Rahat säkkiin ja säkki palamaan, osa 2

Olen äärettömän empaattinen ihminen ja haluaisin auttaa sijoittajia, mutta se on niin vaikeaa..:( Ei tässä ole enää mitään tehtävissä, koska vain niin harva sijoittaja jaksaa olla kiinnostunut sijoitustuotteiden tuottavuudesta…

On niin surullista lukea kuinka Bloomberg kertoo 67-vuotiaasta sijoittajasta, joka sijoitti pörssinoteerattuun tuotteeseen eikä ymmärtänyt, että pörssinoteeratun tuotteen pörssihinta oli hinnoiteltu huomattavasti yli sijoitusten arvon. Itse uutinen ei yllätä minua millään tavalla ja uskon, että tilanne on yleisesti vielä pahempi kuin mitä nyt voi ymmärtää.  Tässä kuitenkin kirjoituksen herkkupaloja:

“When it started to fall, I bought more because I couldn’t believe how low it was going,” he said in a telephone interview. “I didn’t realize I was playing with a hand grenade.”

Gamble, who lives in Frisco, Texas, didn’t know the product was trading at a premium to its targeted value, a rare event for ETNs, or that institutional investors were selling the notes short on a bet they would fall.

Erinomainen esimerkki siis siitä, kuinka sijoittajat eivät ymmärrä mihin he sijoittavat rahojansa ja pörssinoteerattujen tuotteiden lyhyeksi myyjät ja suuremmat sijoittajat voivat hyötyä hölmöilystä.

Itse kyseisen tuotteen hinnan romahtaminen on aloittanut ensimmäistä kertaa keskustelun pörssinoteerattuihin tuotteisiin liittyvästä sisäpiiri-informaatiosta, mikä liittyy näiden tuotteiden osuuksien liikkeelle laskemiseen.Osuuksia liikkeelle laskevat osapuolet ja etuoikeutetut osapuolet, jotka toimittavat tuotteet markkinoille, voivat tietää milloin osuuksien tarjonta muuttuu ennen muita sijoittajia. Täten heillä on hallussaan informaatiota tulevaisuudessa hintaan vaikuttavista tekijöistä.

Kyseisessä Credit Suissen TVIXin (VelocityShares Daily 2x VIX Short-term ETN) tapauksessa ongelma tuli selvästi esille, koska kun osuuksien liikkeelle laskeminen oli lopetettu, tuotteen hinta oli huomattavasti yli todellisen arvon. Ylihinnoitellun tuotteen hinta alkoi 22.3.2012 yllättäen alkoi laskea voimakkaasti (kts. ZeroHedgen) ja romahti noin kolmanneksen. Sitten seuraavana päivänä Credit Suisse ilmoitti, että osuuksien liikkeelle laskeminen aloitetaan uudestaan ja hinta tippui edelleen (kts. ZeroHedge). Oliko hinnan romahtaminen sitten sattumaa juuri ennen ilmoitusta…? Näissä tilanteissa voi olla mahdollista, että informaatio vuotaa tietyille osapuolille, joilla jostakin syystä olisi nyt ollut positioita TVIXissä. On esimerkiksi mahdollista, että monet HFT:t käyttävät näitä irrationaalisia tilanteita hyväksi ja pyrkivät etujuoksemaan pienten sijoittajien ostoja/myyntejä. Itse näissä tilanteissa kauppaa käyneenä pidän ilmeisenä, että HFT:t käyttävät niitä hyväksi, koska volyymi ja volatiliteetti ei ainoastaan pienten sijoittajien toimesta voi nousta niin korkeaksi kuin usein tapahtuu.

Minä itse olen kuitenkin nyt kohdannut sen todellisuuden, että en pysty sijoittajia auttamaan. Pörssinoteeratut tuotteet ovat täydellisiä leikkikaluja, joilla yksittäinen sijoittaja pystyy leikkimään mitä ihmeellisimmillä sijoituskohteilla ymmärtämättä kuitenkaan tuotteiden toimintamekanismia (lue rahastusmekanismia). Hölmöily pystytään vasta säätelyllä lopettamaan. Pitää vain jaksaa keskittyä omaan sijoittamiseen ja nauttia siitä, että markkinoilla on oikeasti sijoittajia, jotka suorastaan pyrkivät haviämään rahaa…

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Jeffrey Beall / Foter / CC BY-SA

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tapsa2 Huhtikuu, 2012

Hei, mitä mieltä olet Helsingin pörssissä noteeratusta Seligsonin OMXH25-indeksiosuusrahastosta?

Jarno Lönnqvist2 Huhtikuu, 2012Hyvä kun tuot selkeästi esille useiden tuotteiden älyttömyyden sijoittajille! Itse en oikein ymmärrä mitä järkeä on ylipäätään noissa volatiliteettituotteissa. Volatiliteettia voit jo treidata optiolla mistä noidenkin kohde-etuudet on laskettu. Voihan se olla että niissä on jokin idea mitä en vaan ymmärrä.

Joppe2 Huhtikuu, 2012Tapsa, Ei Seligsonin ETF liity oikeastaan tähän ongelmaan, koska se on yksinkertaisin mahdollinen ETF-tuote jonka arvo on melko helppo tarkistaa. Voit vertailla rahastoa ja OMXH25-indeksiä ja näet että korrelaatio on erittäin hyvä.

Pääsääntöisesti jos OMXH25-indeksi on pisteluvussa 2100, on silloin Seligsonin tuotteen hinta 21,00. Ainoa ero tähän tulee keväisin jolloin Seligsonin hinta on enemmän, koska rahasto saa osinkoja mutta indeksin pistelukuun niitä ei lisätä. Ero tasaantuu yleensä kesäkuussa jolloin osinko maksetaan ulos ja hinta on taas indeksi/100.

Erkki Fadjukoff2 Huhtikuu, 2012Jarno, tarkoitat ilmeisesti noilla volatiliteettituotteilla warrantteja. Jarkon ansiokas kirjoitus ei suoranaisesti koskenut siitä. Olet oikeassa, että warrantit vastaavat optioita, mutta sillä erotuksella, että tavallisen piensijoittajien on huomattavasti helpompi päästä käsiksi warrantteihin kuin optioihin, eikä tarvita mitään vakuusmekanismeja tms. Warranteilla ei kyllä pysty rakentamaan kaikkia sellaisia strategioita kuin optioilla, koska warrantteja ei voi shortata. Oma paikkansa warranteillakin silti on, mutta Jarkon kirjoituksen ajatus pätee täysillä niihinkin: täytyy tietää tuotteen toimintamekanismi.

Jarkko Peltomäki2 Huhtikuu, 2012Tapsa,

Jos sijoittaa perusindeksejä seuraaviin ETF-rahastoihin, ei mielestäni silloin suurempia ongelmia ole, jos vain muistaa, että turha aktiivisuus kuluttaa tuottoja pitkällä aikavälillä. Mitä yksinkertaisempi tuote, sitä parempi.

Kannattaa kuitenkin kiinnittää siihen huomiota kuinka markkina ja market making aina kullakin tuotteella toimii, esim. lisääntyykö osto-ja myyntilaitojen erotus tiettynä aikana päivästä ja mitä kriiseissä tapahtuu. Etenkin stop-loss toimeksiantojen kanssa kannattaa olla varovainen.

Kun ETF-rahastojen hintoja vertaa indeksiin, tulisi aina katsoa päivien alin ja ylin toteutunut myyntihinta, joista vasta näkee paremmin tuotteen todellisen riskin.

Tosiaan aina pitäisi itse perehtyä tuotteeseen. Tässä on esim. yksi artikkeli, josta yleensä kannattaa lähteä liikkeelle: http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/omaraha/uutiset.jsp?oid=201203126143

Jarkko Peltomäki2 Huhtikuu, 2012Jarno,

Ei niissä yksinkertaisesti ole oikeen mitään järkeä… Niillä on vain jännittävää osallistua markkinaan. VIX, ETN ja ETF kaikki kuulostaa nykyään niin hienolta. Sitten on kiva sanoa kaverille, että on sijoittanut VIXiin ja kaikki pitävät mielettömän fiksuna;)

Jarno Lönnqvist3 Huhtikuu, 2012Erkki,
tarkoitan noilla volatiliteettituotteilla vaikka VIXiin tehtyjä tuotteita. Nehän ovat johdannaisten johdannaisia. Sitten jos tehdään vielä ETF vaikka noihin niin ne ovat johdannaisten johdannaisien johdannaisia. Saataisiikohan jotain etua jos vielä laitettaisiin pari rahastavaa kerrosta lisää?

Jarkko Peltomäki3 Huhtikuu, 2012Jarno,

Se todellakin on johdannaisia johdannaisten päälle;)

1. S&P 500 osakeindeksi
2. S&P 500 optiot ja niiden implisiittinen volatiliteetti -> VIX
3. VIX futuurit
4. VIX futuureihin sijoittava ETN, esim. VXX
5. Futuurit ja optiot, joiden kohde-etuutena on VIX ETN, esim. VXX

Nyt siis voi myydä osakeindeksin implisiittistä volatiliteettia seuraavan tuotteen implisiittistä volatiliteettia tai jotain sinne päin…:)

Erkki Fadjukoff3 Huhtikuu, 2012Jarno, ok – ymmärsin sitten väärin. Tuollainen ketju on jo kyllä jotain käsittämätöntä ja todellakin pysyn kaukana moisista tuotteista. Ilmeisesti maailmasta kuitenkin löytyy tarpeeksi hyväuskoisia hölmöjä, kun moisia tuotteita kannattaa lanseerata.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit