Pari sanaa eurooppalaisten rengasvalmistajien kurssikehityksestä

Sijoituskohteina varteenotettavien rengasvalmistajien osakekurssit ovat kehittyneet eri suuntiin viime aikoina. Tarkastelen tässä merkinnässä Nokian Renkaiden ja sen keskeisten eurooppalaisten kilpailijoiden osakekurssien kehityskaaria alkuvuoden 2014 ja viimeisten 12 kuukauden aikana. Eurooppalaisten rengasalan toimijoiden ohella listaus sisältää samalla vaivalla myös amerikkalaisen Goodyearin kurssikehityksen.

Suoritan seuraavassa mekaanisen tarkastelun eurooppalaisten rengasvalmistajien kurssikehityksistä, enkä tee yhtiöistä tässä yhteydessä kattavia analyysejä sijoituskohteina. Tavoitteenani on kuvata osakekurssien kehityskaarissa ilmeneviä merkittäviä eroavaisuuksia, jotka saattavat tarjota sijoittajalle ostomahdollisuuden. Henkilökohtaisesti olen havainnut sellaisen Nokian Renkaissa, kuten olen viime aikoina useaan otteeseen todennut.

Tässä merkinnässä mainitut rengasalan toimijat eivät ole sataprosenttisesti vertailukelpoisia keskenään. Erittäin hyvin suuntaa antavan kuvan vertailu kuitenkin antaa. Eroja on silti havaittavissa yhtiöiden liiketoiminnoissa sekä talvi- ja kesärenkaiden välisessä myyntimixissä että autotehtaiden ensiasennukseen ja jälkimarkkinoille myytävien renkaiden yhtiökohtaisissa osuuksissa. Näiden erojen merkitystä olen tarkastellut pintapuolisesti esimerkiksi viime vuonna Micheliniä käsitelleessä blogimerkinnässä.

Listaan seuraavassa viiden verrokkiyhtiön, Nokian Renkaiden, Pirellin, Michelinin, Continentalin ja Goodyearin kurssikehitykset eri aikaväleiltä. Yhtiöiden osakkeet noteerataan Helsingin, Milanon, Pariisin, Frankfurtin ja New Yorkin pörsseissä.

Seuraavat luvut eivät sisällä henkilökohtaisia näkemyksiäni, vaan ne puhuvat suoraa totuutta jo toteutuneesta kurssikehityksestä. Sijoittajan tehtäväksi jää pohtia, kuinka perusteltuja numeroiden valossa havaittavat erot kurssikäyrissä ovat. Tuottojen osalta raportoidut luvut eivät sisällä osinkoja tai niiden uudelleensijoittamista.

Nokian Renkaat 

nre

Nokian Renkaiden osakekurssi vuoden 2014 alusta: -18,0 %
Nokian Renkaiden osakekurssi viimeisten 12 kuukauden aikana: -10,0 %

Pirelli

pirelli

Pirellin osakekurssi vuoden 2014 alusta: -5,1 %
Pirellin osakekurssi viimeisten 12 kuukauden aikana: +32,5 %

Michelin

misukka

Michelinin osakekurssi vuoden 2014 alusta: +12,7 %
Michelinin osakekurssi viimeisten 12 kuukauden aikana: +23,7 %

Continental

conti

Continentalin osakekurssi vuoden 2014 alusta: +6,0 %
Continentalin osakekurssi viimeisten 12 kuukauden aikana: +54,2 %

Goodyear

goodyear

Goodyearin osakekurssi vuoden 2014 alusta: +14,3 %
Goodyearin osakekurssi viimeisten 12 kuukauden aikana: +66,1 %

Vertailuyhtiöistä Nokian Renkaat on pitkän aikavälin liiketoimintakohtaisessa tarkastelussa selvästi kannattavin. Myös viime vuosineljännesten aikana yhtiö on voittanut markkinaosuuksia useilla eri alueilla, erityisesti Keski-Euroopassa, joka lukeutuu Pirellin, Michelinin ja Continentalin kotimarkkinoihin. Myös Yhdysvalloissa, Goodyearin kotiseudulla, Nokian Renkaat on kasvanut selvästi markkinoita nopeammin viime aikoina.

Listaan lopuksi tuottoluvut vielä yhteenvetoina seuraavasti.

Vuoden 2014 alusta

Goodyear: +14,3 %
Michelin: +12,7 %
Continental: +6,0 %
Pirelli: -5,1 %
Nokian Renkaat: -18,0 %

Viimeisten 12 kuukauden aikana

Goodyear: +66,1 %
Continental: +54,2 %
Pirelli: +32,5 %
Michelin: +23,7 %
Nokian Renkaat: -10,0 %

Nokian Renkaat on joukosta ainoa, joka on tuottanut molemmilla aikaväleillä negatiivisen tuoton. Samalla yhtiö on vertailuryhmän heikkotuottoisin sekä alkuvuonna 2014 että viimeisten 12 kuukauden aikana.

Do the math.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa Nokian Renkaiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Vicki & Chuck Rogers / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.07.2014 11:12

Jukka, mikä on mielestäsi syynä siihen, että Nokian Renkaat on pörssimme toiseksi shortatuin osake?

Nimetön
Nimetön
10.07.2014 15:40

Kiva että jaksoit kirjoitella auki nämäkin kurssikäppyrät. Oliskohan kuitenkin niin että listaamiesi osakkeiden taloudelliset taustatekijät ovat aikalailla nykykurssilla tasoissa, mutta NRE:ta painaa heikon ruplan luoma tulevaisuuden epävarmuus. Itse en kyllä tässä “artikkelissa” juuri sisältöä näe, koska “do the math” – kommentti ei nyt aukea. NRE:ssa on venäjäriski ja iso shortti päällä sen takia. Siksi se on pohjilla. Mikä ison shortin auheuttaa ja mitkä tekijät laukaisevat sen tulevaisuudessa, se olisi mielenkiintoista lukea tästä blogista.

Olet boostannut rinkuloita koko 2014 vuoden, ja kehitys on ollut mollivoittoista. Oliskohan aika vetäistä kunnon ristikkäisanalyysi näistä rengasvalmistajista ja unohtaa nämä historialliset kurssikäppyrät?

Nimetön
Nimetön
10.07.2014 16:29

Uskon, että joku on tehnyt oikein tuon “do the math” tehtävän. Kun Venäjä sakkaa ja pohjoismaat ei kasva, on näissäkin blogeissa kirjoiteltu myynnin kasvattamismahdollisuuksista keski-eurooppaan. Sinne ei kuitenkaan myydä samoja tuotteita ja hinta tasossa on merkittävä ero. Seuraavan linkin haulla voi kukin päätellä mitä hinnoille silloin tapahtuu ja nämähän on hintoja suomessa…

http://www.rengaskontti.fi/auton-renkaat/NOKIAN/-/225/45/17

http://www.rengaskontti.fi/auton-renkaat/NOKIAN/-/205/55/16

Onko todennäköisin tulevaisuus kuitenkin se, että katteet vääjäämättä heikkenee?

Nimetön
Nimetön
25.05.2017 11:12

Nokia renkaat tässäkin: http://www.rengas24.com/