Perin outo suurkauppa Outokummun osakkeilla

Outokummun päätös ostaa Inoxumin ThyssenKrupilta tammikuussa 2012 ei mennyt aivan suunnitellusti. Kilpailuviranomaiset vaativat, että Outokumpu myy Ternin terästehtaan Italiassa, jotta he hyväksyisivät kaupan. Täten Outokummun oli pakko myydä uudenaikaisen ja tehokkaan Ternin yksikön, jonka takia Outokumpu luultavasti osti Inoxumin. Viikko sitten ilmoitettiin, että ThyssenKrupp ostaa Ternin takaisin, mutta samassa yhteydessä ThyssenKrupp myy koko 29,9 prosentin osuutensa Outokummusta. Tämä osakekauppa näyttää perin omituiselta, koska koko Outokumpupotti myydään todelliseen pilkkahintaan. Osaketta kohti ostajat maksavat vain viisi senttiä, ja saavat siis peräti 87 prosenttia alennusta!

Ternin terästehtaan myynti on ollut tahmeaa, koska kilpailijat ovat tienneet, että Outokummun on pakko myydä yksikkönsä. Tästä johtuen yhtiö on saanut ainoastaan epätyydyttäviä tarjouksia tehtaasta, minkä takia kilpailuviranomaiset ovat olleet halukkaita antamaan Outokummulle lisäaikaa ostajan löytämiseksi.

Kilpailuviranomaisten kärsivällisyys on kuitenkin loppunut ja Inoxum-kaupasta johtuva korkea velkaantumisaste painoi Outokumpua. Yhtiöllä ei ollut mitään vaihtoehtoja, Ternin tehdas oli myytävä. Outokumpu päätti viikko sitten myydä tehtaan ThyssenKrupille, toisin sanoen samalle yhtiölle, jolta se osti Inoxumin. Samalla Outokumpu myy erikoismetalliyksikkönsä VDM (alunperin 1930-luvulla ”Vereinigte Deutsche Metallwerke AG”) ThyssenKrupille. Tässä yhteydessä ThyssenKrupp myy kilpailuviranomaisten vaatimuksesta myös omistuksensa Outokummussa.

Ensisilmäyksellä ei tunnu olevan mitään ihmeellistä tässä huomattavan suuressa yritysjärjestelyssä. Useimmilta taisi jäädä huomaamatta, että suurpankit SEB ja Nordea ilmoittivat 30.11.2013 toimineensa välittäjinä Thyssen Krupin omistamien Outokumpu-osakkeiden myynnissä ja että osakkeiden ostajien maksama hinta oli vain viisi senttiä osaketta kohti, eli ostajille myönnettiin 87 prosentin alennus. Hyvin mielenkiintoinen havainto on myös, että pankkien ilmoituksen mukaan osakkeiden myynti edellyttää, että Ternin ja VDM:n kauppa toteutuu. Osakkeiden myynti ja tehtaiden osto ThyssenKrupille kytkeytyvät siis toisiinsa ja muodostavat kokonaisuuden.

Pörssitiedotteissaan Outokumpu ei ole maininnut osakkeiden huomiota herättävän alhaista myyntihintaa; mahdollisesti siinä toivossa, ettei kukaan huomaisi asiaa. On toki ymmärrettävä, että ThyssenKrupp joutuu myymään osakkeet pienellä alennuksella pörssikurssiin nähden, jos sen on saatava nopeasti myytyä suuri määrä osakkeita. ThyssenKrupilla ei ole kuitenkaan mitään syytä harrastaa hyväntekeväisyyttä ostajiin nähden. Yritysjohto, joka tietoisesti myy yhtiön omaisuutta alihintaan, jäänee tuskin pitkäaikaiseksi ja joutunee lisäksi odottamaan vahingonkorvauskanteita osakkeenomistajiltaan.

ThyssenKrupin Outokumpu-osakkeiden markkina-arvo oli 30.11.2013 noin 236 miljoonaa euroa, mutta yhtiö saa myydessään osakkeet ainoastaan 31 miljoonaa euroa osuudestaan. Yhtiö maksaa noin 1,27 miljardia euroa Ternin yksiköstä ja VDM:n liiketoiminnasta, mutta saa vain 31 miljoonaa Outokumpu-omistuksestaan. Kaupan kokonaishinta on täten ThyssenKrupille noin 1,24 miljardia euroa.

Olettakaamme, että ThyssenKrupp olisi saanut Outokummun osakkeista markkinahinnan 236 miljoonaa euroa. Yhtiö olisi silloin voinut maksaa tehtaista noin 1,48 miljardia euroa Outokummulle ja tästä huolimatta kaupan kokonaissumma olisi yhä ollut 1,24 miljardia euroa. Korkeampi myyntihinta olisi merkinnyt sitä, että Outokummun osakeomistajat olisivat saaneet kymmenen senttiä enemmän osaketta kohti kuin nyt toteutuneella hinnalla. Osakekauppa näyttää epäilemättä varsin pahalta. Kuinka on mahdollista, että Outokummun johto on voinut hyväksyä yritysjärjestelyn, jossa ThyssenKrupin myymien Outokumpu-osakkeiden ostajille on taattu epäoikeutettua etua kaikkien muiden osakkeenomistajien kustannuksella?

Mikäli Outokumpu tai joku muu ei halua tai uskalla selittää osakkeiden erikoista myyntihintaa, on pakko tehdä johtopäätös, että osakekauppa ei oikein kestä päivänvaloa. Tietenkään riittävä selitys ei ole, että ostajat ovat sitoutuneet osallistumaan Outokummun tulossa olevaan osakeantiin. Osakkeiden alennushinnan muodossa ostajat ovat jo käytännössä saaneet ThyssenKrupilta osakeannin osallistumiseen tarvittavat varat! Kaikki muutkin, mutta nyt syrjityt Outokummun osakkeenomistajat hyväksyisivät ilomielin samat ehdot. SEB:n ja Nordean tiedote osoittaa myös, ettei kenenkään kannata väittää, että ThyssenKrupin tehdasostot ja Outokummun osakkeiden myynti olisivat kaksi toisistaan erillään olevaa kauppaa.

Ainakin Solidium ja Ahlström Capital ovat niiden joukossa, jotka ostavat Outokummun osakkeita ThyssenKrupilta. Uskomme, että mahdollisille ostoehdokkaille on tarjottu osakkeita marraskuun aikana, koska mm. Varma ja Valtion Eläkerahasto on alkanut roppakaupalla myydä nykyisin omistamiaan Outokummun osakkeita marraskuun jälkipuoliskon aikana. Myös muutamat muut eläkeyhtiöt ovat yhtäkkiä siirtyneet voimallisesti myyntipuolelle. Ahlström Capital myi joulukuun alkupäivinä huomattavan osan Vaconin osakkeistaan. Oletamme, että myynnin tarkoitus oli hankkia rahoitusta Outokummun osakkeiden ostoon. Aikaisemmin Ahlström Capital ei ole ollut merkittävä Outokummun omistaja. SEB:n ja Nordean tiedotteen mukaan myös kansainvälisille instituutiosijoittajille on tehty tarjous ostaa Outokummun osakkeita viidellä sentillä. Uskomme kuitenkin, että tämä ainutlaatuinen erikoistarjous on tehty suhteellisen vähälukuiselle sijoittajajoukolle.

On helppoa nähdä, että tämä Outokumpu-osakkeiden alennusmyynti on ajan myötä omiaan romahduttamaan osakekurssia. On käsittämätöntä, että yhtiön johto tietoisesti haluaisi aiheuttaa sellaista vahinkoa niille omistajilleen, joita ei hyvitetä erikoishintaisilla osakkeilla. Olemme myös havainneet, että kiinnostus lainata Outokummun osakkeita on ollut suuri.

Jos joku tarjoaisi meille osakkeita 90 prosentin alennuksella pörssikurssiin nähden ei meidän tarvitsisi miettiä kahteen kertaan ostoa. Mitalin kääntöpuolena on kuitenkin, että tälle alennukselle löytyy myös maksajia, jotka tässä tapauksessa ovat Outokummun osakkeenomistajat. Tehdasyksikköjen ja osakkeiden myynneistä on neuvoteltu kokonaisuutena, joten Outokummun osakkeenomistajille on oikeus ja velvollisuus vaatia selitystä siihen, miksi osakkeenomistajien yhdenvertaisuusperiaatteesta on poikettu ja miksi osakkeet myytiin polkuhinnalla. Selityksen pitää ensisijaisesti tulla Outokummun johdolta.

Omistamme Outokummun osakkeita.

Tom ja Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.12.2013 11:37

Tästä hämärästä kaupasta tutkintapyyntö RATAlle.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.12.2013 11:52

Ei tuossa mitään laitonta ole. Olisihan Thyssen voinut vaikkapa lahjoittaa osakkeet minulle. Olisiko ollut laitonta? Jos esitetään väite laittomuudesta täytyisi esittää peruste, eli mitä lakia rikotaan. Kauppa saattaa olla kuitenkin O:lle (Outukumpu) huono. Ajatellaanpa että kaupan purusta päästään yksimielisyyteen ja samalla sovitaan hinnat palautettaville yksiköille. Sovitaan myös, että Thyssen kauppaan liittyen myy julkisella tarjouksella, joka tarkoittaa pörssiä, omistamansa O:n osakkeet. Kaikesta ilmoitetaan pörssitiedotteella ja sitten Thyssen alkaa myymään. Kaikki olisivat varmaan olleet tyytyväisiä. Sen verran opastan teitä, että tehkää kantelu Fivalle, ja esittäkää, miten asiassa olisi pitänyt toimia. Varmaan Fiva vastaa kanteluun, samoin varmaan moni julkisuudenkipeä oikeusoppinutkin. Ja jos Thyssen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.12.2013 12:29

Osakeyhtiön johto ei varmasti voi tehdä mielensä mukaan lahjoituksia! Yksityinen ihminen voi lahjoittaa omia varojaan, mutta se on eri asia!

Suomalaisessa korporatiivisessa järjestelmässä juridiikka venyy varmasti eturyhmien painostuksen edessä. Outokumpuun liittyy suuria alue- ja työllisyyspoliittisia intressejä ja niiden rinnalla pienomistajien oikeuden eivät juuri paina.

Luottamus pienosakkaiden oikeusturvaan horjuu tällaisessa järjestelyssä, joka haisee pahasti. Isänmaan edun nimissä täytyy kuitenkin ymmärtää, että suurissa taloudellisissa intressikysymyksissä juridiikka ei ole riippumatonta, vaikka kansakoulussa meille näin yritettiin opettaa!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.12.2013 12:47

Kauppalehden keskustelupalstalla asiasta avattiin keskustelu, jossa erittäin hyvin perusteltiin se, miksi Outokummun olisi pitänyt lunastaa Thyssenin osakkeet itselleen:

Outokummun pienosakkaita huijattiin

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=234430&tstart=0

Nimetön
Nimetön
08.12.2013 12:11

Rikosilmoitus tästä pitää tehdä. Satojen miljoonien puhallus, sisäpiiritietoa jaettu etukäteen ja sisäpiiriläiset myyneet osakkeita rankalla kädellä jo pitkään. Tässä on melkoinen vyyhti selvitettäväksi isoja tekijöitä taustalla. Ollila hoi, Nokian taustallakin hääri samat shorttarit, eikai vain sisäpiiritietoa ole täälläkin vuotanu ja olikohan puhtaat jauhot pussissa tässäkään kaupassa.

Nimetön
Nimetön
09.12.2013 11:02

Näin isot pelurit tekee rahaa, ilman pienintäkään moraalia. Outokumpu vahva myy!

Nimetön
Nimetön
09.12.2013 14:59

maassa on pula Johtajista, oikeita Johtajista kuka osaa tehdä päätöksiä!!! Harmi!! Näkemin Suomi

Nimetön
Nimetön
10.12.2013 12:23

Yksinkertaisinta on, että Outokumpu ostaa itse Thysseniltä osakkeensa 5 sentin (tai vaikka 6 sentin) kappalehinnalla ja myy ne sitten huutokaupalla 35-40 sentin hinnalla. Outokumpu saa tällä tavoin noin 200 miljoonan euron voiton näistä kaupoista ja voi vastaavalla summalla pienentää tulevan osakeannin kokoa. As simple as that, eikä kukaan ulkopuolinen pääse vetämään välistä.

Jos järjestelyä ei korjata, niin poliisitutkinta on paikallaan.

Nimetön
Nimetön
24.01.2014 19:46

Osakkaiden hinta romutusta toisten eduksi ,ensin tarjottiin korkeaan hinta
Saadakseen ostaa terästehtaita.Pankkien osto suosituksella.Onko vastuullista pankkitoimintaa osakekauppaa,tuntuu harhaiseta osakeomistusta.