Siirry pääsisältöön

Pohjoismaat: maailma pienoiskoossa

Nordnetin Superrahastojen avulla voit sijoittaa pohjoismaisille osakemarkkinoille kuluitta. Rahastoissa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkioita, hallinnointi- tai säilytyspalkkiota, eikä rahastoihin kerry kustannuksia rahaston tekemästä osakekaupankäynnistäkään. Lisäksi mahdollisesta osakelainauksesta syntyvät tuotot kertyvät luonnollisesti rahastoon. Ainoa mahdollinen kulu on 0,25 prosentin valuutanvaihtokulu, joka syntyy, kun suomalainen sijoittaja merkitsee muiden Pohjoismaiden Superrahastoja.

Minkälainen sijoituskohde Pohjoismaat sitten on?

Pohjoismaat?

Kun Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja lyödään yhteen saadaan maailman kahdestoista suurin talousalue ja yhdestoista suurin osakemarkkina. Lisäksi Pohjoismaissa pääomasijoitusten osuus BKT:stä on Yhdysvaltoja lukuun ottamatta maailman korkein, joten yritysjärjestelyjä ja uusia innovatiivisia yrityksiä rahoitetaan hanakasti. Tämän lisäksi esimerkiksi Suomessa yrittäjyyttä tuetaan varsin avokätisesti Tekesin, TESIn ja Finnveran voimin.

Asukkaita Pohjoismaissa on 26 miljoonaa, bruttokansantuote on 1,7 triljonaa dollaria (EU 17,4, Yhdysvallat 16,8, Kiina 9,2 ja Suomi 0,3) ja olemme yliedustettuja väkilukuumme suhteutettuna monella eri alalla. Olemme kovia keksimään, hyviä kouluttautumaan ja meillä on kuulemma onnistunut yhteiskunnallinen malli. Kaiken lisäksi Pohjoismaiden yhteenlaskettu kauppatase on tälläkin hetkellä ylijäämäinen (lisää taloustilastoa Pohjoismaista löydät Nordenin vuosikirjasta sivulta 97).

Pohjoismaat BKT
Pohjoismaat, BKT, miljardia dollaria. Lähde IMF 2013.

Pohjoismaiden taloudet ovat erilaisia

Pohjoismaissa yhdistyvät neljät valuutat, kolme itsenäistä keskuspankkia, yksi Euroopan keskuspankin haarakonttoreista ja hyvin erilaiset taloudet. Norjan taloutta dominoi tunnetusti öljy, energia ja raaka-aineet. Ruotsissa on vahva rahoitusala, sekä moni kansainvälinen suuryritys kuten Volvo, Electrolux, H&M ja Ericsson. Tanskasta löytyy paitsi varustamoita ja uusiutuvan energian yrityksiä, myös Pohjoismaiden suurin yritys Novo Nordisk terveydenalalta. Suomessa on tunnetusti metsää, teollisuutta ja teknologiaa.

Sijoitus Pohjoismaihin on toisin sanoen hyvin moninainen. Täällä syntyy myös jatkuvasti uusia innovatiivisia yrityksiä maailman vientiin. Lisäksi rahoitusmarkkinat pelaavat täällä hyvin ja niitä valvotaan uskottavalla tavalla.

Sijoittamalla Pohjoismaihin riskisi alenee

Pohjoismaisten osakemarkkinoiden yhteenlaskettu riskitaso on pienempi kuin yksittäisten pörssien heilahtelut keskimäärin. Tämä näkyy alhaisempana riskilukuna taulukossa alla, jossa on verrattu Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen pörssi-indeksejä keskenään ja yhdessä (“Pohjoismaat”), euroiksi konvertoituna, viimeisen viiden vuoden ajalta.

Pohjoismaat sijoituskohteena
Pohjoismaisten osakemarkkinoiden tuotto sekä volatiliteetti euroissa viimeisten viiden vuoden ajalta (17.9.2009-15.9.2014)

Lisäksi myös tuotto on ollut parempaa. Tämä selittyy osittain Tanskan pörssin 156 prosentin kehityksellä, joka edellisen akuutin finanssikriisin aikana tosin lyötiin kellariin. Sijoitus suomeen olisi samassa ajassa tuottanut 106 prosenttia. Sijoitus Pohjoismaihin olisi tuottanut 123 prosenttia, pienemmällä riskillä. Historia ei tietenkään toista itseään, muuta kuin yleisellä tasolla. Hajauttamalla suomisijoituksesi pohjoismaihin, sijoituksesi heilahtelut pienenevät.

Huomaa, että esimerkki on kerrankin verrannollinen myös käytännön todellisuuteen, koska sijoittamalla esimerkiksi tasaosuuksin Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Suomen Superrahastoihin, maksat yhtä paljon kuluja kuin esimerkissä. Eli, valuuttakonversiota lukuun ottamatta, et yhtään.

Pohjoismaat pitkässä juoksussa

Kulut syövät tunnetusti tuottoa. Pitkässä juoksussa kulujen merkitys kasvaa. Kymmenen vuoden aikana kahden prosentin kokonaiskulut syövät osaketuotoistasi kolmanneksen. Kolmenkymmenen vuoden jälkeen saat enää puolet sinulle kuuluvasta osakemarkkinatuotosta.

Mikäli haluat helpon, hyvin hajautetun ja selkeän sijoitusratkaisun, tee niin kuin minä. Sijoita tasaosuuksin Pohjoismaihin kymmeniksi vuosiksi. Kuluitta.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
8 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.11.2018 07:10

Tarkoittaako sijoittaminen pohjoismaihin tasaosuuksin siis sitä että jos kuukaudessa sijoitan 100e niin tästä jokaiseen pohjoismaahan menee erikseen 25e?

Nimetön
Nimetön
17.06.2015 09:02

Nordnetin Superrahastojen avulla voit sijoittaa pohjoismaisille osakemarkkinoille kuluitta. Rahastoissa ei ole merkintä- tai lunastuspalkkioita, hallinnointi- tai säilytyspalkkiota, eikä rahastoihin kerry kustannuksia rahaston tekemästä osakekaupankäynnistäkään. Mihin asti nämä superrahastot ovat kuluttomat? Tuskin seuraavat 30 vuotta?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.06.2015 10:10

Indeksirahaston ylläpidosta syntyvät kulut ovat suhteellisen pienet, jotain 30-50t vuodessa. Koska rahaston pääasiallinen tarkoitus on markkinointi, nämä vuotuiset ”markkinointikulutkin” ovat suuressa kuvassa maltilliset. Myös siksi olisi kohtalaisen typerää aiheuttaa vastareaktio kuoppaamalla Suomen kautta aikojen ensimmäinen täysin kuluton rahasto muutaman vuoden jälkeen. Ruotsissa Avanza on pyörittänyt kulutonta rahastoa jo yhdeksän vuotta.

Nimetön
Nimetön
26.02.2015 11:29

Onkohan nuo 5v tuotto luvut ns. tuottoa eli 1% tarkoittaisi jo positiivista tulosta vai pitääkö ne tulkita niin että 90% tuotto tarkoittaisi 10% takkiin?

Valojatauluun
Valojatauluun
Vastaa  Nimetön
12.07.2022 04:18

Hyvä läppä..tai sitten olet aika harvinaisen fiksu 🤭

Nimetön
Nimetön
18.09.2014 14:13

Kiitos taas asiallisesta jutusta. Onko laskelmaa minkä verran superrahastojen NOR/SWE/DEN indeksien osinko tuotto-% on ollut? OMXH25 se pyörii muistaakseni 3-3,6% välillä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.09.2014 17:13

Kiitos. Suomessa ja Norjassa noin 4%, Ruotsissa ja Tanskassa noin 3%.

Ohessa arviot suurimpien yhtiöiden ensivuoden osingoista.

Ruotsi:
TeliaSonera 6,33%
Swedbank A 6,26%
Ratos B 5,6%
NCC B 5,25%
Tele2 5,29%

Norja:
Statoil 4,17%
Telenor 5,87%
DNB 3,54%
YARA 3,52%
Gjensidige 5,48%

Tanska:
Novo Nordisk 1,62%
AP-Möller-Maersk 1,9%
TDC 8,6%
Trygvesta 4,6%
Christian Hansen 2.78

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.09.2014 21:20

Tattis, tack, tak ja takk. Ja mitä näitä pohjoismaisia olikaan? Keep up the good work!