Psykologisia sudenkuoppia

Sijoittajan matka on täynnä kuoppia. Psykologiset sudenkuopat ovat kavalimpia, sillä monikaan sijoittaja ei tutki omaa sijoittamiskäyttäytymistään lainkaan.

Eräs vaarallisimmista psykologisista ilmiöistä on  ihmisen myötäsyntyinen tarve laumakäyttäytymiseen. Kaikkien ostaessa samoja osakkeita, ovat hinnat korkealla ja tulevaisuuden tuotto-odotukset matalia. Vielä tärkeämpää on huomata, mitä laumakäyttäytymisestä seuraa;  poikkeuksetta edessä on tilanne jossa ostajia kyseisille osakkeille ei enää markkinoilta löydy.

Varttuneemmat lukijat muistanevat 1970-luvun alun amerikkalaisen “Nifty Fifty”-kuumeen, jossa reilua neljää tusinaa osaketta kannatti ammattilaisten mukaan ostaa hinnalla millä hyvänsä, koska nämä olivat ns. “blue-chip”-yhtiöitä, joita ei tarvinnut koskaan myydä. Joukossa oli tuttuja nimiä. Suluissa vuoden 1972 P/E:t:

  • Sony (92)
  • Polaroid (90)
  • McDonald`s (83)
  • Walt Disney (76)

Samantyyppisiä tilanteita on ollut mm. 1990-luvulla Japanissa, 2000-luvulla internet-sektorin osakkeissa.

Nifty Fiftyssä oli kysymys paitsi laumautumisesta, myös ylioptimismista. Ylioptimismi on sijoitustutkimusten mukaan melko yleistä. Ylioptimisti lukee omat onnistumiset lähes poikkeuksetta taidoksi ja epäonnistumiset huonoksi tuuriksi. Moniko sijoittaja katsoo onnistumisensa vain rouva Fortunan ansioksi ja on jatkossa entistä varovaisempi?

Laumakäyttäytymisessä ja ylioptimismissa moni sijoittaja jakaa kollektiivisen illuusion siitä, että kykenee kerta toisensa jälkeen valitsemaan voittajaosakkeet muutaman yksinkertaisen säännön perusteella. Kuulostaako tämä tutulta?

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

alcapone1 Maaliskuu, 2011

indeksisijoittamisessa häiritsee eniten, että indeksirahastot sijoittavat “idioottien” tavoin näihin markkinoiden hulluuksiin. toinen ongelma indeksien kanssa on niiden räjähdysmäiden suosion kasvu. se saattaa jossain vaiheessa muodostua ongelmaksi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit