Siirry pääsisältöön

Pörssiromahdus tarjoaa potentiaalisia ostopaikkoja?

Viimeisen neljän viikon aikana maailman pörsseissä on tapahtunut jotakin historiallista. Olemme todistaneet pörssiromahdusta, jollaista ei olla aiemmin koettu. Pörssit saivat tartunnan koronaviruksesta, joka on rokottanut niiden arvosta 30–40 %. Koskaan aikaisemmin lasku markkinahuipuilta ei ole ollut näin dramaattisen nopeaa.

Tässä vaiheessa voikin jo esittää kysymyksen, onko paniikki ja pelko ottanut yliotteen – sekä voisiko nykyinen lasku tarjota jo ostopaikkoja?

Mitä sijoittajan tulisi ajatella nyt?

Koronavirus ja sitä seuranneet poikkeukselliset toimenpiteet tulevat eittämättä saamaan talouden polvilleen. Talouden äkkijarrutus tulee näkymään tulosvaroituksina, tappiollisina kvartaaleina sekä myös konkursseina.

Sijoittajan kannalta tärkein kysymys on poikkeustilan kesto. Kiinasta, Etelä-Koreasta ja nyt jo Italiastakin on saatu rohkaisevaa tietoa viruksen hillitsemiseksi käynnistettyjen toimien tehokkuudesta. Kiinassa on viime päivinä raportoitu vain muutamia uusia tartuntatapauksia. Mikäli nyt käynnistetyt rajut toimet Euroopassa ja USA:ssa tuovat toivottuja tuloksia, palautuminen normaaliin voisi alkaa jo vuoden toisella puoliskolla.

Taloustilanteen helpottaminen ja yritysten elinvoimaisuuden varmistaminen yli poikkeusajan vaatii tosin valtioilta aivan poikkeuksellisia toimia. Ja näihin pitää ryhtyä nyt proaktiivisesti, ennen kuin yritykset ajautuvat maksuvaikeuksiin. Jos konkurssiaallon annetaan alkaa, kehkeytyy nykyisestä kriisistä myös luotto- ja finanssikriisi. Tällöin palautuminen kestää pidempään.

Jos positiivinen skenaario toteutuisi, alas painetuista osakkeista voisi jo nyt löytyä hyviä pitkän aikavälin sijoituskohteita. Osakkeen hinta nimittäin kuvastaa yrityksen nykytuloksen ja -omaisuuden lisäksi kaikkia tulevaisuuden kassavirtoja. Jos yritys pystyy jo ensi vuonna tuottamaan kriisiä edeltänyttä tulosta, olisi vaikea nähdä, ettei pörssistä löytyisi jo houkuttelevasti hinnoiteltuja osakkeita. Yhdellä kertaa ei kuitenkaan kannata mennä “all-in”, vaan aloittaa osto-ohjelma ajallisesti hajauttaen.

Eniten laskeneet osakkeet

Viimeisen kuukauden myyntipaineessa osakkeita on myyty yhtiöstä välittämättä. Kurssigraafit näyttävät yleisesti melko identtisiltä, vaikka fundamentit yhtiöiden takana ovat erilaiset. Tämä johtaa siihen, että joitakin yhtiöitä voi saada suhteellisesti “edullisemmin”. Epävarmassa tilanteessa voi olla kannattavinta tehdä sijoituksia niihin yhtiöihin, joiden liiketoiminta ja kassa ovat hyvässä kunnossa.

Listaan alle viimeisen kuukauden aikana Helsingin pörssissä eniten laskeneet Large- ja Mid Cap -osakkeet. Listausta ei tule ymmärtää sijotussuosituksena, vaan inspiraationa oman sijoitustutkimuksen aloittamiselle. Listoilla kaikki osakkeet ovat laskeneet yli 40 %. Pelkkä suuri laskuprosentti ei tosin voi olla ainoa sijoitusperuste.

Large Cap yhtiöt

Osake1 kk tuotto-%
1.Outokumpu-47,88 %
2.Wärtsilä-47,22 %
3.Konecranes-46,50 %
4.SSAB-46,11 %
5.Sampo-46,08 %
6.Cargotec-44,87 %
7.Nordea-44,51 %
8.Nokia-44,19 %
9.Fortum-41,34 %
10.YIT-40,73 %

Mid Cap yhtiöt

Osake1 kk tuotto-%
1.NoHo Partners-56,21 %
2.Finnair-47,27 %
3.Stockmann-45,22 %
4.Bittium-43,44 %
5.Marimekko-43,22 %
6.Evli Pankki-42,26 %
7.CapMan-41,81 %
8.Lehto-41,72 %
9.Oma Säästöpankki-40,89 %
10.Outotec-40,86 %

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit