PKC ilonaihe, Aspo pettymys

Eksperttisalkun kaksi painavinta osaketta on ollut jo pitkään PKC ja Aspo. Molemmat ovat melko pieniä yrityksiä, joskin PKC on hurjassa kasvussa etenkin viime vuoden suurten yrityskauppojensa ansiosta. Aspo on kehittynyt vakaasti ja on lisäksi osingonmaksajana esimerkillinen. Sijoittajan kannalta raportointikausi merkitsee yleensä riskitason nousua, koska etukäteen ei voi tietää minkälaisia yllätyksiä katsaukset tuovat mukaansa. Tällä kertaa kävi niin, että PKC:n katsauksen lukeminen tuotti lähes pelkkää mielihyvää. Aspon puolivuotiskatsausta ei ole vielä julkaistu, mutta perjantaina julkistettujen ennakkotietojen mukaan se ei tule synnyttämään riemunkiljahduksia markkinoilla.

PKC teki kaksi suurta yrityskauppaa viime vuonna. SEGU-yhtiöt Saksassa, Puolassa ja Ukrainassa vahvistivat merkittävästi PKC:n markkina-asemaa Keski-Euroopassa. AEES-yhtiöiden hankinta Pohjois-Amerikassa, Brasiliassa ja Irlannissa kasvatti PKC:n johtavaksi, globaaliksi raskaiden kuorma-autojen johdinsarjavalmistajaksi. Nämä yrityskaupat heijastuvat myös alkuvuoden tilinpäätösluvuista.

Vuosi sitten PKC:n kurssi romahti päivässä uskomattomat 26 prosenttia puolivuotiskatsauksen julkistamisen yhteydessä, kuten silloin kommentoimme (“Käsittämätön kurssireaktio PKC Groupissa”, 4.8.2011). Silloin emme voineet muuta kuin ihmetellä minkälaisessa unimaailmassa pörssiammattilaiset elävät, sillä katsaus oli erittäin hyvä ja varsin lupaava tulevaisuutta ajatellen. Tänään olemme viisaampia ja tiedämme, ettei pörssiroboteilta kannata aina edes odottaa kovin viisaita sijoitusratkaisuja.

PKC:n kuluvan vuoden puolivuotiskatsaus oli monessa suhteessa loistava ja viime vuoden kehityksen jatkumo. Nyt jopa robotitkin sen huomasivat, sillä julkistuspäivänä PKC:n osakekurssi nousi peräti 14 prosenttia. Joitakin poimintoja katsauksesta: alkuvuoden liikevaihto oli 487 miljoonaa euroa verrattuna 206 miljoonaan vastaavana kautena vuosi sitten, liikevoitto nousi 17 miljoonasta 27 miljoonaan euroon ja operatiivinen kassavirta 9 miljoonasta 35 miljoonaan euroon. Tulos osaketta kohti nousi muun muassa suurentuneen poistotarpeen vuoksi maltillisemmin, 0,70 eurosta 0,79 euroon.

Koko viime vuonna tehtiin osakekohtaista tulosta 1,18 euroa, kuluvana vuonna jonkin verran enemmän. Osake ei siten tunnu kovin kalliilta vieläkään. Voinee olla jokseenkin varma siitä, että myös osinko on vuoden kuluttua hieman korkeampi kuin viime vuodelta jaettu 0,60 euroa. Yhtiön nopeasta kasvusta huolimatta osinkotuotto pysynee siten varsin hyvällä tasolla. PKC on selvästi kasvamassa ulos pienyhtiöryhmästä, mikä näkyy parhaiten työllisyysluvuista. Vuosi sitten yhtiö tarjosi työpaikan 6.700 henkilölle, nyt jo runsaalle 21.000 henkilölle.

Ainoastaan yhdessä suhteessa luvut ovat heikentyneet. Ymmärrettävästi viime vuoden suurkaupat ovat heikentäneet PKC:n vakavaraisuutta, joten omavaraisuusaste oli nyt kesäkuun lopussa 31 prosenttia verrattuna 54 prosenttiin vuosi sitten. Velkaantumisaste (gearing) oli vieläkin maltillinen 58 prosenttia verrattuna viime vuoden 15 prosenttiin.

Aspon puolivuotiskatsaus julkistetaan vasta 21.8.2012, mutta perjantaina kerrottiin jo masentavia ennakkotietoja katsauksesta. Huhti-kesäkuun myynti on jopa hieman laskenut viime vuoden vastaavaan vuosineljännekseen verrattuna. Liikevoitto on heikentynyt 5,2 miljoonasta eurosta 3,8 miljoonaan euroon. Tulos osaketta kohti on kuitenkin ennallaan, 0,11 euroa. Aspo antaa ymmärtää, että myös heinäkuun tulos ja ESL Shippingin syksyn rahtinäkymät ovat odotettua selvästi heikompia. Aspo pyrkii kuitenkin edelleen kasvamaan idän markkinoiden vetoapuun luottaen.

Talousnäkymien muututtua aiempaa epävarmemmiksi Aspo antoi tulosvaroituksen. Aiemmin yhtiö odotti kannattavuutensa paranevan kuluvana vuonna. Uuden näkemyksen mukaan liikevoitto alenee merkittävästi ja osakekohtainen tulos lievästi. Tämän vuoksi viime vuosina vakiintuneen osinkotason ylläpitäminen vaikeutuu. Kaikesta huolimatta osakekurssi ei juuri muuttunut ensishokin jälkeen. Toisaalta kurssi on tällä hetkellä noin 20 prosenttia alhaisempi kuin puoli vuotta sitten.

Omistamme PKC:n ja Aspon osakkeita.

Kim Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Salkunrakentaja12 Elokuu, 2012

PKC Group on tunnuslukujenkin valossa mielenkiintoinen yhtiö:

– P/B on noin 1,9 ja OPO:n tuotto 18%.
– nouseva osinkohistoria
– liiketoiminnan rahavirta kasvussa
– vapaa kassavirta positiivinen kuluvana vuonna
– arvostustaso alle verrokkien arvostuslukujen keskiarvon

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit