Siirry pääsisältöön

Pörssi ATH-lukemissa – kannattaako aloittaa sijoittaminen?

Moni varmasti harkitsee tällä hetkellä sijoittamisen aloittamista, mutta sopiva aloitusajankohta arveluttaa. Kannattaako aloittaa nyt vai odottaa seuraavaa isompaa romahdusta? Entä vieläkö viime aikojen kurssiraketteihin kerkeää kyytiin vai olisiko parempi etsiä ostettavaa alelaarin puolelta?

Kannattaako juuri nyt ostaa osakkeita tai sijoittaa rahastoihin?

Argumentteja löytyy sekä puolesta että vastaan. Arvostuskertoimia tarkastellen osakkeet eivät missään nimessä ole halpoja tällä hetkellä. Esimerkiksi suhdannevaihteluiden vaikutuksen eliminoiva Shillerin P/E-luku (CAPE) yhdysvaltalaisen S&P 500 -indeksin osalta on tällä hetkellä 38,1 (tilanne 20.8.2021) eli peräti 2,4 keskihajonnan päässä vuosien 1950–2021 historiallisesta keskiarvosta. Viimeisen 70 vuoden aikana lukema on käynyt korkeamalla vain IT-kuplan aikaan – ja silloin lopputulos ei sijoittajan kannalta ollut kovinkaan mieluinen. Toisaalta nykyisessä nollakorkojen ja teknologia- ja kasvuosakkeiden hallitsemassa ympäristössä historiallisia keskiarvoja korkeammat arvostuskertoimet voidaan tiettyyn tasoon asti perustellusti hyväksyä.

Jos sijoitushorisontti on pitkä, ei seuraavaa pörssiromahdusta kannata kuitenkaan jäädä odottelemaan. Kukaan ei luotettavasti osaa ennustaa tulevaisuuden tapahtumia. Tiedämme vain, että arvostuskertoimet ovat historiallista tasoaan korkeammalla, mutta nousu voi silti jatkua vielä vuosien ajan. Varsinkin indekseihin kuukausisäästävän on turha murehtia ajoitusta, sillä kuukausittaisten ostosten avulla tulee väkisinkin ostettua ajan myötä myös kurssidipeistä. Siten aloitusajankohdan merkitys pienenee. Osakepoimijalle tilanne on vaikeampi, sillä houkuttelevasti hinnoiteltuja sijoituskohteita ei ole helppoa löytää arvostustasojen ollessa tapissa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Mikäli sijoittajan tutkaan osuu järkevästi hinnoiteltuja kohteita, on niihin sijoittaminen järkevää, vaikka muu markkina olisikin yliarvostettu.

Uhkakuvia, kuplapuheita ja synkkiä pilviä riittää, mutta niin on lähes aina riittänyt. Pandemiat, sodat, kriisit ja muut huolet ovat yksi toisensa perään luoneet varjonsa osakemarkkinan ylle, mutta kaikista käänteistä huolimatta pörssi on aina päätynyt ennemmin tai myöhemmin kolkuttelemaan uusia ATH-lukemia.

Kannattaako kovimpia kurssiraketteja ostaa?

Monet sijoittajien suosikkiosakkeet ja kovimmat kurssiraketit näyttävät arvostuskertoimien valossa kalliilta. Useissa suurimman hypen kohteena olevissa osakkeissa on varmasti paljon ilmaa mukana, mutta on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että monet parhaiten tuottaneet osakkeet ovat aina näyttäneet (järjettömänkin) kalliilta. Historiasta on vaikea löytää hetkeä, jolloin esimerkiksi Amazonin arvostus olisi näyttänyt erityisen houkuttelevalta.

Nopeasti ja kannattavasti kasvavilla yhtiöillä tuloskehitys ottaa kohonneet arvostustasot kiinni nopeasti. Jos pörssiyhtiön osakekohtainen tulos on tänä vuonna esimerkiksi 2,00 euroa ja osakekurssi 80,00 €, on P/E-luku tällöin 80,00 €/2,00 € = 40. Mikäli kyseisen yhtiön tulos kasvaa 50 % vuodessa, olisi P/E nykyisellä kurssilla ja seuraavan vuoden tuloksella 80,00 € / 3,00 € = 26,7 ja sitä seuraavana vuonna enää 80,00 € / 4,50 € = 17,8.

Edellä mainittu esimerkki on toki kärjistetty ja esimerkin kaltaista kasvutahtia on äärimmäisen vaikea ylläpitää useiden vuosien ajan, mutta laadukkaiden kasvuyhtiöiden kohdalla voi olla kannattavaa siirtää katsetta nykyhetkestä pidemmälle tulevaisuuteen. Nopeasti kasvavalla ja vallihautojen ympäröimällä yhtiöllä P/E 30 tai EV/S 6 voi olla houkuttelevampi vaihtoehto kuin kuihtuvalla alalla toimivan ja lähes kilpailueduttoman yhtiön P/E 12 ja EV/S 1.

Tarkkana saa kuitenkin olla, sillä kun kasvuvauhtia yliarvioidaan ja kasvuvauhti odotuksia vastoin hidastuukin, voi seurauksena olla tuntuva kurssilasku. Toisaalta samaa on nähty myös toiseen suuntaan esimerkiksi aiemmin mainitun Amazonin ja muiden teknojättien osalta, joiden kasvuvauhdin jatkumiseen ja arvostuskertoimien kestävyyteen ei ole aina luotettu.

Yhteenveto

Tänään on hyvä päivä aloittaa sijoittaminen, mutta koko omaisuutta ei kannata laittaa kerralla pörssiin kiinni, sillä huipulta ostettaessa voi pahimmillaan kulua kymmeniä vuosia edes omilleen pääsemiseen. Ostot ajallisesti hajauttamalla aloitusajankohdan merkitys kuitenkin pienenee olennaisesti.

Kovimpiin kurssiraketteihin sijoittamiseen liittyy omat riskitekijänsä. Mitä korkeampia arvostuskertoimia osakkeesta maksaa, sitä vähemmän virheille ja muille hidasteille yhtiön sijoitustarinassa jää varaa. Lupaavalta näyttäviä kasvuyhtiöitä on paljon, mutta pitkällä aikavälillä kovat odotukset lunastavia yhtiöitä vain kourallinen. Toisaalta kovin montaa tulevaisuuden supertähteä ei salkkuun tarvitse osua, jotta mahdollisista hudeista aiheutuvat tappiot tulevat katetuksi.

Aloita siis tänään, muista ajallinen hajautus ja noudata tervettä varovaisuutta kaikista kuumimpien hypeosakkeiden kanssa!

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit