Siirry pääsisältöön

Pari sanaa parhaista osinko-osakkeista

Korkean (lähtötason) p/e-luvun omaavia kasvuyhtiöitä suosivan sijoittajan salkun kokonaistuotto voi olla alkaneena vuonna selvästikin negatiivinen. Silti osinkosijoittajan tulovirta on aina positiivinen, koska osinkotuotto ei voi koskaan olla negatiivinen. Onkin olennaista erottaa sijoitusanalyysissä tulovirta (kassavirta) ja tuottokehitys. Mikäli sijoittaja valitsee osinkostrategian, hän joutuu ottamaan kantaa siihen, suosiako korkean sijoitushetken osinkotuottoprosentin vai pitkän tähtäimen nopean osinkokasvun yhtiöitä. Tarkastelen tässä merkinnässä molempia ulottuvuuksia Helsingin pörssin tämän kevään tuottoennusteilla ja 2010-luvun historiatiedoilla.

Aloitetaan ensin mainitusta eli korkean sijoitushetken osinkotuottoprosentin osakkeista. Varoituksen sanana mainitsen jo tässä vaiheessa, että seuraavassa on puhtaasti mekaaninen listaus analyytikoiden ennusteista, eikä se sisällä mitään analyysiä osinkotason kestävyydestä tai sen tulevasta kehitysnäkymästä (tämä jää lukijalle).

Jo maalaisjärjenkin pitäisi kuitenkin sanoa, että yli kymmenen prosentin osinkotuottotaso uudelle sijoitukselle perustuu yleensä joko merkittävään kertaluonteiseen erään tai vaihtoehtoisesti huomattavan korkeaan riskiin. Näin siksi, että käytännössä nämä tapaukset tuottavat jo osinkoina yli pörssin pitkän aikavälin vuotuisen toteutuneen keskituoton. Satavuotisesta aineistosta laskien osingot ovat edustaneet noin 45 prosenttia kokonaistuotoista, joten huomattavien tuottoprosenttien kohdalla ostosormen kannattaa olla mieluummin tarkkana kuin herkkänä.

Korkea sijoitushetken osinkotuottoprosentti

Arkikielessä osinkotuottoon viitattaessa tarkoitetaan yleensä efektiivistä osinkotuottoa. Tämä saadaan suhteuttamalla kulloinkin jaettava osakekohtainen osinko yhtiön osakekurssiin. Helsingin pörssin viitekehyksessä tänä keväänä yli kuuden prosentin efektiiviseen osinkotuottoon yltävät analyytikoiden ennusteiden mukaan seuraavat yhtiöt (tammikuun viimeisen viikon kurssitasojen mukaan):

Bittium 33,2 %
Dovre Group 20,6 %
Orava Asuntorahasto 11,1 %
Fortum 9,6 %
eQ 7,9 %
TeliaSonera 7,5 %
CapMan 7,4 %
Ramirent 7,0 %
Kesko 7,0 %
Citycon 6,9 %
Okmetic 6,6 %
United Bankers 6,3 %
Aspo 6,2 %

Nopea osingonjaon kasvuprosentti

Jatketaan toiseksi mainitusta eli pitkän tähtäimen nopean osinkokasvun yhtiöistä. Osingon kasvattajia ovat olleet (paino edeltävällä sanaparilla) seuraavat yhtiöt aakkosjärjestyksessä (sulkeissa nykyhetken osinkotuottoprosentti uudelle sijoitukselle):

Amer Sports 2,3 %
Elisa 3,9 %
Fiskars 3,9 %
Fortum 9,6 %
Huhtamäki 2,3 %
Kone 3,9 %
Konecranes 5,4 %
Neste 2,9 %
Nokian Renkaat 4,8 %
PKC Group 4,2 %
Ramirent 7,0 %
Revenio Group 2,2 %
Sampo 5,0 %
Sponda 5,4 %
Stora Enso 4,0 %
TeliaSonera 7,5 %
Tieto 5,4 %
Tikkurila 5,3 %
UPM-Kymmene 5,0 %

Edellä listattujen yhtiöiden osinko osaketta kohden (euroissa) on joko pysynyt muuttumattomana tai kasvanut poikkeuksetta joka vuosi 2010-luvulla. Toisin sanoen yhtiöt eivät ole kertaakaan leikanneet osinkoaan viimeisten viiden vuoden aikana. Tämä on toki historiatietoa, joka ei ole tae tulevasta kehityksestä, ja vain tulevaisuus ratkaisee sijoittajan kohtalon. Mikäli osaketta kohden maksettavien osinkojen vuosien mittainen kasvutrendi jatkuu, kohoaa sijoittajan osinkotuotto hankintahinnalle laskettuna trendinomaisesti.

Suhdanteiden yli sijoittajan tulee uskoakseni olla omistajana yhtiöissä, jotka kasvattavat osakekohtaisia osinkojaan tuloskasvun kautta. Erityisen kiinnostavia ovat yhtiöt, jotka kasvattavat osakekohtaisia osinkojaan selvästi, mutta korkeintaan osakekohtaisen tuloskasvunsa tahdissa. Tällöin osingonjakosuhde ei kasva, eli yhtiölle jää todennäköisesti pelivaraa sekä tuloksen suhdanneluontoiseen väliaikaiseen notkahdukseen että tuleville kasvuinvestoinneille vaarantamatta samanaikaista osingonjaon kasvua.

Mikään ei luonnollisestikaan estä sijoittajaa muodostamasta kombinaatiota edellä listatuista osinko-osakkeiden kategorioista. Kukin voi henkilökohtaisten mieltymysten mukaisesti painottaa joko enemmän korkeaa sijoitushetken osinkotuottoa tai pitkän tähtäimen nopeaa osinkokasvua. Näin siis sillä edellytyksellä, että sijoittaja ylipäätään valitsee osinkostrategian omakseen.

Muita vaihtoehtoisia strategioita voivat olla esimerkiksi kasvuyhtiösijoittaminen, arbitraasi, momentum tai vaikkapa indeksisijoittaminen (jossa sijoitussalkun osingot mukailevat indeksin kulloistakin osinkotuottotasoa).

Mikäli sijoittaja kuitenkin valitsee pitkän tähtäimen nopean osinkokasvun yhtiöt, ei hänen tarvitse jatkuvasti uudelleensijoittaa osinkojaan tai säästää ikuisuuksiin palkkatuloistaan uusia sijoituksia varten, jotta koko salkkuun kohdistuvat vuotuiset passiiviset tulot kasvaisivat (pitkällä aikavälillä myös salkun markkina-arvo seuraa tiiviisti osinkopotin kehityskaarta).

Salkun riskitesti (kasvaako osinkovirta ilman uudelleensijoittamista ja palkkatuloista säästämistä) palvelee sijoittajaa paitsi jatkuvissa yhtiövalinnoissa, myös mahdollisia eläkepäiviä silmällä pitäen. Kun sijoitushorisontin kypsyessä palkkatuloista tehtävät lisäsijoitukset vähenevät ja osingot siirtyvät painokkaammin kulutukseen kuin uudelleensijoituksiin, on osakekohtaisten osinkojen kasvuprosentin pysyteltävä menestyksekkään sijoittajan salkussa inflaatiovauhdin yläpuolella. Inflaatiovauhdissa kasvavat osakekohtaiset osingothan eivät kasvata osinkosijoittajan ostovoimaa.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN ENNAKKOMYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

 

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Fortumin, TeliaSoneran, Aspon, Elisan, Konecranesin, Nokian Renkaiden, Sammon ja Tikkurilan osakkeita kirjoitushetkellä. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Tekstissä esitetyt tuottoprosentit ovat merkintää kirjoittaessa saatavilla olleita ennusteita. Tulevaisuuden toteuma sisältää aina merkittävän epävarmuuden ja lopulliset tuotot voivat olla ennusteisiin nähden huomattavastikin erilaiset tai jopa kokonaan puuttuvat. Tekstin tuottolukemia ei päivitetä julkaisun jälkeen ennusteiden muuttumisen, osakkeiden kurssimuutosten tai yhtiöiden osinkoehdotusten mukaan. Viime kädessä yhtiökokous päättää osingonjaosta.

Photo credit: Internet Archive Book Images via Foter.com / No known copyright restrictions

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.02.2016 13:54

Mielestäni osinkosijoittaminen Suomessa ja ehkä Euroopassa yleisimminkin on rapakon takaista kulttuuria jäljessä. Ongelma on paitsi yhtiöissä – osinkojen arvaamattomuus, maksu vain kerran vuodessa – myös sijoittajan työkaluissa: mistä näkee esim. suomalaisen osakkeen kokonaistuottokäyrän – “jos ostin Fortumia vuonna 2005 1000 eurolla ja uudelleensijoitin osingot samaan yhtiöön, niin paljonko sijoitukseni arvo tänään on” ?
Nordnetissäkin on paljon osinkosijoittajia ja Nordnetin blogaajat puhuvat osinkoyhtiöistä usein, mutta kun surffaan Nordnetin sivuilla em. Fortumin tiedot esiin, ei tietoa osingoista löydy miltään välilehdeltä, puhumattakaan että ne saisi näkymään kurssikäppyrässä.
Puhumattakaan nyt siitä, että olisi amerikkalaistyylisiä osinkojen uudelleensijoitusohjelmia (“DRIP”) tarjolla…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.02.2016 15:54

Kyllähän tuo yhtiöiden sivuilta yleensä melko helpostikin löytyy, “sijoittajat” osiosta. Fortum esimerkiksi: https://www.fortum.fi/fi/sijoittajat/osaketietoa/tuottolaskuri/pages/default.aspx

Nimetön
Nimetön
02.02.2016 08:09

Itse on olen ihmetellyt samaa. Osinkoprosentti kyllä näkyy, mutta osingon suuruudesta saati osinkohistoriasta ei ole tietoakaan. No onneksi eps historia sentään löytyy.

Nimetön
Nimetön
05.02.2016 15:13

Mihinkäs Raisio unohtui?