Siirry pääsisältöön

Päästökauppa: markkinatalouden korjaussarja

Osallistuin eilen Kauppiksen tiloissa järjestettyyn, Aalto yliopiston ja Helsingin Sanomien järjestämään Suomen talouden puolustuskurssiin, eli #tpk2021:een, joka järjestettiin seitsemännen kerran yhteistyössä Suomen Ekonomien, Tekniikan akateemiset TEK ja Työeläkeyhtiö Elon kanssa. Yksi esiintyvistä vieraista piti päästökauppaa haitallisena siksi, että se mahdollistaa saastuttamisen. Koska tämän näkökulman esitti henkilö, jonka kokemuksensa ja yleissivistyksensä perusteella pitäisi tietää paremmin, on mahdollista, että joku muukin on käsittänyt päästökaupan väärin.

Päätin siksi avata aihetta hieman.

Mikä ihmeen päästökauppa?

Päästökauppajärjestelmässä järjestelmää hallinnoiva taho asettaa hiilidioksidipäästöille ylärajan. Päästökauppajärjestelmän piiriin kuuluvat yritykset eivät saa päästää ilmaan hiilidioksidia, ellei niillä ole sitä vastaavaa päästöoikeutta.

Yksi päästöoikeus oikeuttaa päästämään esimerkiksi yhden tonnin hiilidioksidia ilmaan. Päästöoikeuksien määrää vähennetään kuitenkin säännöllisesti, jolloin hiilidioksidipäästöjä joudutaan vähentämään. Markkinahinta aikaansaadaan mahdollistamalla kaupankäynti päästöoikeuksilla.

Päästökauppa EU:ssa

Euroopan unionin päästökaupassa Euroopan komissio määrittelee kullekin päästökauppakaudelle päästöoikeuksien kokonaispotin. Tämä kokonaispotti jaetaan eri jäsenvaltioille, joiden kansalliset päästökauppaviranomaiset jakavat maakohtaisen kiintiön teollisuus- ja energiantuotantolaitoksille.

Kokonaispotti on pienempi kuin EU:n nykyiset päästöt. Niinpä kaikki päästökaupassa mukana olevat yritykset eivät pysty jatkamaan päästöjen tuottamista entisellään. Joidenkin yritysten on siis kannattavaa vähentää päästöjään ja myydä siten vapautuvat päästöoikeudet muille tarvitseville.

Päästöoikeudet voidaan alun perin joko jakaa yrityksille ilmaiseksi tai huutokaupata eniten tarjoaville. Ensimmäisessä vaihtoehdossa yritysten kustannukset ja tuotteiden hinnat nousevat vähemmän, jälkimmäisessä taas kustannukset ja tuotteiden hinnat nousevat enemmän. Päästötavoitteiden aikataulua voidaan ohjata päästöoikeuksien vähentämisen tahtia säätämällä.

Päästöjen väheneminen?

Päästöt vähenevät ensin niissä yrityksissä, missä se on helpointa ja taloudellisesti kannattavinta. Sitä mukaa kun päästöjen hinta kasvaa, päästöt alkavat vähentyä myös siellä, missä se on vaikeaa ja kallista. Päästöjen väheneminen tapahtuu viimeistään siinä kohtaa, missä päästön vähentämisen kustannus yritykselle on pienempi kuin päästöoikeiden hinta.

Ympäristötietoisen näkökulmasta päästökauppa määrittää hinnan tuotteen tai palvelun synnyttämille ympäristöhaitoille ja asiakkaat joutuvat sen maksamaan. Elleivät nämä halua maksaa siitä, tuote tai palvelu lakkaa olemasta. Mikäli asiakkaat haluavat maksaa siitä, yrityksellä on silti selkeä kannustin vähentää päästöjä, koska päästöjen kustannukset kasvavat koko ajan.

Lähteet: Wikipedia, kpflaki.fi, EK

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit