Paloharjoituksia…

En aikonut kirjoittaa merkintää ennen joulukuuta, mutta koska viikonloppuna mietin pitkän tuokion strategiaani omien rahojeni osalta, voi ne hyvä olla kirjoittaa tähän merkintään.Viimeisen viikon laskuputken jälkeen jäi hyvin outo olo ja kaikke ne huhut ja uutiset joita viikonloppuna liikkuu ovat äärimmäisiä: IMF lainoittaa Italian, FED alkaa printtaamaan rahaa ja tukemaan Eurooppaa…. käsittämätöntä. Alla joitakin olennaisimpia ajatuksiani:

(1) Ensimmäiseksi mielestäni tilanteessa on kyse “musiikin lakkaamisesta.” Euroopan kriisi on pankkikriisi, ja sen kuin myös lisääntyvän sääntelyn seurauksena rahoitusalan toimijat ovat joutuneet alkamaan purkamaan sijoituksiaan. Sijoitusten purkaminen tietysti vain vaikeuttaa tilannetta, kun vakuuksien arvot samalla laskevat. Nykyisessä markkinatilanteessa on ensisijaisesti kyse tästä. Nyt nähdään, että riistäytyykö tämä prosessi käsistä. Itsessään prosessi on terve ja tarpeellinen, mutta se voi johtaa hetkellisesti vakavaan kierteeseen. Yksinkertaisesti tilanne mielestäni se, että k*****sessa ollaan, mutta toisaalta olen nähnyt talouden keskussuunnittelijoilta yms. niin luovia ratkaisuja, että ymmärrän tilanteen kääntymisen mahdollisuudenkin. Jotenkin minulla on sellainen tunne, että tilanne lopuksi ratkaistaan sillä, että printataan rahaa.

(2) Jos Euroopan taloudessa on ongelmia, tarkoittaa se myös sitä, että Kiinassa on ongelmia, koska Euroopan talouden merkitys on Kiinalle on niin suuri. Kun tähän vielä lisätään kaikki spekulaativinen sijoitustoiminta Kiinan kiinteistömarkkinoilla ja turhautunut työväestö, jonka tyytymättömyys on piilotettu sensuurin alle, on Kiina täysin räjähdysherkkä kriisille. Toisaalta Kiinalla on varaa elvyttää ja se on siten tällä hetkellä suurin markkinoiden suurin kysymysmerkki, mutta samalla potentiaalinen musta joutsen. Jos Kiina siis romahtaa Euroopan kriisin lisäksi ovat kaikki globaalit sijoitukset täysin laulussa, joten itse keskityn ensisijaisesti Kiinan tilanteen seuraamiseen.

Syyskuun lopun markkinatilanteeseen menin kohtuulisen korkealla riskillä. Nyt pidän itseni varmasti likvidinä ja salkun markkinariskin tarpeeksi alhaisena sekä odotan sitä mahdollisuutta, että muut markkinatoimijat joutuvat mahdollisesti koviin pakkomyynteihin. Kovan riskin ottaminen ei tässä tilanteessa yksinkertaisesi anna läheskään mahdollisuutta niin hyvään tuottoon ja kaupankäyntimahdollisuuksiin, joita kriiseissä on tarjolla. Analysoin ja kerään esim. ETF-rahastoja valmiiksi, joiden toimintamekanismi pettäisi markkinakriisissä.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Photo credit: Bidgee / Foter / CC BY

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

jr2 Joulukuu, 2011

Moi!

Odotatko näille seuraamillesi ETF-rahastoille “flashcrash” tyyppistä romahdusta vai mitä tarkoitat toimintamekanismin pettämisellä?

Voitko antaa muutaman tikkerin näihin?

-jr-

Jarkko Peltomäki2 Joulukuu, 2011jr:

“vai mitä tarkoitat toimintamekanismin pettämisellä?”

Markkinatakaajat ei pysty pitämään ETF-rahaston markkinahintaa lähellä vastaavan sijoituskorin arvoa.

Tämä tapahtuu usein niiden ETF-rahastojen (tai jokin toinen ETP-muoto) kohdalla, jotka seuraavat epälikvidejä sijoituskohteita ja bondi-indeksejä.

Esim HYG, JNK, PGF… Usein nämä virheet liittyy johonkin ETF-rahastoa koskevaan tilnateeseen, esim. vuosi sitten munibondeihin seraavat ETF:t sekosivat, kun markkinoilla oli niitä koskeva paniikki. Puuvillan hinnan ollessa huipussaan BAL liiteli omaa tahtia jne…

Mene http://www.quantumonline.com/ ja löydät sieltä myös kaikkea sälää, joilla voi käydä kauppaa…

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit