Siirry pääsisältöön

Potentiaalisia osinkoaristokraatteja Ruotsista?

Tarkastelin aiemmin tässä kuussa blogimerkinnässä Helsingin pörssin potentiaalisia osinkoaristokraatteja. Listaan tähän merkintään lyhyesti ja vain mekaanisesti Tukholman pörssin yhtiöt, jotka ovat orastavalla osakekohtaisen osingonjaon kasvutrendillä. Valitsin listaukselle pääsyn edellytykseksi, että yhtiö on maksanut vuosittain kasvavaa osinkoa tilikaudesta 2009 lähtien.

Kertauksena edeltävään blogimerkintään on todettava alkuun lyhyesti, että Standard & Poors -luokituslaitos ylläpitää listaa niin sanotun osinkoaristokraatin kriteerit täyttävistä pörssiyhtiöistä. Luokitusjärjestelmän mukaan pörssiyhtiö ansaitsee osinkoaristokraatin tittelin Euroopassa, jos yhtiö on kyennyt kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan vähintään 10 vuotta yhtäjaksoisesti.

Yhdysvalloissa vaaditaan, että New Yorkin pörssissä noteerattavalla yhtiöllä on takanaan vähintään 25 vuoden yhtäjaksoinen osakekohtaisen voitonjaon kasvusarja. Suomessa ei ole toistaiseksi yhtään pörssiyhtiötä kummassakaan kategoriassa.

Osakekohtaisen osingonjaon kehitystrendin tarkastelu on erittäin olennaista pitkäjänteiselle sijoittajalle, koska nousevalla uralla oleva osakekohtainen voitonjako merkitsee käytännössä sitä, että sijoittajan omaan hankintahintaan nähden laskettava osinkotuotto kohoaa joka kevät.

Seuraavassa listaan Tukholman pörssin osalta nykyhetkellä osinkokasvutrendillä olevat yhtiöt aakkosjärjestyksessä. Koska yhtiöiden lukumäärä on suurehko ja oma ennakkotuntemukseni osasta heikohko, jätän yhtiökohtaiset tarkastelut tässä yhteydessä väliin. Saatan myöhemmin palata yhtiöihin blogissa valikoivasti, tutustuttuani ensin potentiaalisiin ostokohteisiin sillä tarkkuudella, että kommentissa voisi olla jotain lisäarvoa.

Tässä tulevat viisi viimeisintä vuotta yhtäjaksoisesti osakekohtaista osinkoaan kasvattaneet ruotsalaisyhtiöt:

AAK
Alfa Laval
Assa Abloy
Atrium Ljun
Bahnhof
Biotage
Castellum
Ericsson
Hexagon
Hufvudstaden
Industrivärden
Intrum Justitia
JM
Kinnevik
Lagercrantz
Latour Inv
Lundbergs
Malmbergs
Medirox
Melker Schorling
Modern Times
SEB
Svenska Cell
Svenska Handelsbanken
Trelleborg
Wihlborgs
Vitec

Edellä mainittujen yhtiöiden osakekohtainen voitonjako on kasvanut vuodesta 2009 vuoteen 2013 seuraavasti:

AAK 41,2 %
Alfa Laval 50,0 %
Assa Abloy 58,3 %
Atrium Ljun 35,6 %
Bahnhof 685,7 %
Biotage 200,0 %
Castellum 21,4 %
Ericsson 50,0 %
Hexagon 212,7 %
Hufvudstaden 31,0 %
Industrivärden 83,3 %
Intrum Justitia 53,3 %
JM 190,0 %
Kinnevik 133,3 %
Lagercrantz 166,7 %
Latour Inv 100,0 %
Lundbergs 41,5 %
Malmbergs 1100,0 %
Medirox 566,7 %
Melker Schorling 125,0 %
Modern Times 90,9 %
SEB 300,0 %
Svenska Cell 28,4 %
Svenska Handelsbanken 43,8 %
Trelleborg 550,0 %
Wihlborgs 25,9 %
Vitec 266,7 %

Toivottavasti listauksesta on avustavaa hyötyä potentiaalisia ulkomaisia ostokohteita haravoidessa.

Mainituista yhtiöistä olen käsitellyt tähän mennessä blogissa ainoastaan Assa Abloyta, jonka yritysesittelyyn pääsee tästä linkistä. Todennäköisesti otan blogissa tarkasteluun lähikuukausina myös useita muita mielenkiintoisia poimintoja listalta.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: michell zappa / Foter / CC BY-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.11.2014 13:50

Hei, Mainitset Standar & Poorsin listan osakekuninkaista. Onko tuo lista saatavilla ilmaiseksi netistä vai onko se maksullinen? Pienellä ajatusväännöllä saan tästä blogista sopivan aasinsillan kysymykseeni, jota olen pohtinut. Luettuani kirjasi olen ryhtynyt erottelemaan nykyisistä omistuksistani hyviä yhtiöitä sekä koettanut kartoittaa potentiaalisia uusia yhtiöitä, joihin sijoittaa. Tehtävä on vaikea, koska tällä hetkellä hajautukseni on oppikirjamainen 25 yhtiötä. Salkkuni on myös teollisuus- suuryhtiö ja Suomipainotteinen, jälkimmäinen on tosin korjaantununut viime vuosina, kun olen uskaltautunut ulkomaille. Käytännön ongelma on kuitenkin ollut vertailukelpoisen historiallisen tiedon löytäminen. Numeroiden kaivaminen vuosikertomuksista vie aikaa ja kaikki yhtiöt eivät listaa esim 10 vuoden tietoja. Tällöin vanhojen kertomusten numerot… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
19.11.2014 20:50

Hyvää tarkastelua jo logiikkaa. Jyviä akanoista voi vielä erotella tarkastelemalla pidenpää ajan jaksoa joka sisältää ajan ennen talouskriisiä. Näin löytyy yritykset jotka pystyivät nostamaan osinkoa kriisistä huolimatta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.02.2015 22:23

Kotoilija: Balilla olen ke4ynyt useamman krearn ja se on yksi ehdottomista lempikohteistani, mutta koska olen sielle4 jo ollut se ei pe4e4se maailmanympe4rysmatkan kohteisiin mukaan. akissfromthepast: Japani on yksi haavekohteistani ja Toscana on ihana!Chatrin: Uusi-Seelanti on mietinne4sse4.Lealeijona: Singaporessakin olen jo ke4ynyt. Hieno paikka sekin. Maailmanympe4rysmatkalle pyrin etsime4e4n kohteita, joissa en olisi viele4 ke4ynyt.