Siirry pääsisältöön

Pienyhtiöbuumi näkyy myös rahastomerkinnöissä | rahastokaupankäynti 1/2021

Nordnet Suomen asiakkaiden osalta rahastojen netto-ostot olivat tammikuussa 54 miljoonaa euroa ja ETF:ien puolestaan 26 miljoonaa euroa. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Rahastosijoittajat heräsivät toden teolla tammikuun aikana, sillä joulukuuhun verrattuna rahastoja ostettiin tammikuussa peräti 101 prosenttia enemmän. Pörssilistattujen rahastojen eli ETF:ien kaupankäynti sen sijaan hieman rauhoittui ja ETF:iä ostettiin 18 prosenttia vähemmän kuin joulukuussa.

Pienyhtiöt rahastosijoittajien suosiossa

Useat tutkimukset osoittavat, että pienyhtiöt ovat historiallisesti tuottaneet paremmin kuin osakemarkkina keskimäärin. Pienyhtiöt ovatkin viime aikoina löytäneet tiensä sijoittajien salkkuihin ja mielenkiinto pienyhtiötä kohtaan on kasvanut merkittävästi. Tämä on näkynyt myös Nordnet Suomen rahastomerkinnöissä, sillä joulukuuhun verrattuna ylivoimaisesti eniten uusia omistajia tammikuussa keräsivät Aktia Nordic Micro Cap (+197 %) ja Aktia Nordic Small Cap (+108 %).

Myös kestävä energia kiinnostaa sijoittajia yhä enemmän, mikä on havaittavissa esimerkiksi DNB Fund Renewable Energy (+57 %) ja Handelsbanken Kestävä Energia (+56 %) -rahastojen suuressa suosiossa. Molemmat rahastot löytyvät myös Nordnetin valikoiman parhaiten tuottaneiden rahastojen kärkipäästä niin 1 vuoden, 3 vuoden kuin 5 vuodenkin aikaväleillä tarkasteltuna.

RahastoOmistajamäärän muutos (1 kk)Tuotto (1 v)
Aktia Nordic Micro Cap+197 %+88 %
Aktia Nordic Small Cap+108 %+57 %
DNB Fund Renewable Energy+57 %+73 %
Tuottotiedot poimittu 3.2.2021.

Tekoäly on yksi vuoden kuumista megatrendeistä

Teknologiatrendien joukosta ainakin tekoälyä kannattaa pitää silmällä. Nostimme Nordnet Blogissa tekoälyn mielenkiintoisten rahastoteemojen joukkoon vuodelle 2021. WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF on ollut usean kuukauden ajan ETF-sijoittajien suosiossa ja kiilasi tammikuussa netto-ostetuimpien ETF:ien kärkiviisikkoon.

Teknologia on muutoinkin tällä hetkellä hallitseva trendi ETF-sijoittajien keskuudessa, sillä omistajamääriään tammikuun aikana joulukuuhun verrattuna eniten kasvattaneiden ETF:ien joukossa olivat myös mm. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF (+34 %), iShares Automation & Robotics UCITS ETF(+14 %) ja iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF (+10 %).

ETFOmistajamäärän muutos (1 kk)Tuotto (1 v)
iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)+56 %+133 %
WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF – USD Acc+52 %+76 %
WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF – USD Acc+34 %+88 %
Tuottotiedot poimittu 3.2.2021.

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot tammikuussa 2021:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Handelsbanken Kestävä Energia (A1 EUR)
 3. Nordnet Indexfond Sverige
 4. Nordnet Indeksi Kehittyvät Markkinat
 5. Handelsbanken Usa Indeksi
 6. Nordnet Indeksirahasto Maailma EUR
 7. Nordnet Indeksirahasto USA EUR
 8. Aktia Nordic Micro Cap
 9. Nordnet Indeksfond Danmark A
 10. BGF Next Generation Technology A2 USD

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF-rahastot tammikuussa 2021:

 1. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 3. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 4. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 5. WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF – USD Acc
 6. Lyxor ETF New Energy
 7. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 8. VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF
 9. iShares Healthcare Innovation UCITS ETF USD (Acc)
 10. iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc)

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 100 asiakasta kuukauden aikana.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
HaMa59
HaMa59
09.02.2021 20:33

Hienoa miten kulujen minimointi alkaa voittaa. Kun lasku alkaa, 2% kuluillakin merkitystä. Vieläkö 2021 olisi nousu vuosi? Ilman dippejä?