

Å Niko15 Tammikuu, 2012Kommentit pelastivat Kauppalehtitasoisen blogimerkinnän.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit