Pörssivuosi 2014

Edellisessä kirjoituksessani kävin läpi mennyttä ja tulevaa vuotta omien veikkausteni muodossa. Tässä kirjoituksessa käyn läpi tarkemmin ajatuksiani menneestä ja etenkin tulevasta pörssivuodesta.

Pörssivuosi 2013 on kokonaisuutena ollut erinomainen. Maailman suuret indeksit ovat tarjonneet sijoittajille erinomaisia tuottoja (15-50%). Kun volatiliteetti on samalla pysynyt matalana, on kyseessä ollut harvinainen pörssivuosi, kun sijoittajalle on ollut tarjolla erinomainen tuotto hyvin pienellä riskillä. Vuoden 2013 erinomaiset sijoitustuotot voidaan jakaa kahteen komponenttiin:

1) Yritysten tuloskasvu. Yritysten tulokset ovat varsinkin Yhdysvalloissa kasvaneet kuluvana vuonna vahvasti, kun marginaalit ovat pysyneet historiallisen hyvällä tasolla ja liikevaihdot ovat jatkaneet vahvaa kasvuaan. Tuloskasvu on itsessään tarjonnut indekseille noin 10% tuoton.

2) Arvostuskertoimien nousu. Vuoden alussa arvostuskertoimet olivat pitkälti historiallisten keskiarvojen alapuolella. Tämä johtui etenkin siitä, että markkinoiden riskipreemiot olivat edelleen verrattain korkealla johtuen tuoreessa muistissa olleesta Eurokriisistä ja Yhdysvaltojen velkaongelmista. Eurokriisi siirtyi EKP:n toimilla sivuun ja Yhdysvaltojen talouskasvu poisti ainakin osittain huolet maan velkaantuneisuudesta. Näin ollen arvostuskertoimien normalisoituminen oli ymmärrettävää. Arvostuskertoimet ovat monilla markkinoille nousseet historiallisia tasoja korkeammiksi, johtuen keskuspankkien löysästä rahapolitiikasta ja massiivisesta rotaatiosta koroista osakkeisiin. Tämä komponentti on näytellyt selvästi suurempaa roolia osakkeiden tuotoissa kuluvan vuoden aikana, kuin itse tuloskasvu ja esimerkiksi S&P500 osalta vaikutus on ollut noin 20%. Sivuhuomiona voidaan todeta, että OMXH tasolla tuloskasvu on ollut verrattain vaisua ja arvostuskertoimien nousu on ollut pitkälti vastuussa pörssimme noususta.

Koska arvostuskertoimet ovat lähtökohtaisesti jo historiallisella tai joka hieman korkeammalla tasolla, ovat lähtökohdat pörssivuodelle 2014 selvästi heikommat, kuin vuonna 2013.

Tuloskasvun osalta pörssien tilanne näyttää hieman huolestuttavalta, sillä etenkin Yhdysvalloissa odotan marginaalien laskevan historiallisen korkealta tasolta. Perustelen näkemykseni historialla, jossa margin squeeze on yleensä alkanut tässä vaiheessa sykliä (toki odotin tämän tapahtuvan jo vuosi sitten). Näin ollen on hyvin mahdollista, että yritysten tulokset eivät merkittävästi kasva ensivuonna, liikevaihdon kasvusta huolimatta. Euroopassa marginaaleilla on enemmän tilaa kasvaa, mutta se vaatisi kotimarkkinakysynnän virkoamista (lue: Euroopan elpymistä).

Arvostustasojen nousun puolesta taas markkinat eivät tarjoa fundamenttipohjaista nousuvaraa. Jos markkinat nousevat esimerkiksi 20% + tuloskasvu, tarkoittaisi tämä sitä, että markkinat ovat 20% yliarvostetut (suhteessa historiallisiin tasoihin). Arvostuskertoimien liikehdintää on vaikea ennakoida ja mielestäni markkinoilla on tekijöitä jotka sallivat kertoimien liikkumiseen kumpaan tahansa suuntaan. Kertoimien nousua (toisin sanoen markkinan asteittaista kuplaantumista) tukevat seuraavat asiat:

1) Keskuspankkien tarjoama liika likviditeetti

2) Suuren rotaation jatkuminen koroista osakkeisiin. Maailmassa on edelleen valtava määrä instituutioita joiden osakepaino on selvästi liian matala ja nämä tahot yrittävät nyt epätoivoisesti ostaa viimeisiä istumapaikkoja osakejunaan.

3) Japanin massiiviset säästöt. Japani on ollut talouselämän kummajainen viimeiset 50 vuotta ja se on sitä edelleen. Japanilaisilla säästäjillä on edelleen pahat muistot varojen tuhoutumisesta vuoden 1987 romahduksesta ja tämän jälkeisen neljännesvuosisadan heikoista osaketuotoista. Tämän seurauksena Japanilaisilla säästäjillä on osakepaino vain alle 10%. Käteisvaroja Japanilaisilla on yli 10 biljoonaa dollaria (tuhatta miljardia) ja tällä rahalla saisi ostettua yli 65% S&P500 yhtiöistä tai esimerkiksi kaikki Nikkein listatut osakkeet kahteen kertaan. Mikäli Japanin talouspolitiikka onnistuu luomaan maahan inflaation, lähtee tämä käteismassa auttamatta etsimään uusia kohteita. Tunnetusti paras inflaatiosuoja ovat osakkeet ja näin ollen Japanin kotitaloudet voivat jo itsessään aiheuttaa massiivisen rotaation koroista osakkeisiin ja pakottaa kurssit selvästi nykyistä korkeammalle tasolle.

4) Vahva talouskasvu joka vahvistaa markkinoiden uskoa osakkeita kohtaan (klassinen kuplaantuminen).

Vastaavasti arvostustasojen laskua vastaan puhuvat ainakin seuraavat asiat:

1)Eurokriisin eskaloituminen joka automaattisesti nostaisi riskipreemioita

2) FED:n elvytyksen vähentäminen joka nostaa korkoja (tekee niistä houkuttelevampia suhteessa osakkeisiin) ja vähentää likviditeettiä (vähemmän rahaa etsimässä sijoituskohdetta)

3)Marginaalien supistuminen etenkin S&P500 yhtiöiden osalta joka tekee osakkeista kalliimpia

4) Kiinan kasvun selkeä hyytyminen

5) Omien osakkeiden ostojen vähentäminen (ostot tällä hetkellä ATH tasolla ja ne ovat määrältään niin suuria, että ne tarjoavat selkeää tukea osakkeille)

Kokonaisuutena en usko arvostustasojen merkittävään kohoamiseen vuonna 2014 ja näin ollen uskonkin, että vuoden 2014 pörssituotot tulevat nojaamaan vahvasti tuloskasvuun.

 

Merkittävien indeksien tuotot jäävät vaatimattomiksi

Indeksitasojen ennustaminen on mielestäni aina ollut pitkälti yhdentekevää, sillä niihin vaikuttaa niin moni tekijä jonka vaikutuksia on lähes mahdoton arvioida (kts. lista ylhäältä). Olen aina preferoinut yksittäisten yhtiöiden analysointia, sillä niiden suunta on huomattavasti helpompi hahmottaa (pitkässä juoksussa yhtiön menestys ja osakekurssi kulkevat käsi kädessä). Veikkaan kuitenkin, että vuoden 2014 osalta merkittävien indeksien tuotot jäävät selvästi alle vuoden 2013 ja todennäköisesti 5-10% tuntumaan joka siis vastaa tuloskasvuodotuksia. Veikkaan kuitenkin samalla, että osakekurssit tulevat vuoden 2014 aikana käymään selvästi (-15%) nykyistä alemmilla tasoilla, kun markkinoiden luottamusta koetellaan esimerkiksi Ranskan tai Kreikan suunnalta. Näin ollen koko vuoden osalta riski/tuottosuhde ei enää ole erityisen houkutteleva.

Kuten olen useasti aikaisemmin todennut uskon, että seuraava 5v periodi tulee olemaan indeksisijoittajalle hyvin vaikea ja näin ollen osakepoiminnan merkitys tulee korostumaan selvästi. Itse olen omassa salkussani jatkanut käteisposition kasvattamista. Esimerkiksi Sammossa minulla on meneillään myyntiohjelma, joka käynnistyi 33 euron tasolta. Mikäli osake saavuttaa 40euron tason, en tule sitä enää sen jälkeen omistamaan nykyisen myyntiohjelman puitteissa. Olen myös luopunut joistain pienemmistä positioista kuten Aktiasta.

Haluan toivoittaa kaikille lukijoille hyvää uutta vuotta ja kiittää kuluneesta vuodesta!

Omistan osakkeita Sammossa. En omista osakkeita Aktiassa. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia ja teksti edustaa puhtaasti kirjoittajan omia näkemyksiä.

Photo credit: Odalaigh / Foter.com / CC BY-NC-ND

 

/One Up on OMXH

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit