Puheenvuoro osakepoiminnan puolesta osa 2 ”Vaihtoehtoiskustannus”

Indeksisijoittamisen parhaita puolia on se, että se ei vaadi tietotaitoa eikä aikaa. Osakepoiminta vaatii molempia merkittävästi enemmän. Moni kokopäivätöissä oleva piensijoittaja ei millään ehdi eikä jaksa seurata markkinoita, pörssiuutisia ja lukea tilinpäätöksiä. Tämän takia osakepoiminnan vaihtoehtoiskustannuksesta (Opportunity cost) on hyvä aloittaa pohdinta siitä, sopiiko se sinulle.

Passiivinen indeksisijoittaminen on sanan mukaisesti passiivista, se ei vaadi minkäänlaista työtä. Kuukausittainen sijoittaminen hyvin suunniteltuun ja hajautettuun ETF-rahastosalkkuun on ajankäytöllisesti kaikista helpointa. Se ei vaadi ponnistuksia. Tarpeen tullen voit syöttää tilisiirrot ja ostot tapahtumaan automaattisesti ja pääset keskittymään täysin elämäsi muihin osa-alueisiin.

Oletpa sitten minun laillani huolissasi indeksituotoista tulevina vuosina, tai tavoittelet indeksiä kovempia tuottoja, on strategioita lukemattomia. Ennen kuin avaan omia näkemyksiäni niistä, pohditaanpa ajankäytöllisiä aspekteja hieman syvällisemmin.

Tuntipalkasta

Henkilökohtaisesti käytän osakekurssien seurantaan, markkinauutisten lukemiseen, makrodatan analysointiin, sijoituskeskustelun seuraamiseen, tilinpäätösten lukemiseen ja tunnuslukujen laskemiseen vähintään 3 tuntia joka päivä. Useimpina päivinä aikaa näihin kuluu enemmänkin. Laskennallisesti tämä tekee viikkotasolla noin 20 tuntia. Asia ei siis sovi kenellekään, jolla ei ole omaa aitoa intohimoa sitä kohtaan.

Käytän siis vuositasolla noin 1000 tuntia pelkästään salkkuni hallinnointiin. Järkevään tuntipalkkaan pääseminen vaatisi melko reippaan kokoisen salkun, jos aktiivisemman osakepoiminnan oletettaisiin tuovan esimerkiksi 5% indeksituottoa korkeampaa tuottoa.

Viime kesänä julkaistun tutkimuksen mukaan keskiarvosalkku Nordnetissä oli 25.000 euroa. Tälle salkulle 5%:n ylituotto indeksiin olisi 1250€, valtion osuuden jälkeen siitä jäisi käteen 875€.

Olen suhteellisen varma, että kuulun skaalan ääripäähän päivätasolla käytetyssä ajassa. Puhuttaessa piensijoittajista, on tunti päivässä jo merkittävästi. Tämä tarkoittaisi vuositasolla 365h. 875 euron tuotolla maksaisit itsellesi palkkaa 2,4 euroa tunnilta. Se ei ole järin kummoisesti, alkaa jo mansikanpoiminnallakin päästä kovempiin liksoihin.

Halutessani maksimoida omaisuuteni kasvattamisen, kannattaisi minun siis sijoittaa passiivisesti indeksiä mukaileviin matalakuluisiin rahastoihin ja käyttää muu palkkatyön tekemiseen. Nämä sivu-/ylitöistä kertyvät palkkatulot ohjaisin sitten taas matalakuluisiin indeksirahastoihin. Tämä olisi nopeampi tie kasvattaa varallisuutta.

100,000 euron salkulla ylituotto olisi verojen jälkeen 3500 euroa. Tällä pääsee jo lähes 10 euron tuntipalkkaan, joka alkaa jo kuulostaa kohtuulliselta. Onko optimaalinen lähestymistapa siis tehdä sivutöitä ennen 100.000 euron salkun saavuttamista? Ehkäpä ei kuitenkaan.

Markkinaymmärrysmosaiikista

Ajatellaanpa asiaa hieman pidemmälle tulevaisuuteen. Aika, joka nyt sijoitetaan hallinnointiin, on myös sijoitus ammattitaitoon. Tilinpäätösten tutkimiseen ja salkun aktiiviseen hoitoon käytetty aika ja energia realisoituvat vuosien päästä, kun salkun koko on kasvanut.  Kartutat korvaamatonta kokemusta pienillä summilla operoidessasi, jotta voit myöhemmin välttää samat ”pakolliset” virheet. Kuka tahansa markkinoilla pidempään viihtynyt tietää astuneensa kuoppiin, jotka kokeneempi olisi välttänyt.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Muisti ja ymmärrys toimivat kuin mosaiikki. Yksittäiset informaatiopalat eivät linkity mitenkään ja katoavat täten helposti. Rakentamalla tuhansista erillisistä luetuista, koetuista ja lasketuista muistipalasista kokonaisuuden, voit ymmärtää yhtiön arvokokonaisuuden ja markkinoilla tapahtuvia liikkeitä. Ellet omista eideettistä muistia, on todennäköistä, että unohdat paljon tiedonmurusia, numeroita ja datapalasia. Rakennelma auttaa loogisesti metsästämään puuttuvan palasen ja asettamaan sen takaisin kudelmaan.

Käytännön esimerkki omasta historiastani. Sijoitin 11.10.2016 kello 18.22, eli pari minuuttia ennen pörssin sulkeutumista, Nokiaan. Tämä oli ensimmäisiä suoria osakesijoituksiani. Mielestäni olin tehnyt huolellisen analyysin. Olin tutkinut tilinpäätöksistä laskemiani tunnuslukuja ja koettanut kaavailla yhtiön todellista arvoa. Laskelmieni mukaan yhtiön näkymät olivat parantumassa, ja yhtiön hinta oli laskenut pitkin vuotta. Käänteen merkkejä oli mielestäni ilmassa. Seuraavana aamuna ennen töihin menoa avasin kauppalehden sivut. Ensimmäisenä silmiini löi otsikko: ”Nokia voimakkaassa laskussa Ericssonin tulosvaroituksen myötä”. Osake laski kyseisenä päivänä 6% ja seuraavan kuukauden aikana yli 30%. Huonompaa ajoitusta saa siis hakea.

Mitä tästä sitten opimme?

Vaikka numeroiden valossa yhtiö näyttää hyvältä ja tunnuslukujen kautta tulkittuna halvalta, ei välttämättä ole aika ostaa. Syvällisemmin markkinaa ymmärtävät tiesivät Ericssonin vaikeuksista, osasivat ennakoida sen heijastuvan Nokiaan ja tunnistivat sijoittajien pessimismin verkkomarkkinan suhteen. Verrokkiyhtiöt ovat olennainen osa yhtiöanalyysia.

Maksoin siis oppirahoja kyseisestä episodista. Jos olisin aloittanut isommalla rahalla, tuo olisi voinut tulla kovin kalliiksi. Pidän oikeastaan onnekkaana, että asiassa kävi huonosti, sillä opetus oli minulle kullanarvoinen. Jos olisi käynyt päinvastoin, olisin helposti tuudittautunut vajaaseen analyysiini ja pitänyt kyseistä sijoitusta väärin perustein hyvänä.

Markkinat ovat kuin hämähäkin verkko, jokainen säie on kytköksissä toisiinsa ja niin herkkä, ettei pienintäkään sipaisua voi tehdä värisyttämättä koko verkkoa. Ainoastaan kytköksien ymmärtäminen, ja niiden huomioon ottaminen, voi johtaa valistuneisiin sijoituspäätöksiin.

Tietenkään kukaan ei voi Nokian kokoisen yrityksen kohdalla tiedostaa kaikkia riskejä ja kytköksiä. Selkeimmät ja helpoiten havainnoitavat on analysoitava, ja niistä on muodostettava mielipide. Muuten ei voi puhua harkitusta sijoituksesta. Tikkaa heittämään voi mennä mökille ja sijoitella sitten indeksiin, todennäköisesti paremmalla tuotolla.

Olen täysin varma, että tulen tulevaisuudessa tekemään markkinoilla vielä pahempia virheitä. Samaa virhettä en kuitenkaan aio toistaa. Ennen jokaista sijoitusta teen kunnollisen verrokkianalyysin ja yritän kartoittaa kaikki osakkeeseen vaikuttavat tekijät.

”Elämän tasapaino ” -aspekti on hyvä ottaa huomioon. Työssä käyvä perheellinen piensijoittaja saa melko nopeasti kuulla puolisoltaan, jos alkaa käyttää vapaa-ajallaan 20 tuntia viikossa pörssiuutisten seuraamiseen. Kannattaa miettiä, saako riittävän korvauksen harrastuksesta, joka syö aikaa muilta mahdollisuuksilta. Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika, urheilu ja vaikkapa ruoanlaitto, ovat kaikki sijoituksia elämänlaatuun, eikä niiden merkitystä saa unohtaa.

Seuraavassa osassa avaan näkemyksiäni siitä, mistä piensijoittajan etu markkinoilla muodostuu ja mitä asioita huomioin tehdessäni sijoituspäätöksiä.

Lue myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.03.2018 12:57

Viiden prosentin ylituotto indeksiin on kyllä pidemmän päälle _todella_ kova saavutus. Olen kymmenen viime vuoden aikana päässyt korkoa-korolle -kaavalla laskettuna 5,5% ylituottoon (S&P500-indeksiin nähden) ja se on vaatinut paljon työtä, kovaa riskinottoa, osakepoimintaa ja erittäin hyvää tuuria. En usko, että seuraavaa kymmentä vuotta kykenen moiseen, tuurin varaan ei voi laskea niin paljoa, mitä nyt on ollut. Mitä tuntipalkkaan tulee niin alussa (kun salkku on pienehkö) joutuu tekemään todella paljon töitä mutta ajan kuluessa työtä tarvitsee tehdä koko ajan vähemmän, koska asioita oppii matkan varrella ja kaikkea ei tarvitse enää tehdä uudestaan. Ja kun salkku samalla kasvaa voimakkaasti niin vuosien kuluttua… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
09.03.2018 15:55

5% vuosittain pitemmällä ajanjaksolla toki todella kova. Käytin sitä esimerkkinä koska helppo laskea ja hahmottaa. Tässä pitää myös ottaa huomioon se, että isompaa riskiä kantavat voivat voittaa indeksin pitkiäkin ajanjaksoja, mutta ajoittain sitten tullaan alas koko tuotto. Miten pitkä aika sitten on riittävä mittari, sen voi kukin itse määrittää. En kuitenkaan pidä ylituottoa mahdottomana, onhan esimerkkejä siitä paljon. Näitä kaikkia yhdistää kova työ, älykkyys ja intohimo markkinoita kohtaa. Tutkimalla yrityksiä ahkerasti ja tekemällä kotiläksynsä voi löytää paikkoja hyödyntää, etenkin näin Suomen markkinassa, joka on mielestäni korkeintaan puolitehokas. Piensijoittajalla on mielestäni salkunhoitajaa parempi tilanne, ei ole painotusrajoituksia ja vastuuta vuosituotosta. Halutessaan… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
09.03.2018 19:06

Tällä hetkellä pelkästään indeksiin sijoittavana henkilönä täytyy antaa sinulle pisteet kotiin todella mielenkiintoisesta blogista! Oma lyhyt sijoittajan urani lähestyy kestoltaan kahta vuotta, jonka aikana olen lukenut rutkasti blogeja, analyysejä ja uutisia. Viimeisen puoli vuotta lukeminen on mennyt paikoitellen pakkopullaksi, koska samat otsikot ja laiskat argumentit toistuvat säännöllisin väliajoin etenkin valtamedian puolella. Tässä kirjoituksessa oli kuitenkin mielestäni tuoreita ajatuksia ja pitkästä aikaa mielenkiintoista pohdintaa. Kiitoksia siitä, jatka samaan malliin! Saa nähdä jospa itsestänikin kuoriutuu jossain vaiheessa täysverinen osakepoimija 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.03.2018 22:22

Kiitos! mukava kuulla että olet saanut blogista irti jotain. Valtamediassa on harvoja kommentoijia joita seuraan itse. Usein johtuen siitä että suoria vastauksia on vaikea saada koska kasvojen menettämistä pelätään. Inderes on siitä mielestäni virkistävä uutuus, he eivät ole sidonnaisia hallinnoitavien varojen määrään niinkuin monet sijoitusammattilaiset, joten voivat vapaammin sanoa oman mielipiteensä. Suosittelen myös sijoitustieto.fi sivuston keskustelua, siellä on paljon ammattisijoittajia sekä kokeneita harrastajia ja ajoittain keskustelu on erittäin laadukasta.