Pari sanaa osinkosalkun kasaamisesta

Niille sijoittajille, jotka katsoivat eilen El Clasicon espanjalaisen jalkapalloilun huipulta, ei pitäisi olla epäselvää, millainen merkitys on ratkaisupelaajalla illasta toiseen. Muuan Leo Messi on tottunut pöllyttämään maaliverkkoja Barcelonan paidassa. Hän näyttää tietävän kentällä liikkuessaan miltei silmät kiinnikin, missä maalitolpat sijaitsevat. Samaa ei kuitenkaan voi aina sanoa sijoitusammattilaisesta, joka pohtii tämän päivän poikkeuksellisen matalien korkojen maailmassa seuraavaa järkevää peliliikettä.

Korkoa ei nyt juurikaan makseta ja kellot kilisevät pörssien olevan jo tapissa. Trumpin vaalivoiton jälkeen Yhdysvalloissa Dow Jones -indeksi on takonut ensi kertaa historiassaan rikki 20 000 pisteen rajapyykin.

Oljenkortena kurssikäyrän tulevaa suuntaa pelkääville voi sanoa, että laatuyhtiöiden osingot tarjoavat yhä tuoton kurssiliikkeistä riippumatta. Osinkotuottohan ei ole koskaan negatiivinen. Mahdolliset pääomatappiot tulee tietenkin huomioida kokonaistuotossa, mutta kolikon kääntöpuolella on aina vaihtoehtoiskustannus: osinkotuotot tuntuvat olevan selvällä marginaalilla houkuttelevampia kuin korot.

Järkisijoittaja voi luoda osakesalkun, joka ajan mittaan takoo riittävän suuruisen passiivisen tulovirran arkielämän kustantamiseen. Tämän strategian valitsemalla yhtiövalinnoissa tulee lähtökohtaisesti keskittyä analyysiin liiketoiminnan laadusta eli tulevasta osingonmaksukyvystä. Se on uskoakseni tehokkain laskuvarjo, jos ja kun yleisindeksi aikanaan avaa luukut (vapaaseen) pudotukseen.

Todellisiksi omistajan varallisuutta kartuttaviksi osinkoyhtiöiksi voi laskea ainakin ne, jotka ovat korottaneet osinkoaan vähintään viimeiset viisi vuotta, jotka maksavat tuloksestaan korkeintaan 70 prosenttia ulos jättäen voittovaroja myös liiketoiminnan kasvuun ja jotka hinnoitellaan mielellään alle 20 p/e-luvulla.

Osinkosijoittaja tyytyy 3–4 prosentin osinkoon sijoitushetkellä, jos hän saa vainun tulevasta kasvusta. Korkeampi lähtöosinko ei lämmitä, jos kasvunäkymä on nolla, mikä sallii inflaation nakertaa ostovoimaa.

Osinkostrategia on helppo vain paperilla. Sijoittaja voi jähmettyä seuraamaan osakkeen hinnan kehitystä, unohtaen suhteuttaa sen arvon eli liiketoiminnan ansainta- ja osinkopotentiaalin kehitykseen.

Usein kurssinousun vuoksi myydyt osakkeet ovat niitä, jotka olisivat tuottaneet ripeimmän osinkokasvun. Parhaissa sijoituskohteissa keskihankintahinta kasvaa joka ostoksella.

Kurssilaskuissa panikointi on usein turhaa, jos liiketoiminnan osingonmaksukyky säilyy vakaana, tarjoten ajan kanssa option tason nostoon. Laskeva hintakäyrä tarjoaa itse asiassa edun sijoittaa osingot uudelleen tuottavasti.

Toinen surmanloukku on rakkaus yhtiöön. Tällöin sijoittajalla ei ole strategiaa luopumisesta. Lähtökohtaisesti hän odottaa vakaasti kasvavaa osinkoa. Jos tästä poiketaan ilman kristallinkirkasta yhtiön ulkoista syytä, kannattaa osakkeet työntää myyntilaitaan yhdeksällä kerralla kymmenestä.

Kolmas perisynti on liian kapea hajautus. Yksittäinen heikko yhtiövalinta ei saa romauttaa koko salkkua kerralla, mutta onnistumisten tulee näkyä kokonaisuudessa. Warren Buffettin 15 suurinta pörssiomistusta edustavat jopa 90 prosenttia salkusta. Alle kymmenen yhtiön salkussa osinkovirta altistuu liikaa yhtiö-, maa- ja toimialakohtaisille riskeille.

Neljäs erhe on aktiivisuus. Laatuyhtiöitä kannattaa omistaa, ei treidata. Lisätuottoja rullataan verottajalle korvamerkityillä pääomilla. Toisin sanoen sillä osalla kurssinousua, joka on realisoimatta myyntivoiton verona.

Messi ei ole pitkä mies, mutta hän alkoi pelata heti, kun jalat ylettyivät maahan. Sijoittamisessakin ripeä alku kannattaa. Korkoa korolle -tekijän myötä pystyyn kääntyvän tuottokäyrän luonti vie aikansa.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

NYT MYÖS PAKETTIHINTAAN KAIKKI KOLME SIJOITUSKIRJAA (SIJOITA KUIN GURU, HAJAUTA TAI HAJOA JA HYVÄSTÄ YHTIÖSTÄ HYVÄÄN SIJOITUKSEEN)! KIRJAPAKETIN TILAUSSIVULLE TÄSTÄ LINKISTÄ.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Historiallinen tuotto ei ole koskaan tae tulevasta, ja sijoituspääoman voi menettää kokonaan. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: kafeole via Foter.com / CC BY-NC

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.04.2017 11:49

Mitä tarkoittaa “Lisätuottoja rullataan verottajalle korvamerkityillä pääomilla. Toisin sanoen sillä osalla kurssinousua, joka on realisoimatta myyntivoiton verona.” Menee maallikolta hieman yli.

Nimetön
Nimetön
29.04.2017 17:03

Jos olet hankkinut osakkeen sen nykyarvoa edullisemmin, niin osakkeen arvon ja ostohinnan erotus, eli realisoimaton tuotto pitää sisällään pääomaveron, eli rahasumman jonka joutuisit tilittämään myyntivoitosta valtiolle. Nyt tuo summa on mukana sijoituksessa tuottamassa korkoa korolle. Yksinkertaistetusti jos myyt nyt voitollisen osakkeen, maksat voitoista verot ja ostat loppusummalla osakkeita myyntihintaa vastaavalla yksikköhinnalla takaisin, saat niitä kappalemääräisesti vähemmän ja osuutesi yhtiön tulevista tuotoista laskee.