Siirry pääsisältöön

Paljonko enemmän laadusta kannattaa maksaa?

Sijoittajat ovat väitelleet jo vuosikymmenien ajan siitä, pitäisikö osakkeita ostaa mahdollisimman halvalla vai mahdollisimman laadukkaita osakkeita siedettävällä hinnalla. Molemmilla sijoitustyyleillä on vankat puolestapuhujansa ja hyviä esimerkkejä kummallakin tyylillä menestyneistä huippusijoittajista riittää.

Usein kerrotaan esimerkkejä sijoittajista, jotka ovat aloittaneet uransa sijoittamalla hyvin halpoihin ”tupakantumppi” -osakkeisiin ja myöhemmin siirtyneet laadukkaisiin korkoa korolle tuottaviin sijoituskohteisiin. Monesti huippusijoittajan suurimmat vuosituotot ovat tulleet uran alussa törkeän halvoilla osakkeilla, mutta sijoitusvarallisuuden kasvaessa kymmeniin ja jopa satoihin miljooniin, järkevimmäksi tavaksi sijoittaa on muodostunut pitkäaikaiset sijoitukset mahdollisimman laadukkaisiin yrityksiin.

Näissä artikkeleissa helposti unohdetaan, että me sijoittajat olemme hyvinkin erilaisia luonteiltamme ja ajatusmaailmoiltamme – sijoitusvarallisuudesta puhumattakaan. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi ollenkaan toiselle. Laadukkaiden, pysyvän kilpailuedun omaavien yritysten etsiminen vaatii osaamista ja aikaa. Niihin sijoittaminen pitkäaikaisesti (usein puhutaan vuosikymmenistä) edellyttää myös kärsivällisyyttä. Ja mikä olennaisinta: paljonko laadusta kannattaa maksaa lisähintaa?

Mitä hinta merkitsee sijoitustuotolle?

Usein lausuttu viisaus kertoo, että aika on laadukkaan sijoituskohteen puolella. Tämä on varmasti totta. Käännetysti lyhyellä aikavälillä hinta yleensä ratkaisee, mutta pidemmällä aikavälillä pysyvästi laadukkaan yrityksen korkea pääoman tuotto ja sitä kautta tuloskasvu vie voiton.

Jotkut ovat jopa valmiita väittämään, että osakkeen ollessa tarpeeksi laadukas ja sijoitushorisontin tarpeeksi pitkä, niin hinnalla ei ole juuri merkitystä.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin laskea tarkasti kuinka paljon voi maksaa enemmän erinomaisesta liiketoiminnasta ja edelleen voittaa markkinat. Matemaattisen totuuden lisäksi pitää muistaa, että arviosi yrityksen pitkäaikaisesta pysyvästä kilpailuedusta täytyy osoittautua oikeaksi, jotta ennusteesi tulevaisuuden tuotoista toteutuisivat.

Etsiessään laadukkaita sijoituskohteita sijoittajat keskittyvät yrityksen pääoman tuottokykyyn, liikevaihdon ja tuloksen kasvuun, voittomarginaaleihin, kilpailuetuun alallaan jne. Tässä yhteydessä helposti unohtuu, että täysin ratkaisevaa on se kuinka kauan yritys pystyy näihin selvästi keskimääräistä parempiin tuloksiin – ja kuinka kauan sijoittaja on valmis omistamaan tätä kyseistä yritystä.

Jo Benjamin Graham aikanaan varoitteli maksamasta liikaa tulevaisuuden kasvuodotuksista. Todistetusti monien yritysten vauhti hiipuu vuosien myötä ja tuloksentekokyky palaa markkinakeskiarvojen mukaiseksi. Vain harjoilla yrityksillä on todella pitkäaikainen pysyvä kilpailuetu markkinoillaan. Vaikka jotkut huippusijoittajat Warren Buffettin ja Charlie Mungerin jalanjäljissä ovat pystyneet poimimaan vuosikymmenestä toiseen näitä harvoja voittajia, niin kaikki eivät valitettavasti siihen kykene.

Kuvitellaanpa kuitenkin, että sinä ja ystäväsi olette onnistuneet löytämään erinomaisen yrityksen nimeltä Firma Oy. Sen tulos kasvaa keskimäärin 15 % vuodessa seuraavan 10 vuoden ajan. Innoissasi ryntäät ostamaan osakkeen 60 rahalla firman osakekohtaisen tuloksen ollessa 2.00 rahaa, jolloin osakkeen P/E -luvuksi muodostuu 30 (juuri nyt useissa pörsseissä löytyy paljon esimerkkejä laadukkaiden yritysten hinnoittelusta tälle tasolle ja jopa korkeammalle). Omistat Firmaa 10-vuotta ja 15 % kasvulla osakekohtainen tulos on noussut 8.00 rahaan, mutta suurimman markkinahypen tasaannuttua P/E -luku on palautunut 20 tasolle. Se voisi olla melko normaali luku hyvin laadukkaalle yritykselle. Tällöin osakkeen markkina-arvoksi tulee 160 rahaa ja 10-vuoden keskimääräiseksi vuosituotoksesi hieman keskimääräistä markkinatuottoa parempi 10.3 %.

Ystäväsi on kuitenkin ollut onnekkaampi. Markkinaturbulenssin jälkiaalloissa hän on saanut saman firman osakkeita 30 rahalla. Eli osakekohtaisen tuloksen ollessa samat 2.00 rahaa osakkeen P/E -luvuksi tulee 15, mikä on lähellä pörssin pitkäaikaista keskiarvoa. Kymmenessä vuodessa samalla 15 % keskimääräisellä vuosittaisella kasvulla osakekohtainen tulos on noussut 8.00 rahaan. Samanaikaisesti pörssisuhdanteet ovat kuitenkin parantuneet ja Firma Oy:n P/E -luku on noussut samalle 20 tasolle. Tällöin osakkeen markkina-arvoksi tulee vastaavasti jälleen 160 rahaa, mutta kuinka ollakaan ystäväsi keskimääräinen vuosituotto onkin 18.2 %.

Sinun sijoittamasi 1000 rahaa on kasvanut mukavasti 2665 rahaksi, mutta ystäväsi tonnin sijoitus on noussut 5323 rahaksi – mikä on noin kaksi kertaa sinun ansaitsemasi määrä! Eli maksamallasi hinnalla todella on merkitystä myös pidempiaikaisessa sijoittamisessa, vaikka sijoituskohteesi olisikin laadukas.

Maksamallasi hinnalla todella on merkitystä myös pidempiaikaisessa sijoittamisessa, vaikka sijoituskohteesi olisikin laadukas.

Vaikka edellinen esimerkki sinänsä saattaa olla vähän teennäinen, kertoo se lahjomattomasti siitä riskistä, jokä sisältyy laadukkaidenkin yritysten ostamiseen poikkeuksellisen korkeilla arvostuskertoimilla. Siitä huolimatta, että yritys pystyisi korkeaan pääoman tuottoon ja kasvattamaan tulostaan pitkään, niin sen arvostuskertoimet vääjäämättä palautuvat pitkäaikaisten keskiarvojensa tuntumaan.

Olemme eläneet jo muutaman vuoden ajan aikoja, jolloin on ollut suuri kiusaus maksaa hyväksi arvioidusta yrityksestä ehkä liikaa. Vain tulevaisuus antaa lopulta vastauksen siihen mikä hinta on liikaa ja mikä ei. Kuitenkin korkeista tulevaisuudenodotuksista avokätisesti maksaminen jo tänään on yksi suurimmista sijoittamisen riskeistä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit