Pörssitoiminta Suomessa 100 vuotta

Helsingin pörssitalo linnapihoineen on kaupungin ja tunnetun arkkitehdin Lars Sonckin hienoimpia luomuksia. Talossa on pörssin lisäksi Pörssiklubi, kaupungin ehkä tunnetuin herraklubi, sekä Pörssisäätiö, joka jakaa tietoa osakkeista. Suomen pörssitoiminnalla on vanhoja perinteitä, sillä pörssi on jo toiminut 100 vuotta. Lokakuun 7. päivänä 1912 ammuttiin lähtölaukaus pörssisalissa. Toiminta siellä jatkui aina vuoteen 1989 asti, kun pörssin oman kaupankäyntijärjestelmän käyttöönoton seurauksena meklarit alkoivat tehdä kauppoja toimistoissaan olevilla tietokoneilla. Samalla katosi perinteikäs pörssitunnelma, josta jokainen saattoi nauttia yleisölehteristä käsin.

Helsingin Arvopaperipörssi oli kauan juridisesti epäsikiö, juristikielellä ”sui generis”. Vuonna 1984 perustettiin Pörssisäätiö, josta tuli pörssitalon omistaja. Samana vuonna pörssistä tuli osuuskunta ja vuonna 1995 osakeyhtiö. Pari vuotta myöhemmin HEX syntyi, kun Helsingin Arvopaperipörssi ja optiopörssi yhdistyivät.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina HEX oli kotimainen yritys. Sen jälkeen kehitys on ollut huimaava. Vuonna 2003 perustettiin OMHEX, myöhemmin nimetty OMX:ksi, kun Tukholman pörssi OM valtasi HEXin. Amerikan teknologiapörssin NASDAQin, Dubain pörssin ja Qatarin valtiollisen holdingyhtiön dramaattisen valtataistelun tuloksena useissa maissa pörssitoimintaa harjoittava NASDAQ OMX näki päivänvalon neljä vuotta sitten.

Omistustaistelu 2000-luvulla ei ole Helsingin pörssin ainoa myrsky. Valtava keinotteluaalto syntyi jo ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheessa. Yleisölehterillä oli niin paljon väkeä, että pörssi joutui määräämään sisäänpääsymaksun. Päivät eivät riittäneet kaupankäyntiin, joten kauppoja hierottiin myös öisin hotelli Kämpin kabineteissa. Eräs keskeinen syy keinotteluun oli Suomea kohdannut hyperinflaatio ensimmäisen maailmansodan lopussa.

Pörssivaihto supistui jyrkästi 1920- ja 1930-luvuilla, ja keinottelun tilalle tuli vakavasti otettava pitkäjänteinen osakesäästäminen. Yhdyspankki alkoi vuonna 1929 julkaista Unitaksen osakeindeksiä kurssikehityksen mittarina. Indeksilaskenta siirtyi pörssille vuonna 1990. Syvä lama 1930-lukuun siirryttäessä heijastui myös pörssikursseihin. Vuosina 1928-1931 pörssiyhtiöt menettivät keskimäärin puolet markkina-arvoistaan. Tämä oli maamme ensimmäinen varsinainen pörssiromahdus. Kuten tunnettua niitä on riittänyt senkin jälkeen.

Onneksi pörssi oli suljettuna koko talvisodan aikana. Voi vain spekuloida siitä mitä olisi tapahtunut pörssissä, kun Puna-armeija hyökkäsi Suomeen. Tiedämme, että sijoittajat voivat mennä suunniltaan ja joutua paniikin valtaan jopa melko epädramaattisten uutisten vuoksi. Neuvostoliitto oli päättänyt vallata koko Suomen balttimaiden tapaan. Muutkin kuin pessimistit odottivat Suomen itsenäisyyden tuhoutuvan, minkä seurauksena suomalaiset osakkeet olisivat muuttuneet arvottomiksi.

Jatkosodan aikana pörssitoiminta jatkui normaalisti, vaikka pörssitalo sai täysosuman Helsingin pommitusten yhteydessä talvella 1944. Vuosikymmenen loppuvuosina osakkeet menettivät 80 prosenttia arvostaan muun muassa Karjalan menetyksen rahoittamiseksi määrätyn omaisuudenluovutusveron vuoksi. Rahapolitiikka oli samalla erittäin kireää ja rahanarvo muuttui murto-osaksi entisestään.

1960-luvulla pörssi oli syvässä horroksessa. Osakkeilla ei ollut mitään mahdollisuuksia kilpailla valtion verottomien indeksiobligaatioiden tai pankkien verottien indeksitalletusten kanssa. Kevät koitti vuonna 1968 indeksiehdon kieltämisen muodossa. Muutaman upean pörssivuoden jälkeen öljykriisi synnytti vaikean matalasuhdanteen 1970-luvun puolivälin tienoilla. Moni varttunut sijoittaja muistaa hyvin, mitä sen jälkeen on tapahtunut.

Lainarahan runsas tarjonta 1980-luvun loppuvuosina johti spekulatiiviseen kasinotalouteen. Tästä syntynyt krapula koettiin vuosina 1989-1992, kun pankkikriisi ja syvä talouslama karkottivat ostajat pörssistä. Vuoden 1993 alussa oli “yhden yön aleen” vuoro, kun osakkeiden kaikki ulkomaalaisrajoitukset poistettiin. Tämän seurauksena kurssitaso lähes kaksinkertaistui vuoden aikana. Vuodesta 1993 tuli siten kaikkien aikojen paras pörssivuosi Helsingissä. Senkin jälkeen saimme kokea monta hyvää pörssivuotta Nokian ennennäkemättömän nousun tahdittamana.

Kuten kaikki tietävät, pörssissä on ollut myrskyisää myös 2000-luvulla. Sinisilmäinen ja kritiikitön usko uuteen teknologiaan johti IT-osakkeiden nousuun ja tuhoon. Vuodet 2003-2007 olivat mukavia vuosia pörssisijoittajien kannalta. Vuonna 2008 koittivat sitten finanssikriisi ja koko mailman kaikkien aikojen kurjin pörssivuosi. Osakkeita myytiin roppakaupalla lähinnä mätäkuun juttua muistuttaviin hintoihin. Tuskin ehdimme vetää henkeä ennen seuraavaa koettelemusta, Euroopan tämänpäiväinen velkakriisi. Vielä meillä ei ole tietoa siitä miten se ratkeaa.

Omistamme osakkeita Nokiassa.

Kim Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

“Kerro, kerro osakekirja…” – Pieni pala suomalaista taloushistoriaa | Nordnet Blogi15 Lokakuu, 2012

[…] on tehnyt äärimmäisen tärkeää suomalaista kulttuurityötä kokoamalla ja kirjoittamalla Helsingin Pörssin 100-vuotisjuhlan kunniaksi läpileikkauksen arvopaperimarkkinoidemme värikkäästä historiasta. Aikamatka […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit