Päivitys markkinatilanteeseen

On tullut aika tarkastella alkusyksyn markkinakehitystä ja esittää muutamia suuntaviivoja loppusyksyyn. Oman salkun osalta tilanne on säilynyt edelleen hyvin stabiilina: alkanut syyskuu on itselleni jo viides peräkkäinen kuukausi ilman osakeostoja.

Pyrin antamaan muuttuneita näkemyksiäni referoiden tarvittaessa edellistä markkinatilannetta koskevaa elokuun alun kirjoitustani https://www.nordnet.fi/blogi/markkinatilanne-ja-nokia/. Tämän blogikirjoituksen yhteydessä toistan myös aiemmat näkemykseni siitä, että Nokia ja Stockmann (https://www.nordnet.fi/blogi/lisaa-tulosvaroittajia-osa-2/) ovat kovin suurella todennäköisyydellä syksyn tulosvaroittajia.

Palataan elokuun 2. päivään, jolloin arvelin, että ”sijoittajia kohtaa yli 50 prosentin todennäköisyydellä finanssimarkkinoiden 9/11”. Näkemys on ollut toistaiseksi oikeansuuntainen, sillä Helsingin yleisindeksi on tullut alas kirjoituksen jälkeen viidessä viikossa toistakymmentä prosenttia, eikä syyskuun alkukaan ole näyttänyt kovin ruusuiselta.

Mielestäni todennäköisin skenaario on tällä hetkellä se, että syyskuu 2011 muodostuu markkinoilla jopa päättynyttä elokuuta heikommaksi. Pidän hyvin mahdollisena sitä, että DJIA kurkistaa alle kymmenen tuhannen pisteen vielä kuluvan kuukauden aikana (kirjoitushetkellä 11 000 pistettä). Saatamme nähdä myös paniikinomaisen pörssiaamun, jolloin suurimpienkin yhtiöiden osakkeiden ostolaidat puuttuvat hetkellisesti tai näyttävät hyvin ohuilta pörssin avautuessa. Tämä tarkoittaisi Helsingin cap-indeksille pudotusta noin 3000 pisteen rajalle. Ruman ennusteen toteutuessa olisi syytä sivuuttaa tunteet ja aloittaa valikoivat ostot OMXH:n parhaista yhtiöistä (https://www.nordnet.fi/blogi/omxhn-parhaat-yhtiot-osa-1/ ja https://www.nordnet.fi/blogi/omxhn-parhaat-yhtiot-osa-2/).

Kuvasin elokuun alussa PIIGS-maiden velkakriisin tilannetta seuraavasti: ”Euroopassa eletään viimeistä jatkoaikaa ennen valtionlainojen tuomiopäivää. Uskoakseni pankkisektorikin kotiuttaa osakesijoituksiaan, sillä Italian velkajärjestelyn todennäköisyyden loikatessa hinnat ovat nykyistä huonommat”.

Tähän päivitykseen tultaessa pelataan todennäköisesti kyseisen jatkoajan viimeistä minuuttia. Tätä kirjoittaessa on hyvin epävarmaa, näkeekö Kreikka enää seuraavaa viikonloppua osana Euro-järjestelmää. Euroopan jähmeä poliittinen koneisto on kaatumassa kanveesiin – valitettavasti Suomi menee muun porukan mukana ensimmäisten vaunujen istumapaikoilla. Jyrkin niskalenkistä* ollaan pyörähdetty asentoon, jossa omat jalkamme eivät yllä enää maahan. Toivon henkilökohtaisesti Kreikka II –paketin kaatuvan.

Kun seuraavaksi kysytte arviotani kurssireaktiosta, oletan sen olevan negatiivinen. Poistuminen tukiviidakosta palaamalla markkinatalouden ehdoille on kuitenkin mielestäni jo parin vuoden tähtäimellä positiivinen asia. Toisaalta kurssipudotuksen jatkuessa olen valmistautunut leveroimaan voimakkaasti omaa salkkuani, joka on maaliskuun jälkeen ollut nettovelaton (odotan myös salkkuyhtiöideni hyötyvän suhteellisesti vaikeina aikoina).

* http://www.tiedonantaja.fi/2010-15-5/markkinavoimien-niskalenkki

Palataan vielä edellisen markkinakatsauksen tekstiin, jossa totesin ”OMXH:n suurten yhtiöiden arvostuksen olevan P/BV-luvulla tarkasteltuna 1,4”. Arvioin samassa yhteydessä, että ”arvostuksessa on tilapäisesti vähintään 30% liikaa, jos markkinatalous kohtaa uuden kriisin. Esimerkiksi konepajojen arvostustasoista rouhaistaan vielä ylimääräisiä läskejä kuin veitsellä kuumasta voista”.

Konepajaosakkeet ovat tulleet kollektiivisesti alas viidessä viikossa noin 15%, mikä on edennyt siten täysin odotusteni mukaisesti. Ei ole vaikeaa ennustaa, että lasku jatkuu syyskuussa, kun syklin kääntyminen tunnustetaan ja alkaneen BKT:n laskun syvyyden arvioiminen tulee ajankohtaiseksi. Konecranes lähestyy mielestäni ostotasoja, mistä viestivät myös Gustavsonin ja muun yritysjohdon ostot hieman nykyhetkeä korkeammilta tasoilta. Cargotecin sillisalaattiin en sijoittaisi villeimmissä unissanikaan. Toimialan kärkiyhtiö Kone on vallitsevassa markkinatilanteessa järjettömän korkealle arvostettu laatuyhtiö. Metso, Wärtsilä ja Outotec ovat jo kohtuuhintaisia mutta eivät halpoja. Outokumpu on heikolla taseella varustettu tuleva kriisiyhtiö, mihin nähden edellisessä taantumassa vahvataseinen Rautaruukki on kiinnostavampi (ei kuitenkaan laadultaan riittävän hyvä yhtiö). Kaikki arviot kyseisen sektorin syklisen luonteen omaavista yhtiöistä perustuvat luonnollisesti syklien yli laskettuihin tunnuslukuihin, joista oman pääoman tuotto nousee merkittävimmäksi.

Kokonaisuutena odotan syyskuulta 2011 tulosvaroitusten vuolasta virtaa, investointien jäädytysilmoituksia ja uutisia henkilöstön vähennystarpeista. Tässäkin yhteydessä havaitsin elokuun aikana sen, että suurimmat sijoitukseni ovat pörssimme ehdottomasti parhaissa yhtiöissä, jotka aloittavat sopeutustoimet etupainotteisesti, mikä turvaa kilpailuedun keskellä vaikeinta laskusuhdannetta (kts. https://www.nordnet.fi/blogi/omxhn-parhaat-yhtiot-osa-2/). 

Sanon vielä lopuksi sen, että optimaalinen ostojen aloittamishetki ei nähdäkseni ole aivan vielä. Kuten myös edellisessä päivityksessä lupasin, tulen jatkossa kertomaan blogissa osto-ohjelmieni aloituksista yhtiövalinnat mukaan lukien.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Varoittaja11 Syyskuu, 2011Tilanne näyttää siltä, että osakemarkkinoille pedataan järisyttävää romahdusta. Kreikan default sitä tuskin vielä laukaisee, sillä se on jo tovin ollut markkinoiden “tiedossa”. Näkisin, että romahdus eskaloituu siinä vaiheessa, kun markkinat ymmärtävät, että Euroopan tilanne uhkaa kärjistyä laajamittaisiksi mellakoiksi, kun ihmiset turhautuvat poliitikkojen saamattomuuteen.

Tällä perusteella ainoat arvopaperini lähitulevaisuudessa ovat bear johdannaisia.

Mika12 Syyskuu, 2011Hei,

Mistä saat tiedot OMXH:n suurten yhtiöiden p/b lukuun? Lasketko sen itse, vai näetkö jostain valmiiksi lasketun?

Olen aiemmista kirjoituksistasi päätellyt, tarkoituksenasi on ilmeisesti vivuttaa salkkuaisi velalla? Miten määrittelet rajan, milloin käytät velkarahaa osakeostoihisi?

Kiitokset loistavista ja mielenkiintoisista blogeista! Keep up the good work!

Anton Ackten12 Syyskuu, 2011En voi olla ihailematta tilannetajuasi ja johdonmukaisena säilynyttä esitystapaasi karhunäkemyksen osalta. Olen kuitenkin surullinen markkinatilanteesta, mikä näyttää kovin lohduttomalta. Moni suuri toimija jakaa siis kanssasi esittämäsi vahvan näkemyksen.

Recon6612 Syyskuu, 2011“Kuten myös edellisessä päivityksessä lupasin, tulen jatkossa kertomaan blogissa osto-ohjelmieni aloituksista yhtiövalinnat mukaan lukien.”
Tätä odotellessa… kiitos taas kirjoituksesta!

Mika, p/b luvun näkee ainekin nordnetistä suoraan. Asetat jonkun yrityksen seurantaan ja seurantalistasta vaihdat näkymäksi “avainluvut”

Reetta12 Syyskuu, 2011Kiitos avartavista lukuelämyksistä. On rohkeaa antaa näin teräviä analyysejä ja kommentteja omalla nimellään. Jatka samalla radalla!

Jukka Oksaharju14 Syyskuu, 2011Varoittaja: Onhan tässä nyt meneillään nopean laskun kausi, jota joku voisi romahdukseksikin kutsua – erityisesti siinä tapauksessa, että lasku jatkuu edelleen samalla vauhdilla. Itse odotan mellakoita ja suurmielenosoituksia kriisimaiden lisäksi jatkossa myös niihin valtioihin, joiden kansalaisilta kupataan rahat “pelastaviin” paketteihin. Sen enempää politiikkaa tähän yhteyteen sekoittamatta on sanottava, että jokin aiempia toimenpiteitä radikaalimpi ratkaisu on löydettävä ja pian. Esimerkiksi Kreikan “hallittu default” IMF:n johdolla ja samanaikainen pankkien pääomittaminen Keski-Euroopassa.

Jukka Oksaharju14 Syyskuu, 2011Mika: Kiitos kysymyksistäsi. Käytän sekä Nordnetin Kompassia että omia exceleitäni. Turvaudun usein viime kädessä omaan arkistooni, jossa on koottuna sekä määrällisiä lähteitä (osarit, tilinpäätökset ja liitetiedostot) että laadullisia lähteitä (yritysjohdon tapaamiset, videokonferenssit, annettujen tulostavoitteiden ja ennusteiden osumatarkkuus sekä vuosien varrella koetut yhtiökokousvierailut muistiinpanoineen). Sitten vastaus kysymykseesi vieraan pääoman käytön (velkavivun) käyttöön ottamisesta. Velkarahan käyttäminen osakeostoihin on perusteltua mielestäni vain ja ainoastaan silloin, kun koen saavani äärimmäisen hyvää tulostuottoa suhteessa kantamaani riskiin. Viime vuosina tulostuoton vaatimus on saattanut olla matalampi, koska velkapääoman korkokustannus on ollut matala (ja on sitä edelleen). Numeroiksi muutettuna tulostuotto on ollut viime vuosina jokaisessa velalla sijoittamissani instrumenteissa hankintahetkellä yli 9 prosenttia (ja tulosnäkymät ovat olleet positiiviset, kuten vallitsevassa markkinatilanteessa oli yleiselläkin tasolla ennen kuin purin velkasijoitukset viime maaliskuussa). Olen käynyt velkavivun kanssa myös melkoisessa kuopassa vuosina 2008 ja 2009. Tästä viisastuneena sijoitan vieraalla pääomalla enää vain OMXH:n parhaisiin yhtiöihin, joiden kanssa voin olla lähes varma pääseväni seuraavassa noususuhdanteessa takaisin pinnalle, jos sattuisinkin “sukeltamaan vuoroveden mukana” sijoitusteni kanssa. En halua enää missään tilanteessa omistaa keskinkertaisia yhtiöitä velalla, kuten salkkuni tilanne valitettavasti oli vielä muutama vuosi sitten. Sen sijaan viime kriisissä ansiokasta toimintaa velan kanssa oli se, että vakuusarvojen noustua keväästä 2009 lähtien, kasvatin velkasijoituksiani jatkuvasti ottamalla ja sijoittamalla lisää lainaa, minkä vuoksi tuottoni kumuloituivat loppuvuonna 2009 ja kalenterivuonna 2010 erinomaisiksi. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että velkapositioiden exit oli melko hyvin ajoitettu maaliskuussa 2011. Totuuden nimissä on kuitenkin myönnettävä, että holdaamalla muutaman viikon pidempään olisin saanut esimerkiksi Samposta ja erityisesti Nokian Renkaista (joka antoi positiivisen tulosvaroituksen heti myyntieni jälkeen…) paremmat hinnat – en siis osunut kurssihuippuihin, mutta nykyisessä perspektiivissä kylläkin hyvin lähelle niitä. Tulen kyllä aikanaan kertomaan blogissa, kun omassa salkussani tapahtuu muutoksia. Koska sijoitusasteeni on tällä hetkellä noin 90% omasta pääomasta, on kyseessä jatkossa lähinnä salkun leverointi.

Jukka Oksaharju14 Syyskuu, 2011Anton Ackten, Recon66 ja Reetta: Kiitos palautteistanne. Jatketaan kirjoittamista ja markkinoiden seurantaa kuten aiemminkin.

Joni14 Syyskuu, 2011Arvostan kokonaisnäkemystäsi siispä onko sinulla näkemystä euron turvallisuudesta käteisholdarin näkökulmasta?

Argh!17 Syyskuu, 2011Lyhyellä tähtäimellä Nordean suhteen on muodostunut melko mielenkiintoinen tilanne. Kun Kreikka aloittaa velkasaneerauksen, pankkien osakekurssit ilmeisesti rojahtavat melkoisesti ja Nordea tippuu muiden mukana vaikka kuinka vakuuttelisi ettei sillä ole suoria sijoituksia PIIGS-maihin.

Johtopäätös: Nordean osakkeet pihalle salkusta ja kuivaa käteistä tilalle odottamaan alennusmyyntien loppurysäystä.

Mutta, mutta. Nalle tuntuu olevan joka tuutissa puhumassa Nordean osakekurssia ylös…Nordean pörssiarvo on suunnilleen pariteetissa Deutschen kanssa…mitä se juonii??

Pirullinen osake, pelottaa yhtä paljon omistaa kuin olla omistamatta. Sampo on tietysti turvallisempi tapa omistaa Nordeaa, mutta juuri sen takia Sammon osakkeessa tuskin nähdään yhtä hyviä loppurysäyksiä.

OMXH:n turvallisimmat osakkeet | Nordnet Blogi16 Lokakuu, 2011[…] yhtiöt näyttävät edellä esitetyn mallin perusteella kohtuullisesti hinnoitelluilta, joskaan en ole vielä itse siirtynyt ostolaidalle. […]

Pari sanaa vastuullisuudesta | Nordnet Blogi19 Marraskuu, 2012[…] on erittäin tärkeää tietää, mitä lähipäivien tapahtumat todellisuudessa merkitsevät. Itse olen ollut jo kauan sillä kannalla, että Kreikan tulisi kaatua mahdottomuuteensa ilman tukiviidakkojen kyhäelmiä, joissa Suomella […]

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit