Siirry pääsisältöön

Pohjoismaiset osakemarkkinat – kuin maailma pienoiskoossa

Suomalaisia osakemarkkinoita dominoivat vahvasti teollisuus- ja teknologiayritykset, jotka toimivat mm. metalli-, puu-, IT- ja rakennusaloilla. Lisäksi finanssisektori on kasvattanut painoarvoaan Nordean Suomeen siirtymisen myötä. Jos haluat hajauttaa salkkuasi maantieteellisesti ja eri toimialojen kesken, on luonnollista katsoa Suomen rajojen ulkopuolelle – suuremmilta markkinoilta, kuten Saksasta ja USA:sta löytyy tuhansittain erilaisia sijoituskohteita. Myös Pohjoismaista löytyy paljon erilaisia kiinnostavia yhtiöitä, jos haluat sijoittaa hieman lähemmäksi.

Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa kaikilla on keskimäärin samanlaiset edellytykset koulutukseen, viranomaiset ovat luotettavia, demokratia on vakaata ja julkinen luottamus on korkea. Nämä tekijät ovat jo pitkään luoneet vankan perustan yrityksille ja innovaatioille. Suomen osakemarkkinat ovat kuitenkin verrattain keskittyneet ja eivät tarjoa samanlaisia mahdollisuuksia kuin globaalit osakemarkkinat – mutta kun tarkastellaan Pohjoismaita kokonaisuutena, se on mielenkiintoinen pienoisversio koko maailmantaloudesta.

Pohjoismaiset osakkeet eri sektoreilla

Pohjoismaiden merkittävimpiä sektoreita tarkastellessasi näet, että voit hajauttaa useimmille sektoreille sijoittamalla pohjoismaisiin osakkeisiin ja rahastoihin. Suomesta löytyy vähän kohteita, esimerkiksi terveysalalle ja kulutustavaroihin, mutta Tanskasta ja Ruotsista löytyy näille sektoreille lisää hyviä vaihtoehtoja.

Ruotsi Tanska Suomi Norja
Energia 1,7 0,0 7,7 38,2
Materiaalit 4,3 6,6 18,0 8,6
Teollisuus 31,2 22,9 22,4 6,1
Vähittäiskauppa 9,3 2,4 4,9 0,7
Kulutustavarat 5,8 6,6 2,6 11,8
Terveys 5,8 40,0 2,8 0,4
Rahoitus 24,1 13,0 13,2 18,5
IT 7,6 1,5 13,2 2,1
Telekommunikaatio 4,9 0,1 5,1 11,2
Logistiikka 0,0 6,4 8,0 0,7
Kiinteistö 5,3 0,5 2,1 1,8
Yhteensä 100,0 100,0 100,0 100,0

Sektorit yrityksien markkina-arvojen perusteella, Nasdaq OMX, elokuun lopussa 2018. Taulukossa esitetään suurimmat sektorit prosenttiosuuksina.

Pohjoismaisilla osakemarkkinoilla voit muodostaa hyvin hajautetun salkun myös sijoittamalla vain suurempiin yhtiöihin, ns. Large Cap -yhtiöihin. Suomesta Large Cap -pörssiyhtiöitä löytyy alle 40, mutta Pohjoismaista satoja. Sijoittamalla Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan hajautat samalla myös valuuttariskiäsi.

Pohjoismaiden parhaat sijoitukset?

Kiinnostaako sinua, mitkä osakkeet ovat suosittuja Pohjoismaiden menestyneimpien sijoittajien keskuudessa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa? Nordnetin parhaiten menestyneimpien asiakkaiden suurimmat omistukset* ovat:

Suosituimmat osakkeet Ruotsi Norja Tanska
1. Ericsson NEL Novo Nordisk
2. Investor Marine Harvest Veloxis Pharmaseuticals
3. Hennes & Mauritz Equinor Bavarian Nordic
4. Kinnevik DNO Danske Bank

* Perustuu Sharevillen parhaiten menestyneen kymmenyksen tietoihin

Katso lisää suosituimpia osakkeita:

Paranna hajautustasi sijoittamalla Pohjoismaihin! Onnea sijoituksiisi.

Kommentoi alle tai Sharevilleen, mihin pohjoismaisiin yrityksiin sinä luotat salkussasi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit