Punainen euro

Länsimaiden hyvinvointi perustuu enemmän tai vähemmän markkinatalouteen. Markkinataloudessa sijoitusten, tuotteiden yms. vaihdanta on itseohjautuvaa vastaten siitä, että yhteiskunnan resurssit allokoituvat mahdollisimman tehokkaasti.  Tämä esimerkiksi tarkoittaa sitä, että rahoitus ohjautuu niille talouden toimijoille, jotka pystyvät rahoitusta hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti.

Nyt meillä on euroalueessa mukana maita, jotka ovat velkaantuneet paljon, mutta eivät ole juurikaan pystyneet käyttämään ottamaansa velkaa tehokkaasti hyväksi siten, että velalla ylipäätänsä saataisiin aikaan kestävää talouskasvua. Markkinoiden viesti onkin, että velkaa ei enää tule antaa.

Kuitenkin poliittista älymystöä ja talouseliittiäkin on aina viehättänyt halu kontrolloida markkinoita ja leikkiä ”talouden jumalaa.”  Äärimmäisimpänä tapauksena tämä osaltaan johti Neuvostoliiton perustamiseen, jossa toteutettiin totaalista suunnitelmataloutta. Terästä saatettiin tuottaa uskomattomia määriä, mutta kukaan ei tiedä minne se meni ja lopulta se varmaankin ruostui jossakin.  Samoin kaupassa hyllyt saattoivat ammottaa tyhjyyttä, kun niihin ei saatu tuotteita. Kaikki tämä lähti siitä kauniista ajatuksesta, että joku voi ohjata markkinaa paremmin kuin se itse.

Neuvostoliitto kaatui, mutta tämänkin päivän poliittista eliittiä ympäri maailman vielä viehättää sama ajatus markkinoiden ohjaamisesta.  Markkinoita ohjaavatkin erilaiset keskussuunnittelijat ja neuvostot, joista esimerkkejä ovat keskuspankit FED ja EKP. Näiden “neuvostot” päättävät kukin oman talousalueen ”oikeasta” korosta, joka muun muassa vaikuttaa suomalaisten asuntolainojen korkoon. Siten suomalaiset asuntovelallisetkin ovat neuvostosuunnittelun armoilla. Keskussuunnittelijoiden korkotason ohjaus on tuonut monia ongelmia ja FED on edes auttanut muun muassa vuoden 2000 teknokuplan ja 2000-luvun Yhdysvaltojen asuntokuplia sekä johtanut vuoden 2010 salamaromahdukseen.

Tällä hetkellä euroalueen talous lipuu yhä enemmän neuvostosuunnittelun alle, koska poliitikot eivät halua hyväksyä markkinatalouteen kuuluvia tappioita ja tukevat maksukyvyttömiä euromaita. He ajattelevat, että asiat voidaan tehdä fiksummin jonkinlaisen markkinaohjauksen avulla. Tämä yksinkertaisesti johtaa siihen, että yhteiskunnan resurssit eivät euroalueella allokoidu tehokkaasti ja joudumme tinkimään tulevaisuuden hyvinvoinnista.

Kokonaisuudessaan tukipaketit ovat siis suuri yhteiskunnan tappio, mutta neuvostojen ohjatessa markkinoita, yksilöiden on mahdollista hyötyä suunnitelmataloudesta. Esimerkiksi negatiivinen reaalikorkotaso hyödyttää aina velkaspekulantteja, jotka velan avulla pystyvät luomaan omaisuutta tyhjästä. Itsekin suojaan varallisuuttani inflaatiolta käyttämällä sijoituslainaa. Jos Euroopassakin tilanne tukien osalta jatkuu samanlaisena, yksittäinen sijoittaja voi hyötyä myös neuvosto-ohjauksesta sijoittamalla korkeatuottoisiin sijoituksiin velkakriisin maissa. Esimerkiksi New Yorkin pörssissä on listattuna National Bank of Greecen (NBG) etuosake (NBG PRA), joka maksaa yli 12 prosentin osinkoa. Sijoituksen suurin riski tietysti liittyy niihin päätöksiin, joita euroalueen neuvosto-ohjaus tekee, mutta annettu tuki on käytännössä mahdollista pumpata näistä sijoituksista takaisin. Riskinä tietysti on se, että jatkuuko tuki ja miten se jatkuisi….

Neuvostoriski on nykymarkkinoiden riski.

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Gilderic Photography / Foter / CC BY-NC-ND

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tartaros18 Toukokuu, 2011

Harvinaisen terävää ja selväjärkistä kommenttia tämänhetkiseen maailmantilanteeseen!

Voisit seuraavassa kirjoituksessa esittää jotain ihan käytännön ideoita siitä, miten suomalainen tuulipukukansa voisi hyötyä velkakriisistä esimerkiksi ETF:ien avulla? NGB:n etuosaketta ei taida Nordnetin kautta löytää, joten olisi hyvä saada jotain sellaisia tuotteita mukaan, joista perusjamppa voi hyötyä.

Jarkko Peltomäki19 Toukokuu, 2011Asiaan voisi palata. Kyllä niitä joitakin ETF:iä löytyy, mutta ei välttämättä niin hyviä. Mietitään…:)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit