Siirry pääsisältöön

Pörssi yltämässä pitkäkestoisimpaan nousuun yli 85 vuoteen

Yhdysvalloissa ja Saksassa osakeindeksit takovat kaikkien aikojen korkeimpia noteerauksiaan. Tässä merkinnässä selvitän nykyisen nousumarkkinatrendin asemaa historiallisessa viitekehyksessä ja poimin kolme osakesuosikkia tulevalle Q2-tuloskaudelle.

Elämä on lähiviikkojen aikana tärkeä osa jalkapalloa, jonka MM-turnaus alkoi kasvumarkkinoilla Brasiliassa. Osakemarkkinoilla tahdin määräävät kuitenkin perinteiset, maltillisen kasvunäkymän länsimarkkinat keskuspankkeineen. Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksit koskettivat finanssikriisin pohjaa maaliskuussa 2009. Kuluva kesäkuu 2014 on 63:s kuukausi yhtäjaksoiseksi laskettavasta nousumarkkinatrendistä.

Jos positiivinen yleisvire kestää New Yorkin pörssissä elokuulle asti, muodostuu nykyisestä härkämarkkinasta pitkäkestoisin yhtäjaksoinen nousuralli sitten 1930-luvun lamaa edeltäneen nousun. Toistaiseksi aikavälin 1994–2000 kurssinousu on kaksi kuukautta nykyistä pidempi.

Nousubaana on sileä

Maailmalla palloralli jatkuu ja Suomessa synkistellään kansallisista lähtökohdista. Uutisointi maailman medioissa on aivan eri sävellajissa kuin kotimaassa, mitä on hankala uskoa arkisen uutisvirran perusteella.

Yhdysvalloissa yleistä kurssikehitystä kuvaava S&P 500 -osakeindeksi tuotti viime vuonna 29,6 prosenttia. Vuoteen 2013 mennessä indeksi tuotti 1930-luvun laman jälkeen vuositasolla 25–30 prosenttia viisi kertaa. Vain kerran indeksi laski 2530 prosentin nousuvuoden jälkeen. Tämä tapahtui vuonna 1962.

S&P 500 -indeksi nousi prosenteissa ilmaistuna jopa kaksinumeroisella muutoksella vuosina 1944, 1999, 2004 ja 2010, vaikka edellisenäkin vuonna osakeindeksi oli päätynyt 2530 prosentin nousuun. Kaiken kaikkiaan viidellä aiemmalla kerralla historiassa, kun S&P 500 -indeksi on kohonnut 2530 prosenttia, on indeksin seuraavan vuoden keskituotto ollut 12 prosenttia.

Vuonna 2014 S&P 500 -indeksi on kohonnut reilussa viidessä kuukaudessa 4,5 prosenttia.

Suomessa ekonomistit kilpailevat synkimmän talousennusteen tittelistä. Sijoittajan on turha voivotella kotimaisia BKT-lukuja, sillä pörssiveto tulee maailmalta. Nousuladun voiteluun yhtyi vastikään myös Euroopan keskuspankki, joka hakee tulosta usealla kärjellä, ollen valmis vetämään kaikista tilanteista vastapalloon hyökkäysvoittoiseksi muuttuvalla taktiikallaan.

Inflaatiota vierastavassa Saksassa oltaneen kuitenkin käärmeissään, kun vahva säästöperinne tileille rapistuu keskuspankin ryhtyessä torjumaan deflaatiota norsupyssyllä. Lyhyellä tähtäimellä osakesijoittajan kannattaa tulkita keskuspankkijohtoisia toimia Nobel-voittaja Milton Friedmanin antamin suuntaviivoin: inflaatio on kuin alkoholi, sillä sen hyvät vaikutukset tulevat ensin.

Nykyisen indeksinousun taustalta on huomattava, että S&P 500 -indeksi on kohonnut vasta 25 prosenttia vuosituhannen vaihteesta. Vuosikausia vahvistunut pörssi sai Ukrainan kriisistä kaipaamansa lyhyen hengähdystauon, mutta nyt episodi on osakemarkkinoilla vain muisto menneisyydestä.

Keskuspankit ovat poikkeuksellisilla toimillaan riistäneet sijoittajilta osakkeille vaihtoehtoisten sijoituskohteiden tuotot, joten isot pojat ohjaavat rahavirtoja lyhyellä tähtäimellä edelleen osakemarkkinoille. Pörssi-indeksi käyttäytyy ikiliikkujan tavoin niin kauan kuin keskuspankkiirit hakevat holvista jatkuvasti isompaa kanuunaa kehiin.

Osakesuosikit Q2-tuloskaudelle

Tuloskauden osakesuosikit edustavat ansaintapotentiaaliinsa ja yleiseen markkinakehitykseen nähden aliarvostettuja yhtiöitä. Kantavana teemana on valikoida salkkuun alati kansainvälistyviä toimijoita, jotka eivät ole koko liiketoimintaportfoliollaan alttiina Suomen taloustilanteen masentavalle tilalle.

Outotec

Osake on laskenut 40 prosenttia viime vuoden huippulukemista, mikä johtuu ennen kaikkea toimialakohtaisesti merkittävällä tavalla heikentyneestä suhdanteesta. Kun sektorin tärkeimmät asiakkaat vetäytyvät hetkellisesti siilipuolustukseen, on tähtipelaajallakin vaikeuksia loistaa. Outotec on kuitenkin teknisesti taitava joukkue, jonka sopeutumiskyvyn vedonlyöjien kertoimet aliarvioivat.

Jos yhtiö antaa Q2-tulosjulkistuksen yhteydessä edes varovaisia kommentteja markkinatilanteen vakautumisesta ja asteittaisesta kasvu-uralle kääntymisestä, vedetään markkinoilla sokka irti kurssinousun tieltä. Pitkän aikavälin yhtiökohtaiselta laadultaan Outotec kuuluu Helsingin pörssin kärkiviisikkoon. Myös yleisesti ottaen varsin hyvin informoidut pääomistajat ovat kasvattaneet positioidensa kokoa Outotecissa tuntuvan kurssilaskun jälkeen.

Aspo

Monialayhtiö raportoi selvästi odotuksia vahvemman osavuosituloksen tammi-maaliskuulta. Sijoittajille Venäjän ja muiden itämarkkinoiden jopa kolmanneksen osuus yhtiön liiketoiminnasta oli Ukrainan kriisin kärjistyttyä kuin banaanipotku omaan maaliin. Aspo listannee lähikvartaaleina Leipurin-liiketoiminnan, mikä kasvattanee kiinnostusta yhtiötä kohtaan. Lisääntyvä huomio puolestaan voi paljastaa, että monialayhtiön osien summa on osakekannan nykyistä markkina-arvoa selvästi korkeampi.

Liiketoimintaportfolion muutosspekulaatioiden ohella Aspon operatiivinen liiketoiminta kehittyy oikeaan suuntaan tehostamistoimin. Osakehinnoittelussa yhtiön alkuvuoden erinomainen liiketaloudellinen kehitys hautautui ylimitoitetun Venäjä-riskin alle. Q2-tuloskauden alla pallo on laitettu pilkulle.

The Coca-Cola Company

Jalkapallon MM-kisat alkoivat Brasiliassa eilen. Globaalina kuluttajatuoteyhtiönä Coca-Cola on eturivissä turnauksen aikaisessa markkinoinnissa.

Tammi-maaliskuun tulosjulkistuksen yhteydessä virvoitusjuomavalmistaja raportoi liiketoimintansa lähteneen Kiinassa reippaaseen 12 prosentin kappalemääräiseen kasvuun usean heikomman neljänneksen jälkeen. Koheneva yhtiökohtainen kasvutrendi voimistunee entisestään, kun kaksi miljardia kuluttajaa tuijottaa kahtakymmentäkahta pallon perässä juoksevaa miestä sipsit kainalossa.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 213 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Lähipiiri ja määräysvaltayhteisöt mukaan luettuna kirjoittaja omistaa kaikkien tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

 

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.06.2014 09:14

Outotecista olen täysin samaa mieltä, joskin firmaan sijoittavalta vaaditaan kovia vatsahappoja. Kurssi kun reagoi suhdanteisiin hyvin vahvasti – ja osakkeiden nykyisen arvostustason kestävyydestäkin voi olla montaa mieltä. Asia toki riippuu täysin siitä, mihin maailman talous nyt on menossa. Teknisesti tarkastellen nyt ei markkinoilla kuitenkaan olla ainakaan aallon pohjassa.

Aspo on täysin seurantani ulkopuolella, joten en ota yhtiöön kantaa.

Cokiksesta sen sijaan kommentoisin sen verran, että mielestäni MM-kisojen näkyvyys, tai niiden aikainen sokeriliemen lipitys ei vaikuttane yhtiön pidemmän aikavälin näkymiin – pikemminkin lähinnä Q2:n tulokseen. Näin ollen sijoittajana (tai omistajana) itseään pitävän ei tulisi kisoista erityisesti riemastua, tai myöskään pahastua.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki