Pysy erossa sopulilaumasta!

Viime kesäkuusta pörssi oli lievästi nousuvoittoinen ja kurssien heilunta vähäistä kuluvan vuoden kevääseen asti. Viime viikkoina sijoittajien hermostuminen on lisääntynyt selvästi ja pitkästä aikaa olemme nähneet jopa paniikinomaisia piirteitä pörssissä. Esimerkiksi ensimmäisenä pörssipäivänä juhannuksen jälkeen Cap-indeksi laski peräti 3,3 prosenttia eli enemmän kuin kertaakaan 12 kuukauteen. Samalla kurssitaso valui kuluvan vuoden alimmalla tasolle, kun osinkoja ei oteta huomioon. Mistä on kysymys? Odottavatko sijoittajat jälleen kerran maailmanloppua? Ja mitä tavallisen yksityissijoittajan pitäisi tehdä?

Suuret vastakkaiset kurssiheilahtelut perättäisinä päivinä ovat mahdottomia ymmärtää järjellä. Pörssipsykologia johtaa usein jopa käsittämättömän suuriin kurssimuutoksiin, kun valtaosa sijoittajista käyttäytyy suurin piirtein samalla tavalla. Puhutaan sopulilaumasta, jonka jäsenet ryntäävät joko myymään tai ostamaan samanaikaisesti. Tietokoneistetun kaupankäynnin yleistyminen on lisännyt näitä ylilyöntejä, koska tietokonerobotit eivät pysty ihmisaivojen tapaan luovimaan odottamattomissa tilanteissa. Yksityissijoittajan pahin virhe on liittyä sopulilaumaan. Se johtaa lähes aina siihen, että myy liian halvalla ja ostaa liian kalliilla. Robotitkin tekevät näitä virheitä, mutta pärjäävät kuitenkin ihmissopuleille nopeutensa ansiosta.

Helsingin pörssin kurssitaso lähti nousuun viime vuoden kesäkuussa. Kuluvan vuoden kurssihuippu saavutettiin 22.5., jolloin noteeraukset olivat nousseet keskimäärin 28 prosenttia vuoden 2012 kesäkuun lopusta. Sen jälkeinen lasku on johtanut siihen, että pörssiosakkeista maksetaan tällä hetkellä suurin piirtein saman verran kuin vuoden alussa. Parhaimmillaan kurssitaso oli 12 prosenttia korkeampi kuin vuoden vaihteessa.

Toukokuussa alkanut ja kesäkuussa jyrkentynyt alamäki johtuu lähinnä siitä, että sijoittajat ovat alkaneet pohtia, milloin USA:n keskuspankin elvytyspolitiikka päättyy. Että näin jossain vaiheessa käy ei ole mikään uutuus – aiemmin asia ei vain ole tullut sijoittajien mieleen. Lisähermoilua aiheuttaa pelko siitä, että Kiinan kasvuvauhti on hiipumassa ja maan rahapolitiikka kiristymässä. Rajuihinkaan kurssiliikkeisiin ei välttämättä tarvita kovin suuria muutoksia toimintaympäristössä. Riittää, että suuri joukko sijoittajia havahtuu samanaikaisesti pohtimaan jotakin yksittäistä seikkaa. Pörssiromahdukset ovat usein käynnistyneet pikkuasioista; kun lumipallo alkaa kieriä alaspäin, sitä on vaikeaa pysäyttää ja vauhti vain kiihtyy, kun yhä useammat sijoittajat joutuvat paniikin valtaan.

Mikäli sijoittajat olisivat aina olleet oikeassa, maailmanloppu olisi koittanut jo aikoja sitten. Aikasarjat osoittavat kuitenkin, että keskimääräiset osakesalkut ovat tuottaneet huomattavan hyvin reaalisestikin pitkällä aikavälillä. Erityisesti osakkeiden ostaminen pörssiromahdusten aikana on osoittautunut erinomaisen tuottoisaksi. Taloudellisesti ankeiden aikojen jälkeen suhdanteet ovat aina kääntyneet ennemmin tai myöhemmin nousuun. Tällä hetkellä taloudellinen tilanne on sikäli hämmentävä, että kokonaistuotanto saattaa jopa supistua kuluvana vuonna, mutta silti valtaosa kaikista suomalaisista pörssiyhtiöistä tekee voitollisia tilinpäätöksiä. Näin ei ollut asianlaita 1990-luvun lamavuosina.

Suomen ekonomistikunta odottaa taloudellisen tilanteen lievää elpymistä loppuvuonna. Vaikka kasvuvauhti ei päätä huimaa ensi vuonnakaan, taantuman pahin vaihe lienee ohitettu. Siihen nähden monen suomalaisen pörssiyhtiön osakkeet ovat varsin edullisia. Tällä hetkellä löytyy kansainvälisesti toimivia suomalaisia vientiyhtiöitä, joiden kannattavuus on hyvä ja näkymät rohkaisevat. Lisäksi osa näistä yhtiöistä hinnoitellaan pörssissä niin, että P/E-luku on kuluvan vuoden tuloksen perusteella vain kymmenen pinnassa ja osinkotuotto yli viisi prosenttia. Näitä osakkeita on pidettävä poikkeuksellisen edullisina ostokohteina pitkäaikaisen osakesäästäjän kannalta.

Mikäli lähiviikkoina nähdään lisää päiviä, jolloin valtaosa sijoittajissa pelon sokaisemina pyrkivät pääsemään eroon osakkeistaan, ostajille tarjotut herkkupalat lisääntyvät entisestään. On todennäköistä, että hermoilua riittää jatkossakin, koska etenkin Kiinasta saattaa kantautua uusia ikäviä uutisia. Jatkokertomus Euroopan talousongelmista ei ole myöskään vielä päättynyt. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pörssipsykologian ja sopuli-ilmiön vuoksi sijoittajien reaktio huonoihin uutisiin on lähes aina vahvasti liioiteltu.

On lopuksi syytä korostaa, että mielenkiintoinen osake ja hyvä yhtiö ovat kaksi eri asiaa. Kone on Suomen yritysmaailman helmiä tällä hetkellä. Kaikki tietävät tämän, joten osakkeella on kovasti kysyntää. Siitä syystä osake on pitkään ollut tunnuslukujen valossa erittäin kallis. Arvosijoittajan sanoin osakkeesta maksetaan ”glamourlisää”. Vielä pari vuotta sitten sijoitusneuvojat pankissa kuin pankissa kehoittivat ostamaan kehittyvien markkinoiden rahastoja. Talous kasvoi kyllä rivakasti näillä markkinoilla, mutta kaikkien tiedossa oleva tosiasia ei tarjoa sijoittajalle ansaintamahdollisuuksia. Ei ollut tai ei olisi pitänyt olla yllätys, että näin luotu ylikysyntä kostautui. Parin viime vuoden aikana lähes kaikki sijoitukset kehittyville markkinoille ovat kehittyneet varsin heikosti.

Tunnuslukuihin ei kannata myöskään luottaa kritikittömästi. Viimeksi maksetun osingon mukaan esimerkiksi Sanoman osakkeen pitäisi nykykurssilla olla suorastaan unelmasijoitus, kun osinkotuottokin ylittää 10 prosentin rajan. Yhtiön tuloskehitys on kuitenkin huolestuttava, minkä lisäksi liikearvon alaskirjausriski on pelottavan konkreettinen. Näin ollen osingon pitäminen ennallaan saattaa muodostua yhtiölle ylivoimaiseksi tehtäväksi.

Omistamme osakkeita Koneessa ja Sanomassa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.06.2013 16:58

vIIMEAIKOINA; oSTIN VAIMON SALKUSSA: kONE, upm, oUTOTEC.
ITSE OSTANUT: sUOMINEN
vIHELIÄINEN TÄMÄ CAPSLOCK

Nimetön
Nimetön
27.06.2013 18:02

Ei sopulilaumasta tarvitse erossa pysyä vaan toimia sitä ennen! Suurin osa sijoittajista kun tuppaa olemaan lähestulkoon aina väärässä..