Rahamarkkinoiden paluu normaalitilaan

Jo kolmatta vuotta poikkeuksellisen alhaisena pysytellyt korkotaso on pitänyt pankkien korkokatetta niukkana, mikä on jarruttanut sektorin osakkeiden kurssikehitystä. Osalla pankeista on sijoittajien mielestä myös tilinpidollista korjattavaa, sillä finanssiosakkeita noteerataan eurooppalaisilla osakemarkkinoilla jopa selvästi alle substanssiarvon. Laadukkaimmatkin yhtiöt ovat taseperusteiselta arvostukseltaan vain hieman yli kirjanpidollisen arvonsa, vaikka liiketoiminta on edelleen hyvin kannattavaa. Eräs pankkisektorin pohjoismaisista menestyjistä on Nordea, jonka osake ei ole vielä täysin toipunut finanssikriisistä. Seuraavassa muutamia tekijöitä, jotka tukevat yhtiön positiivista kehitystä vuonna 2011.

Ruotsin valtio oli vielä vuoden 2011 alussa Nordean toiseksi suurin omistaja noin viidenneksen omistuksellaan pankkikonsernin osakekannasta. Nyt valtio on aloittanut osakkeidensa myyntiprosessin myymällä kolmanneksen omistuksestaan, joten yhtiö pystyy toimimaan jatkossa entistä paremmin markkinaehtoisemmin, mikä tarkoittaa voiton ja osakkeenomistajien tuoton maksimointia. Kun valtion asettamat bonuskatot kaikkoavat, on mahdollista rekrytoida konserniin lahjakkaimpia osaajia.

 

Pitkän linjan nordealainen, Hans Dalborg teki maaliskuun yhtiökokouksessa tilaa Björn Wahlroosille, joka edustaa Nordean suurinta osakkeenomistajaa. ”Nallen” ansioluettelo omistaja-arvon luojana puhuu puolestaan, ja julkisuudessa Nordeaa onkin jo ehditty parittaa suurille eurooppalaisille pankeille Wahlroosin johdolla. Nallen otteet tulevat myös takaamaan sen, että yhtiössä merkittävimmät päätökset palvelevat vain ja ainoastaan osakkeenomistajien taloudellisia intressejä.

Erityisesti euriborit ovat kääntyneet rivakkaan nousuun viimeisten kuukausien aikana. Tämä parantaa Nordean korkokatetta jo vuoden 2011 ensimmäisellä kvartaalilla merkittävästi. Yhtiö on itse ilmoittanut, että prosenttiyksikön nousu rahamarkkinakoroissa kasvattaa vuositulosta 500 miljoonaa euroa. Nordean hallituksen jäsen Kari Stadigh sanoi helmikuun 9. päivä julkisuudessa, että tämä saattaa olla hieman alimitoitettu arvio, sillä alhaisen korkotason aikana lainakanta on kasvanut merkittävästi.

Nordea parantaa tulostaan alkaneena vuonna tuottojen kasvun ohella myös siksi, että konsernin luottotappiot ovat jo viidettä kvartaalia peräkkäin laskussa. Tulos luottotappioiden jälkeen näyttänee vuonna 2011 merkkejä siitä, että reaalitalous on palannut selvään noususuhdanteeseen. Mikäli luottotappiot poistuisivat tuloslaskelmasta kokonaan, paranisi vuositulos yli 20 prosenttia vuodesta 2010.

Nordea on jo vuosia kuulunut kannattavuudeltaan eurooppalaisten pankkien parhaimmistoon. Mikä parasta, kannattavuus on ollut historiassa melko tasaista tarkoittaen tuloksen volatiliteetin pysymistä alhaisena. Yhtiön oma pääoma on tuottanut kymmenen vuoden keskiarvona noin 15%. Toistaiseksi osake kuitenkin laahaa taseperusteisella arvostuskertoimella 1,2. Kun Etelä-Euroopan velkahuolet aikanaan helpottavat ja pankkiosakkeet koetaan jälleen luotetuiksi, on Nordealla pohjoismaisen pankkisektorin parhaat edellytykset tuottaa merkittävää lisäarvoa sijoittajille.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jukka Oksaharju5 Huhtikuu, 2011Rahamarkkinakorot jatkavat selvällä nousutrendillä, 12 kuukauden euribor jo noin 2,02%. Nordea tulee raportoimaan kolmen viikon päästä erittäin hyvät luvut – olihan jo Q4/2010 kaikkien aikojen paras vuosineljännes tuottojen osalta.

Euroshopper5 Huhtikuu, 2011Samaa mieltä Nordean potentiaalista tehdä yhä parempaa tulosta! Uskon Nordean osoittautuvan vielä erinomaiseksi sijoitukseksi Sammon kannalta. Jännittävintä onkin pohtia, mitä Sampo tekee omistuksellaan – varmaa on se, että tavoitteena on omistaja-arvon lisääminen kaikissa skenaarioissa.

Mitä itse pidät “parhaana” vaihtoehtona? Tuleeko Sampo olemaan omistajana Nordeassa pitkällä tähtäimellä, vai onko tarkoituksena myydä positio jossain vaiheessa kelpo hintaan? Ostettiinko Nordeaa pankkifuusioiden toteuttamista varten? Kasvattaako Sampo vielä merkittävästi osuuttaan Nordeasta, jos Ruotsin valtio irtautuu yhtiöstä?

Itse uskon, että Sampon strategiana saattaa olla vain yksinkertaisesti omistaa Nordeaa ja nauttia sen tuomasta tasaisesta kassavirrasta.

Jukka Oksaharju6 Huhtikuu, 2011Nordea on itse asiassa ollut jo Sammolle äärimmäisen hyvä sijoitus, sillä Sampo Pankin myynnistä saadut rahat tuottavat Nordeassa jo nyt yli kaksi kertaa enemmän tulosta kuin Sampo Pankki parhaina päivinään. Sampo-konsernin johdon näkemyksen mukaan pidemmällä aikavälillä rahoitusmarkkinoilla vallitsevat lisääntyvät tuotot skaalan suhteen ajavat toimijoita fuusioihin. Itse näen tämän lähinnä optiona, jota ei tule tällä hetkellä liikaa hinnoitella osakkeen arvostukseen – vaikkakin Nordean arvo on toistakymmentä euroa osakkeelta mahdollisessa yritysjärjestelytilanteessa. Tärkein Nordea-osakkeiden omistamisen syy Sampo-konsernin ja myös itseni kannalta on tuloksen alhainen volatiliteetti. Voidaan sanoa, että Nordean liiketoimintamalli on osoittanut erinomaisuutensa talouden eri vaiheissa. Sampo ei tule kasvattamaan omistustaan Nordeassa ainakaan yli 25%:n, sillä Wahlroosille riittää hallituksen puheenjohtajuus ja ylivoimaisesti suurimman osakkaan asema yhtiön päätöksenteossa. Lyhyellä tähtäimellä paitsi Sampoa hyödyttää paitsi Nordean taloudellisen tuloksen kasvu, myös omistuksen tuoma hajautushyöty Sampo-konsernin liiketoimintaportfolioon. Näistä riippuvuuksista (korrelaatiokertoimista) on melko tarkat laskelmat Sampon sijoittajasivuilla. Ehkä yhteen lauseeseen tiivistettynä voisi sanoa, että Sampon asema Nordean hallinnossa vahvistaa uskoani siihen, että osaketta tulee olla salkussa riittämiin. Tässä yhteydessä voidaan hyvin siteerata Warren Buffettin suosimaan Mae Westin viisautta: “Too much of a good thing can be wonderful”.

 

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit