Panaman papereiden menetetty mahdollisuus?

 

Panaman papereiden jatko-osaa YLE:n MOT-ohjelmassa jännitettiin viikko. Odotukset olivat korkealla. Puolivälissä ohjelmaa heräsi epäilys, joka ohjelman päätyttyä osoittautui todeksi. Tässäkö tämä nyt sitten oli? Nordean lisäksi “haaviin” ei saatu kuin yksi turha perillinen, veroparatiisissa asuva formulakuski ja Metson työntekijä.

Olisi kuvitellut, että historian suurimmasta tietovuodosta olisi ilmennyt jotain merkittävää, josta keskusteltaisiin erilaisissa yhteyksissä pitkään, mikä osaltaan edesauttaisi veronkierron kitkemistä. Vaan ei. Taustoitustakaan ei ollut nimeksikään.

Ei ole toimittajan vika, jos materiaalia ei ole. Minulle jäi kuitenkin epäselväksi, miten esille nostetuissa tapauksissa on hyödytty rahallisesti. Lisäksi Metson tapauksessa on ilmeistä, että myös yritys on voinut syyllistyä rahanpesuun. Näitä asioita olisi pitänyt avata katsojille. Historian suurin tietovuoto ansaitsisi kriittistä, tutkivaa journalismia. Nyt tämä rajoittui lähinnä Panama-matkaan.

Veronkierto vs. anonymiteetti

Veroparatiiseja käytetään paitsi laittomaan rahanpesuun ja veronkiertoon, myös lailliseen verosuunnitteluun ja anonymiteetin mahdollistamiseen. Ymmärrän, että miljonäärien rahankäyttö saattaa kiinnostaa enemmistöä. Varakkaat ihmiset sekä suututtavat että kiehtovat yhtäaikaa.

Muiden raha-asiat eivät kuitenkaan verottajaa lukuunottamatta kuulu kenellekään. Kuvittele, jos Motonetin kaasulämmitinhankintaasi puitaisiin juorulehtien palstoilla tai sensaatiotelevision kanavilla. Uuden kodin hankinta olisi sitten jo kansallinen uutinen.

Tällainen julkisuus loukkaa yksityisyyden suojaa, mutta koska se on vähemmistön ongelma, siihen ei puututa. Veroparatiisiyhtiön taakse piiloutuminen voi olla epäilyttävää, mutta ainakin tältä osin varsin ymmärrettävää.

Toinen on verosuunnittelu tapauksissa, jossa yhtiöllä on tuloja monesta maasta. Jos toiminta on kansainvälistä eikä luonnollista “kotivaltiota” ole, on ymmärrettävää, jos sellaiseksi valikoituu valtio, jossa on suhteellisen huokea verokohtelu.

Panama-yhtiö ja rikollisuus

Näkymättömyyttä ja verosuunnittelua voi toki hyödyntää myös kyseenalaisilla tai tuomittavilla tavoilla. Aivan samalla tavalla kuin autoa voi hyödyntää pankkiryöstön pakomatkaan. Autonvalmistajia ei tietääkseni ole laitettu tällaisesta vastuuseen.

Veronkierto ja rahanpesu ovat sitten asia erikseen. Se on paitsi yhteiskunnalle haitallista myös rikollista toimintaa. Veronkiertäjät maksattavat muilla yhteiskunnan menoja. Rahanpesu puolestaan mahdollistaa rikollisen toiminnan, kuten ihmiskaupan, huumekartellit ja lahjukset.

Vaikka kaikilla rikollisilla on yhtiö veroparatiiseissa, kaikki veroparatiisiyhtiön omistajat eivät ole rikollisia. Siksi MOT:in Panaman papereita käsittelevien ohjelmien olisi ehdottomasti pitänyt selvittää veroparatiisiyhtiöiden taustat ja tuoda esille ne, joita journalistisesti arvokkaan tiedon valossa käytetään esimerkiksi rahanpesua varten.

Nyt tämä tilaisuus haaskattiin journalistisen mustasukkaisuuden, etelänmatkan ja vihjailujen roviolla.

Case Metso

Tällaisen impotentin, valtiorahoitteisen toimittajuuden sijaan olisi kannattanut tutkia esimerkiksi Metson rahaliikennettä syvällisemmin. Ohjelmassa pinnallisesti esitetyn tiedon perusteella vaikuttaa siltä, että Metson toimintaa on käytetty rahanpesuun tai lahjuksiin, joko ali- tai ylihinnoittelemalla jotakin venttiiliä.

Metso myi venäläiselle NTA Promille venttiilin, jonka NTA Prom myi edelleen ruotsalaiselle Euroarm Groupille. Metsolle maksettiin venttiilistä 64 997 euroa NTA Promin tililtä Panamasta, Sveitsin kautta. Euroarm Group kuitenkin maksoi NTA Promille samasta venttiilistä  364 759 euroa. Maksu kanavoitiin Lontoon kautta NTA Promin tilille Panamaan.

Esimerkiksi Businessinsiderin “aloittelijan opas rahanpesuun” -jutun kohdassa 3 kerrotaan, miten yritys ylihinnoittelun avulla voi piilottaa lahjuksen myyntisaamisten sekaan. Metson tapauksessa kysymys kuuluu, mikä venäläiselle NTA Promille myydyn venttiilin oikea markkinahinta oikeastaan on?

Mikäli venttiilin arvo on 65 000 euroa, NTA Prom on ylihinnoitellut venttiilin myydessään sen eteenpäin ruotsalaiselle Euroarm Groupille 365 000 eurolla. Näin Euroarm Group on syystä tai toisesta maksanut NTA Promille noin 300 000 lahjuksen, joka on upotettu edellisen ostovelkoihin ja jälkimmäisen myyntisaamisiin.

Mikäli kyseisen venttiilin markkinahinta on tuo 365 000 euroa, Metso on puolestaan antanut NTA Promille noin 300 000 euron lahjuksen. Taloudellinen hyöty on joka tapauksessa päätynyt NTA Promin tilille Panamaan ja Metson työntekijä on saanut potkut.

Voi toki myös olla, että tälle järjestelylle löytyy hyväksyttävä selitys. Sitä emme kuitenkaan tiedä, koska Panaman papereiden seasta löytyi joitain puolitunnettuja nimiä, joita oli aivan pakko päästä julkaisemaan..?

Lisää tiedossa?

Lisää paljastuksia saattaa kuitenkin olla tulossa. Varmaa on, etten tiedä MOT-ohjelman sisältöpäätösten taustoista mitään. Ehkä jokin merkittävämpi juttu jäi loppumetreiltä pois ja näin vähäpätöisemmät jutut päätyivät eetteriin?

Niin tai näin, yhteiskuntakeskustelu veroparatiiseista saisi perustua merkityksellisiin faktoihin. Veronkierron ja rahanpesun määrittäminen, Panaman papereiden avulla todennetut tapaukset ja näiden kiihkoton käsittely vaikeuttaisi näitä ei-toivottuja ilmiötä, viimeaikaisten kansainvälisten tietojenvaihto-ohjelmien lisäksi.

Nimien tiputtelu ei niinkään.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: dollarphotoclub.com

 

PS. YLEn ruotsalaisen Spotlightin ohjelma huomattavasti tutkivampi kuin MOT

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
13 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.04.2016 18:14

Millä tavalla “impotentti” valtiorahoitteinen toimittajuus liittyy asiaan? Tuo asiaton heitto tuo sellaisen maun, että kirjoittaja on etsimällä etsinyt vikaa nimenomaan Ylestä.
Asiallinen argumentointi tehostaa sanomaa paremmin kuin nimittelevä tyyli.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.04.2016 18:30

Olet varmasti oikeassa asiallisen argumentoinnin tehokkuudesta sanoman perille viemisessä.

Mutta hampaaton juttu tuo oli. Vaikka kerrankin olisi ollut aihetta tutkia ja tarttua asiaan. Kyseessähän on kuitenkin “historian suurin tietovuoto”.

Tällaisen jutun yhteydessä puolitiehen jätetty työ harmittaa todella paljon. Tilaisuuksia tuskin satelee taivaalta.

Minulla ei ole mitään YLE:ä vastaan. Riippumatonta tutkivaa journalismia tarvitaan demokratiassa. Mutta kai saan olla pettynyt kun sitä tehdään huonosti?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.04.2016 20:26

YLE ei ole riippumaton, eikä siltä kannata mitään riippumatonta sisältöä odottaa kun puhutaan aiheista joilla on merkittävä poliittinen intressi. Puolueettomuus olisi vielä mielipidekysymys, mutta YLE ei millään tavalla ole riippumaton. YLEn rahoitus ja toiminta on täysin riippuvainen valtaa pitävistä poliittisista instituutioista. Se onko YLEn toiminta osaamattomuutta vai tarkoituksellista huomiotta jättämistä on jo aika vaikea kysymys. Luultavasti molempia.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.04.2016 23:51

Tietysti Ylen raoitus on riippuvainen poliittisista päätöksistä, ja kohta erityisesti Satosen työryhmän lausunnoista, mutta yksittäiset toimittajat ja toimitukset ovat täysin riippumattomia.
Miksi puhua “Ylen toiminnasta”, jos on tyytymätön yksittäisten toimittajien tekemisiin? Vähän suhteellisuudentajua peliin, kiitos.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.04.2016 00:42

Hei Pirkko,

Luuletko tosiaan, että yksittäinen toimittaja saa itse pättää sisällön ja tutkii vain sen itse eikä mene minkään seulan läpi? Eli kyse on nimen omaan “Ylen toiminnasta”.

Eli vähän todellisuuden tajua kiitos!

Muutenkin MOT täysin sysi P**ka ohjelma. Kerrankin piti olla huippu talousasian tuntijoita niin olikin kasa nevari kommareita asiantuntijoina. MOT sai tästä kyllä täysilaidallisen niskaan, mutta kertoo ohjelman laadusta. Samaa tasoa kuin saippuasarjat.

Minun osaltani MOT saa jäädä jatkossa katsomatta.

Nimetön
Nimetön
13.04.2016 04:54

Todella hampaaton kuva tuli MOT:n toisesta osasta kaikin puolin, eikä Spotlight ollut paljoa parempi. Kysymys todellakin, että tässäkö tämä nyt sitten oli? Eikö 2.6 teratavun aineistosta enempää löytynyt?

Mielenkiintoinen kysymys on miten yksityisyys ja avoimuus jatkossa tasapainotetaan. Suomi on ollut edelläkävijä avoimuudessa, ovathan verotiedot ja esimerkiksi ajoneuvorekisteri meillä kenen tahansa tutkittavissa. Julkiset transaktiot ovat tuttuja pörsseistä ja vaikkapa bitcoinista, mutta millainen olisi maailma, jossa jokainen tavallinenkin tilisiirto olisi julkinen ja myös kilpailijoiden nähtävissä?

Nimetön
Nimetön
13.04.2016 09:55

“Veronkiertäjät maksattavat muilla yhteiskunnan menoja.” Tämä on pelkkä vasemmistolainen myytti, jonka mukaan ihmisen varat kuuluvat jollekin muulle kuin ihmiselle itselleen, päätetäänpä varojen konfiskaation tasoksi mikä tahansa. Jos murtovaras varastaa omaisuutta taloista A ja B, mutta jättää viereisen talon C rauhaan, niin maksattiko C muilla murtovarkaan (kulutus)menoja?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.04.2016 23:43

Taas yksi tollo, joka lässyttää vasemmistolaisista puolustellessaan rikollisia. Yleensähän rikollisilla on tapana suhtautua negatiivisesti rikosten paljastumiseen – pannaankos verotarkastajat tutkimaan tilisi?
Näihin kommentteihin näyttää jostain kumman syystä eksyneen muitakin, joita kovasti harmittaa rikosten esiintuonti – syytä ei tarvinne arvailla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
17.04.2016 20:28

Vanhempasi ovat tehneet yhteiskunta-sopimuksen sinun puolestasi syntyessäsi ja olet sitoutunut tuohon sopimukseen niin kauan kuin olet suomen kansalainen. Voit luopua kansalaisuudesta halutessasi ja hankkia jonkin muun maan kansalaisuuden. Niin kauan kuin olet suomalainen on sinun kuitenkin sopimuksen mukaan maksettava veroa suomen valtiolle tuloistasi, millä maksuilla ylläpidetään yhteiskuntaa jossa elät. Ajatus siitä, että sinun rahasi olisi vain sinun, on virheellinen. Sinulla ei olisi mitään rahaa ilman valtiota johon olet syntynyt ja jonka palveluita käytät. Valtio on mm. kouluttanut sinut ja mahdollistaa elämäsi aivan täysin. Ihmiselämä ei ole mahdollista ilman valtiota vai käytkö kokeilemassa asiaa toisella planeetalla? Haaveet elämäntapa-intiaanisuudesta nekin jäävät vain… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
13.04.2016 09:56

Suunniteltua veronkiertoa on myös viinojen haku Tallinnasta, polttoaineen haku Venäjältä, harmaan työn tekeminen (laiton) jne…
Meikäläistä ihmetyttää, että miksi yksityishenkilönä minun palkka- ja verotiedot vuodatetaan verotoimistosta.

Nimetön
Nimetön
13.04.2016 11:58

Hyvä kirjoitus!

Kaikkia oikeasta journalismista kiinnostuneita suosittelen käymään lähempänä tietojen alkuperäistä lähdettä osoitteessa https://www.icij.org/. Sieltä käy ilmi miten oikeat ryökäleet ovat veroparatiisiyhtiöitä käyttäneet mm. pommittaakseen omia kansalaisiaan. Nämä YLEn puuhastelut ovat kyllä pian kaikkien aikojen rimanalitus ja kertoo surullista tarinaa journalismin tilasta Suomessa.

Jos paperit joskus jaetaan laajemmin tiedotusvälineiden kesken, mitä toivon, niin esim Suomen Kuvalehden tai Long Playn uskoisin tekemään syvällisempää analyysiä asioista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.04.2016 13:07
Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.04.2016 19:37

Tietoja ei ole julkaistu avoimiksi. Varastetun tiedon jakamiseen liitynee paljon lakiteknisiä ongelmia. On aikamoinen oikeusmurha kuitenkin että toimittajat kontrolloivat informaatiota ja voivat vaikka mehustella kuinka henkilökohtaisilla sähköposteilla ja tietokantaa ei ole avattu muille. Entäpä vaikka että jos YLE:n johtajia on listoilla ja päättävät että näistä ei sitten kerrota kenellekään.