Poissaolo markkinoilta voi kostautua

Osakemarkkinoiden heiluessa moni miettii osakkeiden myymistä ja paluuta markkinoille myöhemmin, kun tilanne on rauhoittunut. Osakeostojen ja myyntien ajoittaminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa ja kumpikaan meistä ei ole koskaan kuulleet henkilöstä, joka olisi onnistunut systemaattisesti ajoitusten suhteen. Kokonaistuoton kannalta on yhtä tuhoisaa myydä osakkeet pois liian aikaisin kuin liian myöhään. Harva tulee lisäksi ajatelleeksi, kuinka pahaa jälkeä salkkuun aiheutuu siitä, että on poissa markkinoilta silloin, kun pörssissä on vauhti päällä. Ostoryntäykset tulevat aina yllättäen eikä niihin pysty varautumaan.
Kokemus osoittaa, että sijoittajat lähes poikkeuksetta epäonnistuvat ajoituksessa, koska poikkeuksellista luonteenlujuutta ja kylmähermoisuutta vaativa yleisen markkinatunnelman uhmaaminen onnistuu perin harvalta. Lisäksi on mahdotonta tietää koska muut sijoittajat päättävät siirtyä myyntipuolelta ostopuolelle tai päinvastoin. Hienoista etukäteissuunnitelmistaan poiketen valtaosa sijoittajista tankkaa salkkunsa täyteen kalliisti hinnoiteltuja osakkeita, kun pörssin tunnelma on katossa, ja myy salkkunsa tyhjäksi pilkkahintaan, kun ”veri virtaa kaduilla”. Jopa päivästä toiseen pörssitunnelma saattaa heilahtaa äärimmäisyydestä toiseen niin äkkiarvaamatta, ettei yksikään inhimillinen olento pysy sen tasalla.

Vähäiseenkin poissaoloon markkinoilta liittyvät riskit voidaan havainnollistaa pienellä laskuesimerkillä. Ostamalla Standard & Poor’s 500 -indeksin mukaisen amerikkalaisen osakekorin 1.000 dollarilla kesäkuun lopussa 1951 päätyi noin 461.000 dollarin arvoisen osakesalkun onnelliseksi omistajaksi kesäkuun lopussa 2011. Tällöin on lähdetty siitä, että osingoilla on ostettu lisää osakkeita. Keskimääräinen vuotuinen kokonaistuotto tasan 60 vuoden pituisen sijoituskauden aikana on ollut varsin tyydyttävä eli 10,8 prosenttia. Luvut osoittavat myös, kuinka huimasti korkoa korolle -ilmiö kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä.

Mikäli sijoittaja on ollut poissa markkinoilta jokaisen vuosikymmenen pituisen jakson kahden parhaan pörssipäivän aikana, salkun arvo kasvoi vain 226.000 dollariin eli vajaaseen puoleen verrattuna jatkuvaan läsnäoloon markkinoilla. Kuitenkin oltiin poissa vain 12 päivänä ajanjakson kaikista 15.100 pörssipäivästä! Mikäli pysyi poissa markkinoilta kunkin kymmenvuotisjakson viiden parhaan pörssipäivän, eli viikon pituisen jakson aikana, salkun arvonnousu pysähtyi 102.600 dollariin. Mikäli poissaolo koski kuitenkin kunkin kymmenvuotiskauden parasta kalenteriviikkoa, arvo nousi sentään 260.000 dollariin. Edellistä parempi lopputulema johtuu siitä, että parhaiden pörssiviikkojen kaikki viikonpäivät eivät suinkaan ole olleet poikkeuksellisen hyviä pörssipäiviä.

Tom Lindström

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Manke13 Heinäkuu, 2011Mielenkiintoinen tapa ajatella asiaa, mikähän on todennäköisyys että olisi ollut poissa markkinoilta justiin ne 12 päivää 15100:stä kun osakkeet nousivat eniten?? Miltä näyttää laskutoimet jos on pystynyt olemaan poissa markkinoilta juuri ne 12 päivää jolloin pörssit laskivat eniten? Eikö ole todennäköistä että jos on poissa markkinoilta jonkin aikaa, niin siihen tulee sekä lasku että nousupäiviä. Kuitenkin osa sijoittajista ymmärsi olla poissa markkinoilta vuonna 2008 ja niitä ei varmastikaan haittaa jos niihin aikoihin myös löytyi jotain hyviä nousupäiviä jotka jäi hyödyntämättä.

Nutti14 Heinäkuu, 2011Olisi toisaalta mielenkiintoista tietää paljonko voitto olisi kasvanut, mikäli oltaisiin joka vuosikymmenenä oltu markkinoilta poissa huonoimmat kaksi päivää. Veikkaan että voitto olisi tuplaantunut. Ylläolevassa on esitetty vain kolikon toinen puoli, koska se näppärästi tukee omaa näkemystä markkinoilla poissaolon vaaroista. Toisaalta markkinoilta poissaolo voi aivan yhtähyvin olla positiivista, mikäli onnistuu esimerkiksi olemaan suuret markkinalaskut poissa eli nousukauden jälkeiset taantumalaskut (ja näissä on huomattavan paljon enemmän huonoja päiviä kuin kaksi). Tällainen strategia vaatii tavatonta luonteen lujuutta ja periaatteissa pysymistä, koska on inhimillistä pelätä menettävänsä jotain olemalla poissa, mutta se ei ole lainkaan mahdotonta, koska nousukaudet yleensä kestävät 5-7 vuotta (suunnilleen) ja kun ongelmat ilmenevät ne kyllä tiedetään maailmanlaajuisesti jo vuotta ennen kuin ollaan taantuman pohjalla (kurssien suhteen). Tässä varmasti menetetään jonkinverran ensin kurssilaskun alettua, mutta kyllä ammattilaisen täytyisi ymmärtää poistua markkinoilta esimerkiksi subprime-kriisin takia jo kauan ennen pohjia. Samat osakkeet saa sitten poimittua salkkuunsa myöhemmin puoleen hintaan. Tällä melko yksinkertaisella strategialla voidaan voitto varmastikin monikymmenkertaistaa sen 60 vuoden ajalla.

Tämän sanon täysin maallikkona. En ole ammattilainen missään mielessä. Halusin tuoda lähinnä esiin, että viittaamalla sopivasti laadittuihin tilastoihin voidaan saada vakuuttavalta kuulostavia tuloksia, mutta unohdetaan täysin tuoda esiin myös asian käänteinen puoli, mitä jos oltaisiinkin oltu poissa huonoimmat päivät, mikä on aivan yhtä teoreettinen mutta validi mahdollisuus. Käytännössä kukaan ei kuitenkaan pysty olemaan juuri parhaat tai pahimmat päivät poissa, joten voi kysyä mitä tällainen tarkastelu lopulta merkitsee vai merkitseekö se mitään.

Heikki31 Elokuu, 2011Nutilla on ihan hyvä pointti, mutta miten arvioit osakemarkkinoiden pohjia? Siis mistä tiedät milloin on pohjat?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit