Siirry pääsisältöön

Pohjoismaiset pienyhtiöt tarjoavat huomattavan arvonnousupotentiaalin myös aloittelevalle sijoittajalle

Tämä artikkeli on Nordnetin kumppanin tuottama ja sisältää mainoslinkkejä

Pohjoismaisiin pieniin yrityksiin sijoittava Aktian Nordic Micro Cap tarjoaa mahdollisuuden hyötyä aktiivisen salkunhoidon tuomasta lisäarvosta pitkällä aikavälillä. Pohjoismaiset pienyhtiöt tarjoavat huomattavan arvonnousupotentiaalin kasvaessaan onnistuneesti tai esimerkiksi yrityskaupan kautta. Tulevien menestystarinoiden tunnistamisessa yritysten tapaaminen ja analysointi ovat salkunhoidon arkipäivää, josta rahastoon sijoittava hyötyy myös muun analyytikkoseurannan puuttuessa.

Aktia Nordic Micro Cap on pohjoismaisiin pienyhtiöihin sijoittava osakerahasto, jonka varoista valtaosa pyritään sijoittamaan yhtiöihin, joiden markkina-arvo sijoitushetkellä on alle 500 miljoonaa euroa. Rahaston omistusten mediaanimarkkina-arvo on tällä hetkellä noin 250 miljoonaa euroa. Rahaston sijoituksista n. 60% on ruotsalaisissa, 19% suomalaisissa, 14% norjalaisissa ja 7% tanskalaisissa micro cap -yhtiöissä. Rahaston varoista 10% voidaan sijoittaa myös listaamattomiin yhtiöihin. Tätä mahdollisuutta on rahaston historiassa hyödynnetty kaksi kertaa, joista ensimmäinen oli kuluvan vuoden huhtikuussa yhdysvaltalaiselle Hologicille myyty Mobidiag ja viimeisimpänä joulukuussa Helsingin First North -listalla pörssitaipaleensa aloittanut Aiforia.

Mihin Aktia Nordic Micro Cap -rahasto sijoittaa?

Sijoitamme pohjoismaisiin vahvan kasvunäkymän pienyhtiöihin, jotka toimivat pääomakevyesti ja täyttävät laadulliset sijoituskriteerimme. Pidämme kasvuyrityksistä, joita tukevat rakenteelliset kasvuajurit, kuten esimerkiksi demografian muutokset tai uudet teknologiat. Hyvä esimerkki tällaisesta yrityksestä on Spinnova, joka onnistuessaan tarjoaa ekologisemman vaihtoehdon perinteiselle puuvillalle ja voi merkittävästi muovata tekstiiliteollisuuden raaka-ainekäyttöä. Pyrimme olemaan salkkuyhtiöissämme pitkäjänteinen omistaja, joka on tarvittaessa valmis tukemaan rahallisesti myös uusia kasvuhankkeita (esim. yritysostot). Pitkäjänteisenä omistajana saamme parhaan korkoa korolle -efektin sijoituskohteemme kasvulle ja siten myös siitä syntyvälle tuotolle.

Tiukka seula sijoituskohteille

Uusia sijoituskohteita löydämme oman tutkimustyön ja niihin liittyvien yhtiötapaamisten kautta. Vaikka matkustusrajoitusten myötä fyysiset yritysvierailut ovatkin vähentyneet, tulevat ne edelleen olemaan olennainen osa yritysten arviointia, kun tilanne normalisoituu. Lisäksi osa uusista sijoitusideoista tulee laajan pohjoismaisen yhteistyöverkostomme kautta. Laadukasta, vahvan kasvunäkymän omaavaa ja kannattavasti kasvavaa yhtiötä ei kannata myydä kevyin perustein, sillä myydyn yhtiön tilalle pitää löytyä myytyä yhtiötä parempi sijoituskohde. Tyypillisesti myyntipäätöksemme tiivistyvät kahteen eri pääkriteeriin, jotka ovat yhtiön strategian uskottavuus tai liian korkea arvostus suhteessa yhtiön pitkän ajanjakson kasvupotentiaalin. Kun yhtiö jää toistuvasti antamistaan strategisista tavoitteista ja yhtiön johto ei osaa tai on haluton avaamaan liiketoiminnan ongelmia, kertoo tämä usein strukturaalisista kasvun haasteista, jotka harvoin korjaantuvat nopeasti. Tällöin omistuksesta luopuminen voi tapahtua hyvin lyhyessä aikataulussa. Yhtiön arvostuksen noustessa liian korkeaksi suhteessa kasvunäkymiin, omistuksen keventäminen ja siirto uuteen sijoituskohteeseen tapahtuu vaiheittain.

Liikehdintää pääomamarkkinoilla koronasta huolimatta

Aktiviteetti pohjoismaisilla pääomamarkkinoilla on koronasta huolimatta ollut vahvaa myös kuluvana vuonna. Pohjoismaissa uusia listautumisia on toteutettu lähes 21,9 miljardin euron edestä ja kappalemääräisesti pohjoismaisiin pörsseihin on tullut yli 230 uutta yhtiötä, joista valtaosa Ruotsiin (136 kappaletta). Kotimaisittain tarkasteltuna on ollut ilahduttavaa huomata myös Helsingin pörssin listautumisaktiviteetin kasvu. Vuoden 2021 aikana kotimainen pörssilistamme kasvoi lähes 30 yhtiöllä ja pääpaino listauksissa seurasi muita pohjoismaita kohdistuen juuri pienyhtiöhin. Vaikka uusia yhtiöitä onkin saatu paljon, on hyvä muistaa, että kaikki niistä tuskin ovat tulevaisuuden menestyjiä. Vilkas pääomamarkkina takaa kuitenkin sen, että aktiiviselle osakepoimijalle riittää tutkittavaa myös jatkossa. Kuluvan vuoden aikana Aktia Nordic Micro Cap on osallistunut mm. Aiforian, Devyser Diagnosticsin ja Spinnovan listautumisiin.

Kenelle Aktian Nordic Micro Cap -rahasto sopii?

Aktian Nordic Micro Cap -rahastoon kannattaa sijoittaa, jos haluaa päästä varhaisessa vaiheessa mukaan laadukkaiden ja kasvavien pohjoismaisten micro cap -yhtiöiden omistajaksi. Uskomme vahvasti, että löytämällä aikaisessa vaiheessa vahvan kasvupotentiaalin yrityksiä, osakesijoittajalla on paras mahdollisuus kartuttaa pääomiaan pitkällä aikavälillä. Tämä työ onkin päivittäisessä fokuksessa, kun tiimimme tekee töitä löytääkseen uusia menestystarinoita pienyhtiökentästä, mielellään jo paljon ennen kuin nämä ovat laajemmin markkinoiden fokuksessa. Usein olemmekin pohjoismaisen listatun pienyhtiön ensimmäisiä institutionaalisia omistajia. Rahaston avulla micro cap -yhtiöiden kasvuun liittyvää riskiä voi hajauttaa järkevästi ja ajoitusta voi hajauttaa sijoittamalla säännöllisesti esimerkiksi kuukausisäästösopimuksen muodossa.

Myös vastuullisuusasiat on huomioitu rahastossa. Aktia Nordic Micro Cap -rahastoon ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä kestäviä ominaisuuksia edistävä tuote. Rahasto ottaa sijoituksia koskevassa päätöksentekoprosessissa huomioon kestävyysriskit sekä -tekijät.

Tulevaisuuden näkymät

Vuoteen 2022 lähdettäessä uuden virusvariantin vaikutukset ovat jälleen lisänneet markkinoiden epävarmuutta. Minkälaisia uusia rajoituksia esitetään ja joudutaanko talouksia jälleen sulkemaan, ovat kysymyksiä, jotka askarruttavat monia. Toistaiseksi markkinoiden hermoilut ovat osoittautuneet melko lyhytkestoisiksi, emmekä koe, että pidemmän aikavälin kasvukuvassa olisi tapahtunut merkittävää muutosta.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät Nordnetin palvelun rahastokohtaisesta yleisnäkymästä sekä toimeksiantosivulta.

Juha Laakso
Juha Laakso

Kirjoittaja toimii salkunhoitajana Aktia Varainhoidossa.

YhteistyökumppaniKumppani
Yhteistyökumppaniemme kirjoituksia

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit