P/E:n pyörteissä

Muutaman kuukauden päästä alkavat  osinkohanat avautua kiihtyvällä tahdilla. Moni sijoittaja arvioi jatkosijoituksia P/E-lukujen pohjalta, jotka löytyvät helposti lehtien sivuilta. Onko tässä järkeä?

Perusajatus on simppeli

Siinä missä ammattimaiset sijoittajat käyttävät monimutkaisia ja aikaavieviä arvonmääritysmalleja, yksityissijoittajat luottavat yksittäisten tunnuslukujen kaikkivoipaisuuteen. Yksittäisiä tunnuslukuja, kuten P/E-lukua käytetään siksi että se niiden käyttö on helppoa. P/E-luvun ideana on esittää lukuarvona, monenko vuoden voitot tarvitaan jotta osake maksaa itsensä takaisin tämän hetkisellä hinnalla.

Pyhä yksinkertaisuus!

Yksittäiset tunnusluvut antavat aina erittäin karkeaa kuvaa osakkeen arvostuksesta. On kuin yrittäisi arvioida autoa ”oikeaa hintaa” tutkimalla pelkästään jäähdyttimen kuntoa!

P/E-luku ei ota huomioon yrityksen velkaantuneisuutta, heiluvaa tuloksentekokykyä eikä yrityksen kokonaisriskejä millään tavoin. P/E-luvun nimittäjäkin voidaan laskea monella tavalla. Halutaanko katsoa vain viimeisen vuoden toteutunutta tulosta per osake, viimeisen 10 vuoden tuloskeskiarvoa vai suunnataanko katse kohti tulevia vuosia omalla tulosarviolla?

Yrityksen tuloksen ollessa negatiivinen tai hyvin lähellä nollatulosta, antaa P/E-luku niin ikään varsin hämmentäviä lopputuloksia.

Mistä alhainen P/E kertoo?

Usein kuulee mantrana hoettavan, kuinka sijoittajan nimenomaan tulee ostaa matalan P/E:n omaavia yrityksiä. Moni sijoittaja uskoo vilpittömästi, että matala P/E-luku kertoo yrityksen olevan vakaa ja tuottava arvosijoitus.

Alhainen P/E-luku tarkoittaa kuitenkin useimmiten, että yrityksen kasvunäkymät ovat heikot tai siitä, että syklinen yhtiö on syklinsä huipulla ja alamäki on lähellä. Usein myös rajusti velkaantuneet yhtiöt saavat aiheellisesti mairittelevan alhaisen P/E:n. Alhaiselle P/E-luvulle löytyy siis usein varsin hyvä maalaisjärkinen selitys.

Yksittäisten tunnuslukujen kanssa täytyy siis olla erittäin varovainen.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

UltraLong28 Helmikuu, 2011

Samaa mieltä. Olen ainakin satakunta yritystä tutkinut mielestäni melko perusteellisesti reilun 15v aikana enkä ole kertaakaan vielä löytänyt tapausta, jossa alhainen P/E ei selittyisi yhdellä tai useammalla seikalla. Ts. kyllä markkinat on niin tehokkaat, ettei “satasia loju maassa” ainakaan kovin usein.

P/E on myös siitä huono, että siihen vaikuttaa kaikenmaailman kertaluonteiset myynnit ynnä muut toiminnot, joilla ei ole mitään tekemistä yrityksen arvon kanssa jatkossa.

Markkinoilla on kyllä taipumusta maanis-depressiiviseen käyttäytymiseen, jota voi hyödyntää uimalla vastavirtaan, jos uskaltaa. Mielestäni sekä v.2000 huiput että v.2009 pohjat oli kohtuu selviä tapauksia. Mutta ei niin selviä, että olisi uskaltanut jokaista ropoansa pistää näkemyksensä pantiksi.

Samaten omasta mielestäni markkinoilla on tapana ylikorostaa kvartaalin taikka lähivuosien tapahtumia. Yrityksen arvo on kuitenkin sen tuoma rahavirta tästä ikuisuuteen diskontattuna tähän päivään.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit