Pehmeyttä puolijohdemarkkinalla

Okmeticin Q3 oli mielestämme heikohko, sillä puolijohdemarkkinalle tyypillinen kausiluonteinen vahvuus Q3:lla jäi pitkälti näkemättä. Varastotasoja trimmataan edelleen minimiin talouden epävarmuuden takia, mikä heijastuu puolijohdemarkkinan pehmeyteen. Koko ala on edelleen vaikeassa tilanteessa, mutta Okmeticin luvut ovat kilpailijoihin nähden huipputasolla. Jos yhtiö pystyy nykysuhdanteessa tekemään 14 % EBIT-marginaaleja, odotamme mielenkiinnolla miltä yhtiön tuloskunto näyttää, kun markkinatilanne joskus elpyy. Nopeaa muutosta on tuskin kuitenkaan luvassa.

Okmetic suoriutuu edelleen vaikeassa markkinatilanteessa huomattavasti alaa paremmin ja on kasvattanut markkinaosuuttaan sekä toimitusmääriään sille keskeisissä tuoteryhmissä. Yhtiö ennakoi puolijohdemarkkinan kysyntätilanteen normalisoituvan 2013 alkupuoliskolla. Alan pitkän aikavälin kasvuajurit ovat kuitenkin ilmeiset, eikä toimiala pysty loputtomiin purkamaan varastojaan. Anturiteollisuudessa kysyntä on hyvin vakaata, kun taas puolijohdeteollisuudessa vaihtelut ovat rajumpia.

Aurinkokennoteollisuudessa Okmeticin pitkäaikaiset solar-kiteiden toimitussopimukset ovat päättyneet ja yhtiö toimii nyt epäsuotuisalla spot-markkinalla. Segmentin myynti Q3:lla lähes puolittui ja heikolla tasolla oleva myynti tulee arviomme mukaan jatkumaan pitkälle ensi vuoteen. Yleinen markkinatilanne tulee tuskin helpottumaan ennen 2014. Teknologiamyynti on kuitenkin Okmeticin kokonaisuutta tukevaa ja hyvää liiketoimintaa nykyiselläänkin, sillä se mahdollistaa tehtaan kapasiteetin korkean käyttöasteen ja sen kiinteät kulut ovat pieniä.

Tulosennusteillamme Okmeticin P/E on 12x tälle vuodelle ja 10x ensi vuodelle. Ensi kevään osinkotuotto on 0,30 euron osinkoennusteellamme 6,5 %. Yhtiön tase on erittäin vahva, mikä turvaa osinkovirran investointiohjelmasta huolimatta. Emme kuitenkaan odota Okmeticin arvostustason korjaantuvan lyhyellä tähtäimellä heikon markkinatilanteen takia.

Taseen suhteen haluamme alleviivata Okmeticin käyttöomaisuuden erittäin matalaa arvostusta kirjanpidossa. Taustalla ovat historialliset taseen omaisuuserien alaskirjaukset. Käytännössä tilanne tarkoittaa Okmeticille jatkossa matalaa poistotasoa sekä pitkällä aikavälillä ”epänormaalin” korkeita pääoman tuottolukuja.

Omistamme Okmeticin osakkeita.

-Inderes

Kuva: http://www.okmetic.com/

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit