Siirry pääsisältöön

Parempaan tuottoon Buffettin tyylisellä kassanhallinnalla?

Vuonna 1964 Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayhin sijoitettu dollari on kasvanut noin 25 000 dollariin. Mitkä voisivat olla Warren Buffettin kassanhallinnan opit yksityissijoittajalle?

Tässä blogimerkinnässä listaan kuusi ajatusta, joiden toivon antavan ajateltavaa sijoitustoiminnan kassanhallinnan suunnitteluun. Tekstin seassa on myös useita vapaata tulkintaa sisältäviä viittauksia Warren Buffettin johtamaan sijoitusyhtiöön Berkshire Hathawayhin ja sen sijoitusperiaatteisiin.

1) Kukaan ei tiedä, minä aamuna rantaa kohti vyöryy hyökyaalto. Tai mistä syystä osakemarkkinat ylipäätään punertavat, kun paniikkimieliala leviää. Siksi ”käteiskassan” kartuttaminen pitää aloittaa jo hyvän sään aikana, jotta pelimerkit riittävät myrskyn silmässä. Yleisen elämänkokemuksen ja varsinkin henkilökohtaisten kokemusten mukaan sijoittajalle tulee usein aivan liian kova kiire hankkia ”sijoitussalkun ulkopuolelta” uutta käteistä ”alennusmyynnissä” suoritettavia osakeostoja varten.

Berkshire Hathawayn kassavarat kasvoivat 2010-luvun pörssinousussa noin 30 miljardista dollarista liki 130 miljardiin dollariin. Viime viikonlopun virtuaalisen yhtiökokouksen valossa sijoitusyhtiön kassa on nyt käytännössä ennätystasolla, mikä mahdollistaa tilanteen tullen suuretkin peliliikkeet markkinoilla. Yhtiökokousviikonlopun tiedot osoittavat samalla sen, ettei Buffett nähnyt helmi-maaliskuun kurssipudotusta mahdollisuutena täyttää salkkuaan osakkeilla. Peli näyttää olleen alkuvuoden aikana hyökkäämisen sijaan puolustaminen.Tämä ei tietenkään kerro, mitä tuleman pitää.

2)Viime vuonna S&P 500 -indeksi nousi lähes kolminkertaista vauhtia (+31,5 %) suhteessa Berkshire Hathawayhin (+11,0 %), koska Buffett ei euforiassa iskenyt kassaa pajatsoon ja pyrkinyt kiihdyttämään. Kun muut sijoittajat miettivät tuottojen maksimoimista, Buffett varautui jo askeleen edellä tappioiden minimoimiseen seuraavassa rysäyksessä. Näin ylituottoa voi syntyä laskussa, kun kassan kasvanut osuus pehmentää pudotusta. Indeksituottohan seuraa yleensä sadan prosentin osakepainoa.

Berkshire Hathawayn 55-vuotisen historian aikana S&P 500 on laskenut 12 kalenterivuonna. Buffettin johdolla sijoitusyhtiö on vuodet 1974 ja 1990 pois lukien selviytynyt markkinan laskuista selvästi vertailuindeksiään paremmin. Asennoitumista jonkinlaisen kassan kanssa nousussa istumiseen helpottaa tieto siitä, ettei loistavakaan sijoittaja voita eikä edes pyri voittamaan indeksiä jatkuvasti. Yhtä kaikki, ”maksimihyöty” laskumarkkinoista saavutetaan ostamalla laatuyhtiöitä kassasäästöillä, ei rahoittamalla osakeostoja myymällä jo salkussa olevaa, hetkellisesti jo laskenutta toista laatuyhtiötä. Mitä lisäarvoa luo sijoittajalle, että alihintainen laatuyhtiö vaihdettaisiin toiseen samanlaiseen?

3) Kassalla hamuan perusterveitä liiketoimintoja. Kantavana ideana toimii omalla kohdallani, että uuden suhdannenousun alkaessa tai markkinapaniikin väistyessä liiketoiminnan laatu hinnoitellaan jälleen osakekurssiin täysimääräisesti. Miksi sijoittaja ottaisi suhdanneriskin päälle vielä lisäriskin siitä, että yhtiö saisi sisäisen kriisinsä tai toimialakohtaisen haasteensa ratkaistua?

4)Vaikka historia ei ole tae tulevista tuotoista, kurssiromahdukset ovat olleet yleensä ajallisesti nopeampia ilmiöitä kuin pörssi-indeksien nousutrendit. Esimerkiksi OMX Helsinki cap -indeksi oli 5000 pistettä alkukesällä 2008. Sitten kaatui Lehman Brothers, ja indeksi laski 9 kuukaudessa noin 55 prosenttia. Vasta kuusi vuotta myöhemmin, alkukesällä 2014 indeksimme saavutti jälleen 5 000 pisteen rajan uudelleen. Tuoreimpana nopean pörssilaskun esimerkkinä on mahdollista pitää helmi-maaliskuussa koettua viiden viikon ajanjaksoa, minkä aikana OMXH 25 -indeksi putosi 37 prosenttia. Vaikka indekseissä onkin välillä tuntuvaa liikettä, on huomattava, että yksittäisten laatuyhtiöiden osakkeita voi tulla tarjolle ”alennusmyyntiin” useammin kuin kokonaisia pörssi-indeksejä.

5) Kohtuullinen määrä käteisvaroja suhteessa sijoitussalkun markkina-arvoon tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden osallistua tarvittaessa maksullisiin osakeanteihin. Sanan ”kohtuullinen” tulkinta on jokaisen sijoittajan omatoiminen tehtävä, jossa kunkin täytyy huomioida esimerkiksi sijoitushorisontti ja riskinsietokyky. Toki sijoittaja voi osallistua anteihin myymällä jotain toista osaketta ja rahoittamalla annit vapautuvilla sijoitusvaroilla (=myyntituloilla), mutta tällöin sijoittaja on mukana seuraavalla nousukaudella todennäköisesti pienemmällä osakemäärällä verrattuna tilanteeseen, jossa hän osallistuisi antiin valmiiksi säästetyllä käteisellä. Käteisen merkitystä korostanee se, että pörssiyhtiön todennäköisyys ajautua maksullisen osakeannin partaalle kasvanee heikon suhdannevaiheen aikana. Toisin sanoen juuri silloin, kun käteistä tarvittaisiin myös muiden edullisten osakkeiden lisäostoihin.

6) Parhaillaan käynnissä oleva, joskin hieman normaalista poikkeavaksi muuttunut osinkokausi kasvattaa sijoittajan kassavaroja. Henkilökohtaisesti pyrin tekemään itselleni selväksi, mikä osa kasvavasta käteiskassasta tulee ohjautumaan sijoitustoiminnassani ajatuksen tasolla koriin ”käteinen investointina” ja mikä osa puolestaan solahtaa lokeroon ”käteinen mahdollistajana”. Suhtaudun käteiseen siten, etten joka markkinatilanteessa edes yritä saada sille maksimaalista korkotuottoa.

”Käteinen mahdollistajana”-teemassa sijoittaja ei siis odotakaan reaalituottoa kassavaroille, vaan hän odottaa mm. osakehintojen laskua, jolloin hän saa samalla euromäärällä kappalemääräisesti enemmän osakkeita kuin heti ostonappia painamalla. Jos yhtiö säilyttää liiketoimintansa terveenä, suurempi osakemäärä tuottaa tulevaisuudessa suuremman osinkovirran ja suuremman pääoman kertymisen. Nyt ”käteinen investointina” tuottaa paikoitellen jopa negatiivisia reaalituottoja, koska inflaatiovauhti saattaa ylittää nimellisen korkotuoton. Eihän sellaista kannata uskotella sijoitukseksi? Arvostan joka tapauksessa myös käteisen tarjoamaa liikkumavaraa. Nykyhetken markkinatilanteessa olen henkilökohtaisesti mukana kaikkien aikojen suurimmalla kassalla suhteessa osakeomistuksiin. On kuitenkin erityisesti alleviivattava, ettei tämä millään tavoin sovellu yleispäteväksi ohjeeksi.

Sijoituskirjat ovat nyt karanteeniaikojen pakettitarjouksessa!

Nordnetin kautta saa nyt tilata kuuden sijoituskirjan paketin yhteishintaan 89,90 euroa (sisältäen alv:n ja postituksen Suomeen, paketin normaalihinta 119,90 euroa). Kirjapakettiin kuuluvat kirjat Pikkuguru, Arvoguru, Laatuguru, Sijoita kuin guru, Hajauta tai hajoa ja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen. Kirjoihin saa halutessaan toivoa signeerauksen tai omistuskirjoituksen. Myös laskun pyytäminen eri osoitteeseen on mahdollista.

Tästä linkistä pääsee sijoituskirjapaketin tilaussivulle.

Tästä linkistä pääsee sijoituskirjapaketin esittelysivulle (sisältää mm. lukija-arvioita ja videoesittelyjä).

Tarjousaika on 15.4.-31.5.2020 tehdyille uusille sijoituskirjapaketin tilauksille Nordnetin kautta.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Kirjoittaja ei sitoudu päivittämään tähän blogiin omistusmuutoksia tekstin julkaisun jälkeen. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Teksti ei myöskään ota kantaa tulevaan kehitykseen. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, indekseistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta, indeksistä tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja, -suosituksia tai -kehotuksia, eikä sijoitustoiminnassa historia ole tae tulevista tuotoista. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa.Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Tekstin taulukko on laadittu markkinoilla olevaa julkista informaatiota soveltaen ja kirjoittajan luotettavina pitämiä lähteitä hyödyntäen, mutta kirjoittaja ei vastaa mahdollisista laskentavirheistä ja niiden seurauksista. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkin.

Photo byaresauburn™onFoter.com/CC BY-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.05.2020 18:18

Buffetti on havinnyt markkinoille jo 20v ajan. Ylituotot tapahtui vuosikymmenia sitten. Katsokaa vaikka brk.a kappyroita.