Sijoitusportfoliot pois tältä planeetalta!

Euro-alueen hajoaminen olisi vain pieni saavutus ihmiskunnan historiassa, mutta jostakin syystä sitä ei haluta tehdä. Alla kuitenkin pieni yhteenveto siitä kuinka homma on varmasti menossa tavalla tai toisella reisilleen.

(1) Euroopan keskuspankin (EKP) tehtävä taisi olla euro-alueen hintastabiliteetista huolehtiminen. Viimeinen markkinapaniikki kuitenkin ratkaistiin sillä, että EKP:stä tehtiin lopullisesti “Euroopan roskapankki (ERP)”, joka imuroi markkinoilta kaikkea sellaista mitä muut eivät halua ostaa.

Kaikista mielenkiintoista tässä kuitenkin on meidän Ollin kommentit liittyen näihin ostoihin ja ne pääsivätkin luetulla ZeroHedge sivustolla otsikon “And Now , The Dumbest Thing You Will Ever Hear” alle. Eli periaatteessa, kun jotain ostaa oikeasti markkinoilla, ei ilmeisesti luottoriskistä tarvitse välittää…? Tämä mielestäni kertoo aika paljon siitä, kuinka kaukana Euroopan johto on markkinatalouden realiteeteista.

No.. Ehkä Euroopan maiden pitäisi varmaan yrittää tehdä jotain yhdessä…

(2) Neljä euroalueen maata pistivät voimaan pankkiosakkeiden shorttikiellon (ei muuten koske esim. Yhdysvalloissa listattuja eurooppalaisia pankkiosakkeita). = neljän maan sooloilu.

(3) Ranskan  ja Saksan johto tapasivat maanantaina, pitivät keskenään kivaa ja hauskaa, ja sopivat kaikkea euro-alueen tulevaisuuteen liittyen. = kahden maan sooloilu.

(4) Jutta nähtävästi pelasti Suomen aseman velkakriisissä ja järjesti tosi ovelan vakuusjärjestelyn, josta täällä on jo aika hyvä kirjoitus. = yhden maan sooloilu. Jos asia oikeasti on sitä miltä se näyttää, kaikki pankit voisivat soveltaa tätä logiikkaa myös jonkinlaiseen uuteen pikavippiin. Sen nimi voisi olla vaikka Juttavippi.

Yllättävää, että raha pakenee kultaan ja sen hinta raketoi, kun tilannetta pitäisi paeta raketoimalla itsensä vähintään vaikka kuuhun. Homma täällä maan pinnalla alkaa vain yksinkertaisesti näyttämään niin pahalta.

Vähintä mitä sijoittaja voi mielestäni tehdä on miettiä mitä omalle portfoliolle tapahtuu, kun euroalue leviää käsiin!

 

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Sattuma19 Elokuu, 2011

Jos tai kun €-alue hajoaa käsiin, niin mitä tapahtuu? En minä ainakaan tiedä, onko se hyvä vai huono asia osakkeelle x, y tai z.

Jos Kreikka poistuu €:sta, niin hajoaako siinä oikeasti €?

€-aikana, Suomi on kuitenkin saanut nauttia alhaisesta ja vakaasta korkotasosta.

Jos omasta salkustani puhun, niin €:n hajoaminen sekä heikkeneminen, saattaisi nostaa UPM:n ja Nesteen osakekurssia, tai sitten ei.

Tuosta kullasta, joku toimittaja voisi kysyä arvosijoittajaprofessori Vesa Puttoselta, sijoittaako hän omat rahansa, kuin saarnaa?

Saarnaaminen kannattaa, vanhasta ArvoSammosta taisi tulla myyntivoittoa 800.000€ parissa vuodessa. Alkuperäinen sijoitus oli käsittääkseni 50.000 €, josta myöskin kuitattiin matkan varrella kohtuulliset osingot.

Jarno19 Elokuu, 2011Eiköhän tässä käy niin, että vahvimmat maat lähtevät eurosta. Se vaatii vaan sen, että nämä nykyiset poliittiset edustajat häviävät vaalit. Kun Saksassa ja Ranskassa vaalivoiton saa paikallinen timosoini, niin saksa lähtee ja eikä lunasta mitään vakuuksia.

Jarkko Peltomäki19 Elokuu, 2011“Jos tai kun €-alue hajoaa käsiin, niin mitä tapahtuu? En minä ainakaan tiedä, onko se hyvä vai huono asia osakkeelle x, y tai z.”

Asia on minusta juuri näin. Mielestäni tärkeintä on se, mitä silloin pystyy tekemään, kun kriisi on päällä. Silloin vasta todelliset hinnoitteluvirheet löytyy.

“€-aikana, Suomi on kuitenkin saanut nauttia alhaisesta ja vakaasta korkotasosta.”

Suomalaiset kuluttajat ja talous lähtevät lauluun, kun euroalue hajoaa.
Jos joku maa pitää valita, se olisi kuitenkin Saksa. Sen konservatiiviset ja vähän velkaantuneet kuluttajat pystyvät kestämään talouden shokit, esim. kun korot ampuisivat pilviin.

“Tuosta kullasta, joku toimittaja voisi kysyä arvosijoittajaprofessori Vesa Puttoselta, sijoittaako hän omat rahansa, kuin saarnaa?”

Mielestäni kullan osalta ollaan jo myöhässä ja kullasta kuten hopeasta itsessään on tullut spekulatiivinen sijoitus. Tästä todisteena viime kevään hopean hinnan romahdus. Kulta/DJIA seuraa pitkän aikavälin syklejä ja mielestäni ollaan aika lähellä kulta/DJIA huippua. Tässä pitää katsoa usein sadan vuoden aikasarjoja! Täältä voi ladata aineistoja itselle: http://www.wrenresearch.com.au/downloads/

Kun katson kullan hinnan volatiliteettia en minä ainakaan pysty pienillä aivoillani ymmärtämään miksi kultaa pidetään turvasijoituksena. Sen hintaanhan liittyy suuri epävarmuus! Jos keskuspankit siirtyvät inflaatiosta restriktionismiin, sen hinta romahtaa.

Sitä pitää vaan saada joku sanomaan sanomaan. Nyt sitten ollaan ikään kuin kulta olisi jotenkin erilainen sijoituskohde, kun joku on sanonut jotain.

Jarkko Peltomäki19 Elokuu, 2011Korjaus: “Jos keskuspankit siirtyvät inflationismista restriktionismiin, sen hinta romahtaa.”

Jarno: Zerohedgessä oli hyvä artikkeli euron puolustamisesta: http://www.zerohedge.com/news/europes-last-resort-very-much-doomed-maginot-line-part-deux

Siihen liittyy sellainen MUTTA, että euron puolustamiselle pitäisi saada demokraattinen tuki tai sitten pitäisi luopua demokratiasta ja siirtyä uudestaan kommunismiin. En tähän usko.

Euron puolustaminen on tällä hetkellä nykyisten poliitikkojen “tappiokammoa”. Suuntaa ei haluta vaihtaa, koska silloin poliitikot myöntäisivät oman virheensä. Nyt sitten leikitään kaikenlaisia hiekkalaatikkoleikkejä, kuten tämä Suomen vakuusasia.

Maarit19 Elokuu, 2011Niin, olen samaa mieltä kullan ja raaka-aineisiin sijoittamisessa että juna meni jo ja siellä muhii tulevaisuuden tappiot. Jos katselee kylmän sodan aikaisia talouden käänteitä tähän päivään, niin tästä näkökulmasta kannattaa sijoittaa pohjoismaisiin tunnettuihin ja vakavaraisiin osakkeisiin. Mielestäni Nordnetillä on nyt todellinen mahdollisuus hoitaa asiakkailleen yhteistä hyvää seuraavasti; turvata euromääräiset sijoitukset noteerattavaksi ruotsin kruunuina siinä tapauksessa että 1), 2) eli ehdot voisi Nordnet AB laatia ja tarvittaessa neuvotella valmiiksi valtionneuvostojen kesken. Näin Ruotsi voisi olla jälleen auttamassa suomalaisia tällä kertaa euron romahduksen jaloista. Olisi hyvä jos yleisesti korostettaisiin sijoituksia pohjoismaisiin osakkeisiin, joita tunnemme sillä isänmaallisuudella on väliä juuri nykyisenkaltaisessa maailmantilanteessa.

Jarno20 Elokuu, 2011Yheiskuntamalleja on paljon muitakin kuin demokratia tai kommunismi. Noita kumpaakaan ei puhdasoppisena ole ollut koskaan maailmassa eikä koskaa tulekaan. Ne ovat vain ja ainoastaan filosofisia ajatusrakennelmia. Itse en tiedä oikein mitä tässä puolustamisessa tehdään, mutta siitä olen melko vakuuttunut, että jos tulee lama niin kansallismielisiä jytkyvoittoja tulee paljon Euroopassa ja EU:n syventäminen vaikeutuu. Samoin kuin tukipakettien kokoaminen. Nyt pitää toivoa, että työttömyys ei nouse merkittävästi.

Jarkko Peltomäki21 Elokuu, 2011Maarit: Rahojen ja sijoitustilin siirtämistä Ruotsin kruunuiksi olen miettinyt, mutta en ole päässyt vielä lopputulokseen. En kuitenkaan usko, että Ruotsi pelastaa Suomea tulevassa kriisissä. Kyllä suomalaisten pitää tilanne nyt itse ymmärtää ja tehdä asialle jotain.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit