Siirry pääsisältöön

Pari sanaa teleoperaattoreista ja uusista osinkopolitiikoista

Helsingin pörssissä noteerataan kaksi varteenotettavaa teleoperaattoria. Niiden kurssikehitykset ovat kuitenkin erkaantuneet viimeisen reilun vuoden aikana merkittävällä tavalla, osin syystäkin. TeliaSoneran osake on kohonnut kahdessa vuodessa 9,5 prosenttia. Sen sijaan Helsingin pörssin viitekehyksessä vertailuyhtiö Elisan omistaja on nauttinut samaan aikaan jopa 49,6 prosentin kurssituotot. Tarkastelen tässä merkinnässä teemaa osingonjaon ja osinkopolitiikan näkökulmista.

Molemmat edellä mainitut yhtiöt ovat jo raportoineet viime vuoden tuloslukunsa ja osinkoehdotuksensa tulevalle keväälle. Tämän päivän osakekursseilla laskettuna Elisan osinko tuottaa 5,6 prosenttia. TeliaSoneralla vastaava tuotto on 5,8 prosenttia, eli hieman korkeampi. Ero ei ole suuri, mutta se on kuitenkin selvä – efektiivisen osinkotuoton voittaja on tästä parivaljakosta TeliaSonera.

Entä sitten se jakosuhde?

Efektiivisen eli osakekurssiin suhteutetun tuoton ohella kannattaa aina tarkastella, mitä ehdotettu osinko on käytännössä syönyt. Toisin sanoen on syytä perehtyä osingonmaksun rahoittamiseen. Riittääkö siihen yhtiön tulos vai tarvitaanko velkaa, mikä tekee osinkotasosta kestämättömän ilman tulevaisuuden tuloskasvua?

Tänä keväänä Elisa jakaa hallituksensa ehdotuksen mukaan 94 prosenttia tuloksestaan osinkoina. TeliaSoneralla vastaava suhde on 90 prosenttia, eli hieman parempi siltä kannalta tarkasteltuna, miten vallitseva osinkotaso kestäisi tuloskunnon mahdollista notkahtamista tulevaisuudessa. Jälleen on siis mahdollista todeta, ettei ero ole suuri, mutta se on kuitenkin silti selvä TeliaSoneran eduksi.

Viimeaikainen kurssikehitys eri paria

Toimialan sisällä yhtiöiden kurssikehitykset ovat erkaantuneet reilussa vuodessa tuntuvasti. Seuraavassa esitetään TeliaSoneran kurssituotto punaisella ja Elisan kurssituotto mustalla (luvut ilman osinkoja).

elisateliasonera2v

Elisan ja TeliaSoneran kurssikehitykset viimeiset 24 kuukautta

Bond with warrants?

Teliasoneran osakekohtainen osinko ei ole laskenut kertaakaan yli kymmeneen vuoteen. Korkopaperin korvikkeen yhtiöstä tekee sen vakaaksi osoittautunut osingonmaksuhistoria ja erityisesti osingonjaon erinomaisen ennustettava lähitulevaisuus. Osinkohan on korkoon rinnastettavissa oleva sijoittajan vuotuinen kassavirta, ja TeliaSonera on julkaissut varsin tuoreen linjauksen, jonka mukaan yhtiön ”hallitus on päättänyt, että uuden osingonjakopolitiikan mukaan tavoitteena on jakaa osinkoa tilikausilta 2014 ja 2015 vähintään 3,00 kruunua osakkeelta”.

Korkosijoittajan päässä alkaa raksuttaa – ok, nyt on tiedossa, millainen korkoon rinnastettavissa oleva kuponki tästä sijoituskohteesta irtoaa vähintään vuosittain, riippumatta osakekurssin liikkeistä, tuloskasvun toteutumisesta tai markkinauutisista.

Tässä hässäkässä yhtiöiden hallitukset pelaavat viisasta omistaja-arvon maksimoinnin peliä siitä näkökulmasta, että luomalla nollakorkojen maailmaan sijoittajille selvän korkovaihtoehdon he onnistuvat todennäköisesti lisäämään osakkeen lyhyen aikavälin kysyntää, mikä nostaa osakekurssia ja vanhojen omistusten markkina-arvoja.

Toisaalta viestintälinjaukset eivät tuo euroakaan uutta rahaa itse yhtiöön tai paranna edes promillella sen liiketoimintojen suhteellista kannattavuutta. Näihin ulottuvuuksiin keskittyminen tulee säilyttää hallitusjäsenten mielessä, jotta olennainen ei pääse unohtumaan kurssikäyrän pönkittäjäisissä. Pidemmän päällehän osake seuraa enemmän yhtiön tosiasiallista kehitystä kuin markkinointihenkisiä osinkolinjauksia. Lyhyen tähtäimen osinkohurahduksessa on siis riskinsä itse kunkin näkökulmasta.

Myös Orion lauloi soidinlaulunsa

TeliaSoneran ohella myös viime aikoina pahaenteiseen tulosluisuun ajautunut Orion päätti tarjota eräänlaisen kuponkituoton uudella osinkolinjauksellaan. Kieli lipoo sielläkin suunnalla näyttävästi korkopääoman suuntaan – hei, tässä me olemme, ennustettava ja vakaa toimija, jonka osinko tarjoaa pääomalle kohtuuriskillä nollakorkoon nähden erinomaisen kassavirran.

Orion on muotoillut kutsuhuutonsa seuraavasti: ”Orionin taloudellisiin tavoitteisiin on lisätty osingonjakotavoite, joka on jakaa vuotuista osinkoa, joka lähivuodet on vähintään 1,20 euroa/osake, ja kasvattaa osinkoa pidemmällä aikavälillä.”

Jälleen korkosijoittajalle annetaan selvä vihje siitä, mikä tulee olemaan vuosittain “minimikuponki”, joka sijoituskohteesta irtoaa tutun ja turvallisen korkotuoton tavoin.

Lisää panoksia TeliaSoneraan

Perhepiirissäni on omistettu jo vuosien ajan Helsingin pörssiin noteerattuja teleoperaattoreita. Tähänastisella kokonaistuotolla mitattuna perilliset ovat selvästi allekirjoittanutta parempia sijoittajia – siitä pääteltäköön tarvittaessa, miten tämän toimialan osakeomistukset jakautuvat salkuissa perheenjäsenten kesken.

Henkilökohtaisesti kasvatin hieman panoksia TeliaSonerassa viime viikolla alle 5,50 euron osakekohtaisen hintatason. Mielestäni markkinat ovat tällä hetkellä aavistuksen verran liian pessimistisiä yhtiön pitkän tähtäimen näkymän suhteen. Tämä on johtanut siihen, että miltei kuuden prosentin pohjaosinkotuotolla sijoituksen lopullinen hyvyys ei lepää koko painollaan vain kurssikäyrän varassa.

Karkeana selvennyksenä lukijan kannattaa laskeskella mielessään, millainen osuus kurssinousuelementille jää tässä tapauksessa pörssin keskimääräisen pitkän aikavälin kokonaistuotto-odotuksen toteutumiseksi.

Yleisellä tasolla tarkasteltuna niin sanotut laatuyhtiöt tuntuvat olevan tänään varsin haastavasti hinnoiteltuja. Ei siis kurssikäyriin katsomalla, vaan suhteuttamalla osakekantojen markkina-arvoja yhtiöiden keskimääräisiin tuloksiin ja niiden kasvunäkymiin.

Koska sijoitan erittäin mielelläni osinkokriteeri edellä, on päivänselvää, että valtaosassa seurantalistani yhtiöitä on havaittavissa nollakorkomaailman vaikutus arvostuskertoimiin. Yhtäältä se on nostanut salkun markkina-arvon kaikkien aikojen huippuunsa, mutta toisaalta se on huomattavasti vaikeuttanut uusien kannattavien pitkän aikavälin sijoitusten tekemistä vallitsevassa markkinatilanteessa.

Palaan vielä merkinnän lopuksi TeliaSoneran historialliseen osingonmaksuputkeen. Vaikka menneisyyden kehitys ei ole tae, saati sitten edes lähtökohta tulevalle kehitysuralle, kelpaa TeliaSoneran osalta silti esitellä yhtiön vuosittain maksaman osakekohtaisen perusosingon trendiä.

teliasoneraosinko

TeliaSoneran vuosiosingot 2003–2014 (SEK osaketta kohden)

Yhteenvetona on muistutettava, että yhtiön kuin yhtiön arvo piilee lopulta sen tulevaisuudessa maksamissa osingoissa, jolloin osinkotason kasvuvauhti ratkaisee lopulta sijoituksen viimekätisen kohtalon.

Tämä lausunto pätee niin pohdintaan TeliaSoneran ja Elisan kesken kuin myös uusiin osinkopolitiikkoihin, joissa voitonjaon kasvutekijä näyttää jäävän lopulta melko epämääräiseksi tulevaisuuden optioksi, jonka varaan oikeustoimikelpoinen sijoittaja ei paljoa laske näillä osingonjakosuhteilla ja kasvunäkymillä.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä sekä Elisan että TeliaSoneran osakkeita kirjoitushetkellä. Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Orionin osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: fOtOmoth / Foter / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.02.2015 09:35

Tellun kurssissa näkynee Venäjän tilanne, muiden ex. IVY-maiden valuuttojen heikkeneminen ja Turkcell kiistat. Ilman noita kurssi sojottaisi vahvasti ylös.

Olen kuitenkin holdannut lappuja pitkään juuri osinkojen vuoksi.

Jukka, näetkö valoa tunnelin päässä koskien mainitsemiani Tellun “haasteita”?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.02.2015 11:45

“TeliaSonera on yhtiöoikeudelliselta kotipaikaltaan ruotsalainen yhtiö”

Tämä on myös syytä muistaa verotuksessa, että osingotkin ovat ulkomaisia – ettei tule yllätyksiä jos esim. sattuu olemaan asuntolainaa…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.02.2015 14:44

Mielenkiintoni heräsi että miten se asuntolainaan vaikuttaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.06.2015 12:14

Ei voi vähentää asuntolainan korkoa verosta, eikä vähennystä voi edes siirtää palkkaverotukseen.

Nimetön
Nimetön
09.02.2015 09:20

Fredag: TeliaSonera on yhtiöoikeudelliselta kotipaikaltaan ruotsalainen yhtiö. Grafiikka ja merkintään kirjoitettu yhtiön osinkolinjaus ovat Ruotsin kruunuissa, ei euroissa. Yhtiön perusosinko on kyllä kruunuissa kehittynyt ilman laskua juuri kuten merkinnässä on esitetty. Ja tässä tarkentaisin vielä, että kyse on perusosingosta, mikä eliminoi yhtiön takavuosina maksamat lisäosingot.

Nimetön
Nimetön
09.02.2015 07:58

Tuo lause “Teliasoneran osakekohtainen osinko ei ole laskenut kertaakaan yli kymmeneen vuoteen” ei ole todellakaan kiistaton. Vuonna 2007 Teliasonera maksoi 0,69 euron osingon, 2008 irtosi 0,42 euroa. Vuonna 2006 osinko romahti 16 senttiin, jonka jälkeen seurasi viiden vuoden putki, jonka aikana osinko ei laskenut. Putki katkennee tänä keväänä, kun osinko putoaa esityksen mukaisesti sentillä viime vuotisesta. Lähde: Taloussanomien osinkokalenteri.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.02.2015 21:54

Teliasonera maksaa osingot kruunuissa. 2006-2008 vuosilta irtosi lisäosinko. http://www.teliasonera.com/en/investors/dividend/