Piuhat punaisina

Kaverini tietävät suunnilleen, mitä päivisin touhuan. Niinpä viimeisen parin kuukauden aikana olen kuullut monta kertaa, että nyt minulla on varmaankin hyvät ajat, kun markkinoilla on niin paljon turbulenssia. Jossain määrin tuo toki pitääkin paikkaansa, mutta ei asia silti ole ihan niin simppeli.

Viime aikojen hermostunut meno on pistänyt (johdannais)markkinoiden kaikki toimijat koville. Vaikeuksia on ollut yhtälailla pörsseillä, markkinatakaajilla kuin sijoittajillakin.

Pörssin järjestelmät ovat olleet hätää kärsimässä, kun tapahtumia (lähinnä osto- ja myyntitasojen muutoksia) tulee purskeissa monikymmenkertaisesti ”normaaliin” verrattuna. En ole selvillä, millaisia muutoksia Helsingin pörssin järjestelmiin on tehty viime aikoina, mutta ainakin vielä muutama vuosi sitten kapasiteetista oli varattu aivan naurettavan pieni siivu warrantti-feediin. Samalla kuitenkin indeksipohjaisten, tiheästi tikkaavien warranttien määrä on lisääntynyt merkittävästi. Niinpä pienikin muutos vaikkapa DAX-indeksissä aiheuttaa tasomuutoksia kymmenissä warranteissa, ja kuten tiedämme, muutokset indekseissä eivät ole olleet ihan pieniä. Tästä siis seuraa, että nopeissa liikkeissä pörssin järjestelmät menevät helposti tukkoon. Olettaisin, että nimenomaan johdannaiskauppaan keskittyvä NDX on varautunut näihin tilanteisiin paremmin. Ainakin omat havaintoni tukevat tätä käsitystä.

Isojen liikkeiden aiheuttamat ongelmat markkinatakaajalle ovat samansuuntaisia kuin pörssilläkin. Kun liikettä tulee paljon, lähtee markkinatakaajalta hurja määrä feediä pörssiin hintojen päivittämiseksi. Jos pörssi ei pysty ottamaan feediä vastaan riittävän nopeasti, ollaan helposti pulassa. Lisäksi markkinatakaaja on riippuvainen sisääntulevasta feedistä; sen täytyy siis saada reaaliaikasta hintatietoa eri kohde-etuuksista pystyäkseen päivittämään johdannaistensa hintatiedot pörssiin. Tuon feedin kanssa on selvästikin ollut ongelmia viime kuukausina. Yhtenä päivänä jonkin takaajan (käytännnössä futuureja seuraavat) indeksijohdannaiset laahaavat perässä ja toisena päivänä toisen takaajan osakepohjaiset johdannaiset hidastelevat.

Mitä markkinatakaaja sitten tekee, kun näitä ongelmia ilmenee? No, ottaa tietenkin laidat pois.

Entä sitten johdannaisia käyttävä sijoittaja? Ravintoketjun alimpana hän on huonoimmassa asemassa. Yleensä hän on täysin markkinatakaajan ja pörssin armoilla: jos laidat puuttuvat, ei ole mahdollisuutta tehdä kauppaakaan. Toki osaavimmat saattavat löytää näistä erikoistilanteista hyödyntämisen arvoisia tilaisuuksia, mutta suurimmalle osalle häiriöt tuovat tietenkin lähinnä ylimääräisiä ongelmia. Markkinoiden hermostuneen liikehdinnän hyödyntäminen vaatii jo sinänsä kylmiä hermoja, mutta kun siihen lisätään vielä ongelmat markkinatakauksessa, niin päiväkauppiaiden vatsahaavariski kasvaa selvästi.

Mikä neuvoksi? Tyhjentäviä vastauksia minulla ei tietenkään ole, mutta omien kokemusten perusteella voin mainita pari asiaa, jotka lieventävät stressiä noissa tilanteissa.

Selvitä etukäteen, mistä numerosta saat markkinatakaajan kiinni, ettei sinun tarvitse paniikissa yhteystietoja etsiä. Jos sinulla on positio auki, eikä laitoja ole, on markkinatakaaja kuitenkin useimmiten valmis antamaan hinnan manuaalisesti, kun sitä pyydät. Jos markkinatakaajan yhteystietoja ei löydy, niin pidä välittäjäsi numero saatavilla.

Aina position purkaminen em. tavallakaan ei onnistu. Siltä varalta kannattaa selvittää jo etukäteen, mikä on sopiva instrumentti position suojaamiseen. Tietenkin tuo suojaava instrumentti kannattaa etsiä kilpailijan valikoimista, koska jos takaajalla on ongelmia, puuttuvat laidat yleensä sen kaikista tuotteista. Turbojen ja mini futuureiden suojauksen laskeminen on todella helppoa, kunhan vaan on selvillä eri instrumenttien kertoimista.

Joskus saatat joutua tilanteeseen, ettet pysty purkamaan positiota saman päivän aikana. Sen vuoksi on viisasta mitoittaa positio sellaiseksi, että pystyt pitämään sen suojauksineen yön yli.

Vaikka viime päivinä markkinoilla onkin ollut hieman rauhallisempaa, veikkaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita vielä riittävän. Olkaa siis varovaisia siellä.

/Erkki Fadjukoff

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit