Pari sanaa Nokiasta

Sain Nokian eilisen tuloksen jälkeen melko paljon sähköposteja liittyen yhtiön eiliseen tulokseen. Lisäksi monet tuttavani ovat kyselleet minulta jatkuvasti ”joko Nokiaa kannattaa ostaa?”. En alun perin suunnitellut kommentoivana Nokian tulosta mitenkään, mutta kirjoitan nyt kuitenkin lyhyet kommentit, sillä en jaksa vastata jokaiseen mailiin erikseen.

Näkemykseni mukaan tulos otettiin markkinoilla yllättävän hyvin vastaan, sillä tulos oli mielestäni todella huono. Suurimpana ongelma on älypuhelin myynti joka romahti Q2 aikana. Nokia toimitti vain 16.7 miljoonaa älylaitetta jota voidaan pitää surkeana suorituksena. Lisäksi on hyvä muistaa, että suurin romahdus on tapahtunut vasta kvartaalin viimeisen kuukauden aikana kun Elop meni lyömään viimeisen naulan Symbianin arkkuun. Nokian markkina-osuus on romahtanut totaalisesti ja oli Q2 lopussa enää noin 15 %.

Uskon syöksyn jatkuvan ja Q3 markkina-osuus tulee putoamaan huomattavasti lisää. En usko, että 15 % hintojen leikkaukset pysäyttävät tätä syöksyä, sillä N8 tai E7 tai muut Nokian Symbian mallit eivät muutu juurikaan houkuttelevammiksi pienen hinnan alennuksen avulla. En myöskään usko, että N9 tulee auttamaan Nokian tilannetta, onhan tj Elop onnistunut suolaamaan tämänkin toteamalla, että uusia Meegoja ei tulla tekemään, vaikka N9 menestyisi (järkimiehen puhetta etten toisin sanoisi, mitäpä sitä kuluttajille tarjoamaan sellaista jota he vaikka voisivat vahingossa haluta..).

Myös tuloslaskelma oli karua luettavaa. Yhtiön operatiivinen tulos oli tappiollinen (kun Applen rojaltit siivotaan pois) ja myös rahavirta oli negatiivinen. Epäilen suuresti, että Nokia onnistuu suojelemaan kassaansa loppuvuonna, koska yhtiö joutuu panostamaan markkinointiin selvästi enemmän (Q2 markkinointikulut nousivat selvästi vuodentakaisesta, vaikka liikevaihto laski) joka entisestään rasittaa kassavirtaa.

Myös Nokian ohjeistus herättää kummastusta. Yhtiö ohjeistaa Q3:lle nollatulosta. Johtuen älypuhelin myynnin jyrkästä syöksystä, olen lähes täysin varma, että Nokia joutuu antamaan tulosvaroituksen Q3 aikana. En yksinkertaisesti näe miten olisi mahdollista, että Nokia säilyttäisi edes nykyisen kannattavuutensa samalla kun sen mallit mätänevät käsiin, hintoja leikataan ja uusia houkuttelevia vaihtoehtoja ei saada tilalle. Operaattorit ja jakelijat suhtautuvat ilmeisesti myös hyvin negatiivisesti Nokiaan tällä hetkellä, joka on omiaan jatkamaan syöksyä (näiden suhteiden menettäminen on todella vakavaa ajatellen pitkän tähtäimen kehitystä).

Pelkään pahoin, että Q3 markkina-osuus älypuhelimissa voi olla lähempänä 10 %. Tässä vaiheessa Nokia olisi pudonnut viidenneksi suurimmaksi valmistajaksi.

Haluan myös muistuttaa sijoittajia, että lasku ei välttämättä pääty Q3:seen. Nokia saa ilmeisesti ensimmäiset WP:t markkinoille Q4 aikana. Nämä ovat pieniä eriä ja massatoimitukset alkavat vasta ensi vuonna. Näin ollen ensimmäisten mallien pitää olla valtavia hittejä, mikäli Nokia meinaa niillä pysäyttää markkina-osuuden laskun. Q4:llä voidaan nähdä jopa yksinumeroinen markkina-osuus.

Ostaisinko nyt Nokiaa?

En missään nimessä. En henkilökohtaisesti pidä WP onnistumistodennäköisyyttä niin suurena, että olisin kiinnostunut sijoittamaan Nokiaan. Pidän myös markkinoiden yleisiä arvoida NSN:n myyntihinnasta liian positiivisina (eipä sitä kukaan ole vielä suostunut ostamaan). Pidän mahdollisena, että Nokia myy NSN todelliseen ”fire sale” hintaan (P/B 1 tai alle). Lisäksi upside on mielestäni melko rajattu jopa parhaassa mahdollisessa skenaariossa. Ohessa kolme eri skenaariota miten Nokialle voi tapahtua:

Positiivinen:

WP on todellinen hitti ja se alkaa nopeasti vallata markkina-osuutta Androidilta. Vuoden 2012 lopussa Windows Phonen markkina-osuus on 40 % kokonaismarkkinasta (Android 30%, Apple 20% RIMM+ muut 10%). Nokia saa Microsoftilta jotain erityistä jolla se erottuu muista WP valmistajista ja näin ollen sen markkina-osuus WP:n sisällä on dominoiva 60 %. Näin ollen Nokian kokonaismarkkina-osuus on 24 % koko puhelinmarkkinasta (sama mikä Q1’11).

Tämä skenaario on melko epätodennäköinen, sillä vaikka WP alkaisi menestyä, en usko Nokian saavuttavan noin suurta markkina-osuutta WP:n sisällä. Tämä siksi, että Nokian tulee olla vaikea erottua muista valmistajista ja en usko hetkeäkään siihen, että MSFT tarjoaisi Nokialle jotain erityisetuja/ominaisuuksia. Kuitenkin jos näin kävisi, olisi Nokialla realistinen mahdollisuus tehdä tulosta luokkaa 0.7-0.9e per osake. Tämä tarkoittaisi, että nykykurssilla osakkeella olisi nousuvaraa yli 100%. Korostan kuitenkin, skenaario on hyvin hyvin epätodennäköinen, eikä 100 % upside riitä kompensoimaan sitä (kyseessä ei ole M-Real tyyppinen satojen/tuhansien prosenttien nousu).

Neutraali:

WP alkaa menestyä jotenkin ja pystyy haastamaan Androidin. 2012 lopulla sen markkina-osuus on 35 % ja Nokialla sen sisällä 45 %. Näin ollen Nokian markkina-osuus olisi noin 16 %. Tässä skenaariossa tulosta syntyisi luokkaa 0.4e osake ja upsideä olisi hyvin rajallisesti.

Negatiivinen:

Tässä skenaariossa Windows Phone ei menesty. Se ei kelpaa kuluttajille kovista panostuksista huolimatta. Tämä olisi Nokialle katastrofaalista. Nokia yrittää saada WP:tä menestymään, mutta ei siinä onnistu ja vuoden 2013 alussa Nokia siirtyy Androidiin. Tässä vaiheessa Nokian älypuhelin markkina-osuus on alle 5 %. Nokia olisi vuoden 2012 selvästi tappiollinen ja arvostus sen mukainen. P/B 1 olisi liikaa. P/B siivottuna liikearvosta kuulostaa järkevämmältä. Tämä skenaario on mahdollinen, sillä WP ei tällä hetkellä kelpaa kuluttajille kenenkään muun valmistajan tekemänä. Nähtäväksi jää jos Nokia tuo asiaan muutosta.

Muistutan sijoittajia siitä, että Nokian kanssa ei kannata katsoa vanhoja numeroita, Nokia ei tule enää koskaan palaamaan kännykkämarkkinoiden suvereeniksi ykköseksi kuten se oli 2007. Sillä, että yhtiö myi paljon puhelimia 2007 ei ole mitään tekemistä nykypäivän kanssa (koska puhelimet ovat muuttuneet niin paljon).

Korostan, että on itsensä huijaamista tuudittautua ajatukseen, että Nokia maksaa hyvän osingon ensi keväänä –> osta. Tämä on typerä ja naiivi ajatus. A) yhden vuoden osinko on yhtiön arvosta vain murto-osa, B) Nokia joutuu suojelemaan kassaansa (tai mitä siitä on keväällä jäljellä).

En myöskään tukeutuisi Nokian tapauksessa sen kirja-arvoon, sillä pidän edelleen Navteqin liikearvoa yliarvostettuna. Pidän hyvin mahdollisena, että Nokia alaskirjaa Navteq liikearvoa Q4:llä, sillä laskevat volyymit tekevät Navteqin arvon perustelemisen yhä vaikeammaksi (http://oneup.blogit.kauppalehti.fi/blog/17155)

Nokia ja suomalaiset:

Tämä on aihe josta minun on vielä pakko kirjoittaa muutama sana. Nokia tuntuu olevan suomalaisille jonkin sortin tabu. Jos joku sanoo jotain negatiivista Nokiasta saa hän heti lokaa niskaansa (hyvänä esimerkkinä Tero Kuittinen, hän on ollut Nokiassa jatkuvasti oikeassa, mutta suomalaiset sijoittajat pitävät häntä jonkinlaisena demonina). Myös osa saamistani maileista oli hyvin hyökkääviä ja tuntui siltä, että kirjoittaja piti minua jotenkin syyllisenä Nokian heikkoon menestykseen ja yritti väkisin keksiä syitä miksi Nokian pitäisi menestyä (joku selitti minulle Nokian raudan hienoutta jota en kuulemma ymmärrä, toinen syytti siitä, että en näe iPhone hypen läpi) *. Tämä käyttäytyminen on hyvin outoa. Nokia on useille sijoittajille varmasti se suurin sijoitus ja kiitos kotimaisten ”sijoitusgurujen” Nokia on ollut monilla ”tiukassa ostossa” jo todella kauan. Näin ollen voin kuvitella, että monilla piensijoittajilla tilanne on mennyt jotakuinkin näin:

Nokia 10e

”Onpas Nokia halpa, Herra X sanoo myös näin, ostetaan lisää vanhojen lappujen päälle”.

9e

”todella halpa nyt paljon lisää”

7e

”Näitä paikkoja ei tule kuin kerran elämässä”

5e

”kait sitä vielä vähän voi ostaa”

Lopputulema on se, että keskihinta on korkea ja paino-arvo salkussa aivan liian suuri.

Lisäksi joukossa on varmasti myös niitä, joilla on ollut Nokiaan salkussa jo kauan ja 2007 / 27e hintaan heidän positionsa oli arvokkaampi kuin heidän asuntonsa. Nyt 85 % kurssilaskun jälkeen heidän varallisuutensa on laskenut selvästi ja katkeruus on ymmärrettävää.

Ohessa vielä linkki 2v takaiseen kirjoitukseeni:

http://oneup.blogit.kauppalehti.fi/blog/15516

*Btw, vaihdoin juuri puhelimeni iPhonesta Androdiin ja en ole ollenkaan tyytyväinen, iPhone oli suvereenisti parempi, tulen vaihtamaan takaisin.

 

/One Up on OMXH

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

SH22 Heinäkuu, 2011

Kiitos, että jaksoit kirjoittaa pitkästä aikaa.

Stephen Elopin linjaus ilmoittaa, että nokian puhelimet ovat huonoja ja kaikki nokian kehitystyö ja kiinnostus kaikkiin nykyisiin nokian painopistealueisiin lakkautetaan välittömästi (symbianin ja meegon alasajo), ei tunnu näin jälkiviisaana kovinkaan hyvältä strategiselta vedolta.

Windows-phonessa on nokian näkökulmasta ongelmia, vaikka se olisi jymymenestys. Miksi? Juuri siksi, että se on windows-phone – ei Nokia-phone. Nokian asema muuttuu isännästä rengiksi, koska windows on monen muunkin “raudan” valmistajan käyttöjärjestelmänä.

Joku nokian johtajista halusi toisaalta nähdä jo tämänkin kehityksen taakse. Jos tällä hetkellä isäntiä matkapuhelinbisneksessä ovat käyttöjärjestelmän hallitsijat, niin seuraavaksi se olisi palveluidentuotannon hallitsijat. Nokia tähtää ikään kuin palveluiden ja raudan tuottajaksi ja kilpailuttaa puhelimeensa sopivan käyttöjärjestelmän.

Mene ja tiedä.

tillinkeri22 Heinäkuu, 2011Hienoa, että päätit kirjoittaa taas.
Surulliselta tosiaan tuntuu kun on seurannut pidemmän aikaa suomalaisten sijoittajien uskoa nokiaan ilman mitään fundamenttiperusteita. Toisaalta vastuu sijoittamisesta on aina itsellä.
Jännä ettei ole ainakaan vielä ilmaantunut salaliittoteorioita Elopin vahvasta strategiasuuntauksesta microsoftin suuntaan, sillä Microsoft tuntuu olevan ainoa hyötyjä näissä järjestelyissä.

One Up on OMXH25 Heinäkuu, 2011SH,

Elopin virhe Symbianin ja Meegon suhteen on sen luokan virhe, että siitä saisi loistavan esimerkin business 101 uusimpaan painokseen. Otsikko voisi olla “This is not how you run your business”

Olet oikeassa, Nokiasta tulee tässä yhteistyössä renki. Jos WP breikkaa, tulevat muut rengit samantien apajille. Mielestäni on naiivia kuvitella, että MSFT antaa Nokialle jonkin erikoisaseman. MSFT on lähes poikkeuksetta kohdellut partnereitaan huonosti.

One Up on OMXH25 Heinäkuu, 2011tillinkeri,

Kyllähän salaliittoteorioita on jatkuvasti esitetty, troijan hevosesta yms. puhuttu. Kyllä tämä kieltämättä vähän näyttää siltä, että kortit ovat jatkuvasti MSFT:n eduksi. Myös esim. ilmoitus siitä, että “Meegoa ei tehdä lisää vaikka se menestyisi” tuntuu melkoiselta MSFT kurkusta alas työntämiseltä. Miksei Meegon kehitystä voitu jatkaa rinnalla (varsinkin kun N9 näyttää olevan hyvä puhelin..?)

JM26 Heinäkuu, 2011Meego, meego, meego.

Mihinkän tämä ihmisten usko Meegon potentiaaliin oikein pohjautuu? Ensimmäisen Meego laitteen saaminen kaupan hyllyille on kestänyt pitkään, kun otetaan huomioon, että siitä on ollut puhetta jo vaikka kuinka kauan. Toiseksi, Nokian tuotekehitysjohtaja Oistämö myöntää, että vuoden 2013 loppuun mennessä Nokia olisi pysytynyt tuomaan markkinoille ainoastaan kolme Meego-laitetta[1]. Tämä ei ole kovin vakuuttava tahti, kun huomio kilpailutilanteen.

Lisäksi Meegolla ei ole kunnollista ekosyystemiä tukenaan ja ohjelmakehittäjien houkutteleminen alussa olisi ollut vaikeaa, kun kehittäjillä on vaihtoehtona valmiit markkinat joilla on miljoonia käyttäjiä.

Palm yritti uusia itsään ottamalla käyttöön linux-pohjaisen webOS-käyttöjärjestelmän, joka saikin ihan positiivisia arvioita [2]. Tämä ei kuitenkaan tehonnut ja HP osti Palm:n viime vuoden keväällä.

Nokian ja Palmin tilanteita ei voi tietenkään suoraan verrata, mutta itse en usko, että Meego olisi pystynyt pelastamaan Nokiaa. Väittäisin, että nykyisen kaltaiseen ratkaisuus oltaisiin päädyttä joka tapauksessa, mutta tilanteessa jossa Nokian kilpailukyky olisi vielä pahemmassa kunnossa ja kassa lähes tyhjä.

WP7:llä ei kieltämättä vielä ole kovin kummoista asemaa markkinoilla, mutta pitää muistaa, että sen takana seisoo yritys, jolla on varaa käyttää suunnattomia summia rahaa markkinointiin ja tuotekehitykseen [3].

1. http://www.businessweek.com/magazine/content/11_24/b4232056703101_page_6.htm
2. http://www.engadget.com/2009/06/03/palm-pre-review/
3. http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-microsoft-profit-by-division-2011-7

One Up on OMXH26 Heinäkuu, 2011JM,

Samoilla linjoilla. Monilla sijoittajilla oli aivan liian ruusuiset käsitykset Meegosta.

Jotkut analyytikot/sijoittajat uskovat edelleen Meegon ottavan jalansijaa markkinoilta, vaikka Elop on sanonut, että Meegoja ei tulla tekemään enempää.

Rinnastus Palmiin on osuva, pikkunäppärä järjestelmä, joka ei saa taakseen massojen tukea.

“WP7:llä ei kieltämättä vielä ole kovin kummoista asemaa markkinoilla, mutta pitää muistaa, että sen takana seisoo yritys, jolla on varaa käyttää suunnattomia summia rahaa markkinointiin ja tuotekehitykseen [3].”

Toki MSFT:llä on rahaa. Kysymys on, haluavatko he käyttää sitä kuinka paljon tähän. Toinen suurempi kysymys on se, miten MSFT onnistuu lanseerauksessaan. MSFT on historiallisesti ollut huono tuomaan sellaisia tuotteita/järjestelmiä kuluttajille joissa heillä on valinnan varaa olla ostamatta, epäonnistumisia on selvästi enemmän kuin onnistumisia.

MSFT:n liikkeenjohtaminen ei mielestäni ole koskaan ollut mitään erikoista.

Meklari28 Heinäkuu, 2011Pitkään ja aktiivisesti seurannut jo vanhan blogin ajoilta tätä. Ehdottomasti yksi harvoista asiantuntevista blogeista. Päivitystahtin toivoisin kyllä olevan hiukan tiheämpi. Tänne siirtymisen myötä päivitystahti on entisestä hiljentynyt huomattavasti.

Meklari28 Heinäkuu, 2011Pitkään ja aktiivisesti seurannut jo vanhan blogin ajoilta tätä. Ehdottomasti yksi harvoista asiantuntevista blogeista. Päivitystahdin toivoisin kyllä olevan hiukan tiheämpi. Tänne siirtymisen myötä uudet kirjoitukset on entisestä vähentynyt huomattavasti.

MIJ28 Heinäkuu, 2011Palvelut? Nokia OVI-palvelua rakennetaan uusiksi nyt ties kuinka monetta kertaa. Mikäli WP meinaa olla millään tavalla hitti – ja korostan tässä sitä, että Applen (Apple Store) lyömiseksi em. rintamalla tuo vaatii aivan erityistä käsittelyä.

Minusta on tuijotettu nyt hyvinkin paljon “liikaa” Nokiaan (ja Microsoftin avustamana) puhelinvalmistajana. Se ei missään nimessä riitä. Nokia joutuu ottamaan tässä aimo harppauksen myös palvelupuolella ja samaan aikaan kun vanhaa pitäisi tukea, niin uutta pitäisi rakentaa.

Se mikä tässä voi olla ns. ketunhäntä kainalossa on tuo MSFT; heidän “koneistollaan” ja palvelutuontannon rakentamiskyvykkyydellään tuo voisi jopa onnistua. Nokia ei sitä yksin tee.

Sanoisin analyysiin: Jos onnistuu, on palveluita tuotava vauhdilla WP7:n kylkeen; lanseerattava HUIKEA killeripalvelu ja useita eri versioita laitteista. Jos ei onnistu, well…nuo jäävät toteuttamatta tai epäonnistuvat.

Meegoa tms. on turha haikailla – pitäisi katsoa tarkemmin mitä MSFT ja Nokia oikeasti ovat tuomassa, kokonaisuudessaan – the luuri is not.

One Up on OMXH29 Heinäkuu, 2011Meklari,

Mukavaa, että olet jaksanut lukea blogiani jo pidemmän aikaa.
Valitettavasti arkielämän kiire rajaa mahdollisuuksiani kirjoitella tänne. Aiheita olisi jonossa useita, mutta kun aikaa ei yksinkertaisesti ole. Lisäksi motivaatiota laskee se, että saan blogiin liittyen jatkuvasti enemmän ja enemmän negatiivista palautetta (lähinnä mailien välityksellä). Näiden seikkojen vuoksi olen jossain vaiheessa jopa harkinnut blogini lopettamista. Katsotaan miten syksy tästä etenee.

One Up on OMXH29 Heinäkuu, 2011MIJ,

Samoilla linjoilla.

Yksi uskomattomampia asioita Nok/MSFT allianssissa on se, että Nokia luopuu täysin sovelluskaupasta (koska MSFT marketplace on WP:n kauppa). Näkemykseni mukaan sovelluskaupan merkitys korostuu tulevaisuudessa ja sovelluskaupan hallitsijat tulevat tekemään massiivisia summia rahaa. Tämän assetin luovuttaminen MSFT:lle oli näkemykseni mukaan valtava virhe.

Uskon dynamiikan ajautuvan samaa polkua mitä PC markkina aikanaan kulki.
Tuotteet bulkkiutuvat (tapahtuu koko ajan) –> raudan raju hintasota alkaa (ensi vuodesta alkaen) —> raudan valmistajat eivät tee rahaa –> käyttöjärjestelmä firmat tekevät ja softa firmat tekevät. Koska softan myynti dynamiikka pitää tehdä sovelluskauppojen läpi (keskihinnat liian alhaisia jotta näitä voitaisiin myydä retailerien läpi) –> Sovelluskauppojen omistajat tekevät rahaa. Tästäkin aiheesta voisi kirjoitella lisää.

Matti–29 Heinäkuu, 2011“Lisäksi motivaatiota laskee se, että saan blogiin liittyen jatkuvasti enemmän ja enemmän negatiivista palautetta (lähinnä mailien välityksellä)”

Mikä lukijoita on rieponut tämän Nokia-katastrofin lisäksi? Voisi asian kääntää niinkin, että kovin sisällötön tuotanto tuskin herättäisi mitään intohimoja kenessäkään…

One Up on OMXH30 Heinäkuu, 2011Matti–

Nokia on selvästi suurin ongelma. Muita ongelmia ovat mm. Talvivaara jossa en ymmärrä sen aiheuttamia ympäristö vahinkoja, alkutuottajien osuutta lihaketjussa yms.

“Voisi asian kääntää niinkin, että kovin sisällötön tuotanto tuskin herättäisi mitään intohimoja kenessäkään…”

Kiitos tuosta, hyvä pointti

jasu30 Heinäkuu, 2011Älä välitä rakkikoirien räksytyksistä. Pidät ylivoimaisesti kiinnostavinta talousblogia Suomessa, joten jatka samalla hyvällä tiellä. Artikkeleitasi on kiinnostava lukea ja niinkuin Mattikin edellä totesi on vain hyvä jos kirjoitukset aiheuttavat intohimoja (niin hyvässä kuin pahassa)

npv>030 Heinäkuu, 2011Turhaa murehdit ihmisten negatiivisista viesteistä. He vain purkavat turhautumisensa sinuun, koska he ovat tehteet huonoja sijoituksia. Ja ketä muutakaan siitä syyttää kuin sitä joka sen heille kertoo.. Toivottavasti et anna joidenkin yksilöiden vaikuttaa blogiisi, seuraajia riittää. Let haters hate. Asiaan: Ymmärrän kyllä miksi pidätte MSFT:a huonona yhtiönä, mutta kyllä heillä varmasti sen verran riittää pelisilmää että ymmärtävät älypuhelinten käyttöjärjestelmien olevan tulevaisuudessa vähintäänkin yhtä tärkeä tulonlähde kuin tietokoneiden käyttöjärjestelmät ovat nyt. Uskon että yritys on koko sielullaan mukana wp:ssä, kysymys vain on riittäkö se. Kyllähän Ballmer aika hyvin pelasi Nokia tilanteen, microsoftin pussiin.

Oneuponomxh31 Heinäkuu, 2011jasu,

Kiitos kiitos!

Oneuponomxh31 Heinäkuu, 2011npv>0,

Totuuden kuuleminen on monille liian vaikea asia käsiteltäväksi (case Nokia ja liian isot positiot).

“Let haters hate.” :)

Kyllä, MSFT on varmasti tiedostanut, että älypuhelimien käyttöjärjestelmien merkitys kasvaa kokoajan. Olet tässä täysin oikeassa. Henk. koht uskon, että käyttöjärjestelmän ehkä suurin tulonlähde tulevaisuudessa tulee olemaan softakauppa (katso pari kommenttia ylempää).

Korostan sitä, että WP on jo tällä hetkellä hyvä softa. Se saa hyviä arvosteluja, on helppo käyttää ja näyttääkin vielä hyvältä. Kuitenkaan se ei kelpaa kuluttajille kenenkään valmistamana. Uusin päivitys (mango) tuskin nostaa käyttiksen tasoa nykyisestä enää kauheasti. Mikä on se syy, että kuluttajat eivät tällä hetkellä osta WP puhelimia? Markkinointi, MSFT badwill?, se että kukaan valmistaja ei ole fokusoitunut WP:hen? Ainakin viimeiseen Nokia tekee nyt muutoksen. Lisäksi uskon, että kun Nokia alkaa vyöryttää WP puhelimia ulos, laittavat MSFT ja Nokia (ja toki muutkin WP käyttäjät) massiiviset markkinointikampanjat pystyyn. Suomen ja Nokian kannalta toivon toki, että WP breikkaa.

Sentteri2 Elokuu, 2011Kuulostaa aivan siltä kuin valmistelisit uutta lotto-positiota Nokiaan.. :)
.
Itse olen pysynyt omistajana ja ajoittain kasvattanut omistusmäärääni kappalemääräisesti. Euromääräisestihän olen selkeästi tappiolla päivän kurssia katsoessa, mutta yöuniani en ole menettänyt kun position avatessa ymmärsin sijoituksen lottomaisuuden, eikä nykyinen yleinen taloustilanne ainakaan tasoita töyssyjä.
.
Olisiko muuten neuvoa, että mistä löytäisin reaaliaikaisen tai ainakin tiheään päivittyvän 12kk keskikurssin jollekin yhtiölle?
Nokiahan on hieno esimerkki yhtiöstä, jolla aika laskee tuota koko ajan ja hyvin usein mahdollisissa yrityskaupoissa käytetään tätä komponenttia määrittämään/perustelemaan ostotarjouksen arvoa osakkeenomistajille.

One Up on OMXH2 Elokuu, 2011Sentteri,

En todellakaan ole. Nykyisessä tilanteessa en koskisi Nokiaan edes pitkällä tikulla. Hinnan pitäisi olla selvästi alle kirja-arvon jotta voisin edes harkita.

Useat suuret talousmediat tarjoavat käsittääkseni keskikursseja (CNBC, Blomma etc).

Kyllä, ostotarjous on usein linkitetty 12kk keskihintaan, en Nokian tapauksessa kuitenkaan laskisi tämän varaan.

Pelaajasylinteri2 Elokuu, 2011OneUP,

Negatiivisen palautteen saaminen kannattaa nähdä positiivisena asiana. Maailmasta löytyy ihmisiä jotka haluavat haastaa auktoriteetteja. Mikäli näitä haasteita tipahtelee postista, tarkoittaa se että olet saavuttanut jonkinlaisen auktroriteetin aseman. Pahinta olisi negatiivisen palautteen puuttuminen kokonaan, koska silloin koko blogisi ei olisi relevantti yhtään kenellekkään.

Paksun nahan kasvattaminen kannattaa aina. Ilmeisesti olet rahoitusalalla, paksusta nahasta ei ole haittaa sielläkään…

Blogisi on ainoa suomalainen blogi jota seuraan jatkuvasti. Globaalistikin olet ihan asiatasoa. Oletko ajatellut vaihtaa toiselle kotimaiselle? (Englanniksi).

btw, Aikasempi Orient paper seikkailu päättyi 70% plussalle, jonka jälkeen koko China Micro Cap on laahautunut Mr. Blockin vahvalla avustuksella aikalailla maanrajaan. Joku lottossakin voittaa…

One Up on OMXH3 Elokuu, 2011pelaajasylinteri,

Kiitos kiitos, hyviä pointteja!

En ole ajatellut englanniksi vaihtamista, minulla ei ole intressejä lähteä markkinoimaan blogiani ulkomaille ja lisäksi ulkomaisten lukijoiden kiinnostus suomalaisiin osakkeisiin on vähäinen. Lisäksi uskon, että englanti on melkoinen kynnys monille nykyisistä lukijoistani.

Onnittelut OP seikkailusta (oma Micro-cap seikkailuni meni huomattavasti heikommin). Onko ONP tilanne vieläkään selvinnyt? onko kyseessä puhallus?
Block tekee hienoa työtä, hän voisi seuraavaksi ottaa hampaisiinsa kotimaisen Ruukki Groupin (pidän tätä casea lähes 100% varmana puhalluksena).

Verkkarikansalainen12 Elokuu, 2011Asuntovelallisena ja työläisenä olen harrastanut siinä sivussa vähän Nokiaa. Voisiko joku nokialainen paljastaa, että kait te jo lättäsette edes niitä uuden tulevan hitti-puhelimen kuoria valmiiksi viidessä vuorossa Aasian tehtailla hiki-hatussa, ettei jää niistä komponenteista sitten kiinni kun sisukset on valmiiksi keksitty? Kait keksijät ovat siirtäneet kesälomiaan, että se hittikeksintö saadaan kohta markkinoille? Miksi olette levollisia ja vuodesta toiseen tarjoatte vain EI-OOTA? Häh? Ymmärtäähän tämän jo tavallinen pulliainenkin, että homma kusee vaikka jotain keksittäisiinkin, mutta sitä ei saada tehtaista ulos räväkästi!!!
-Ottakaa nyt pirulauta Talvisodan henki tässä hommassa! Ehdotan mimeksi jotain globaalia, kuten Space-Phone.

Pelaajasylinteri16 Elokuu, 2011Pidän ONP:tä vieläkin hyvänä firmana. Puhalluksesta ei sinänsä ole muita merkkejä kuin Carsonin sana.

Tällä hetkellä vain oman osaamisalueen (Metalli) osakkeissa rupeaa olemaan mielenkiintoiset ajat.

Lisäksi Carsonin track record rupeaa olemaan kohtalaisen pelottava, net earnings 200M USD + Paulson.

Lopetin China microjen kyttäämisen tuohon SINO forestin keikkaamiseen. Tuosta ne ei toivu vuosiin…

Oneuponomxh17 Elokuu, 2011Pelaajasylinteri,

Avaatko vähän mitä tarkoitat track-record kommentillasi?

Henk. koht veikkaus on se, että China microt paljastuvat paljon paljon suuremmaksi puhallukseksi mitä nyt luullaan. Puhutaan massiivisesta miljardien ja miljardien dollarien puhalluksesta. Veikataan tässä, että joskus aiheesta kirjoitetaan vielä kirjakin (kaikista kuplista kirjoitetaan).

Itse maksoin kalliit oppirahat kiina seikkailustani ja en tule enää ikinä koskemaan näihin yhtiöihin edes pitkällä tikulla.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit