Pääomaturvattua sijoittamista?

Antti Parviaisen ja Sami Järvisen kirjoittama ”Pääomaturvattu sijoittaminen”-teos näki helmikuussa päivänvalon kirjan julkistamistilaisuudessa Talentum Cafessa Helsingissä.

 

Vuoden sijoituskirja?

Kirjaa on helppo veikata alkuvuoden luetuimmaksi sijoituskirjaksi, koska useat sijoittajat ovat polttaneet näppinsä strukturoiduissa tuotteissa, kuten indeksilainoissa viime vuosina. Palaneita näppejä ovat valitelleet niin instituutio- ja ammattisijoittajat kuin lukuisat piensijoittajatkin. Oikeussaleissakin tuotteiden myynti- ja markkinointikiemuroita on pohdittu, ja muutama juttu on edelleen kesken eri oikeusasteissa. Odotettavissa lienee tunteenomaista reagointia, sillä niin kehno maine kansan keskuudessa indeksilainoilla on.

Myynti jyllää!

 

Strukturoitujen tuotteiden myyntivolyymi viime vuonna oli 2,12 mrd.euroa, jossa on laskua viime vuoteen -0,9 prosenttia. Luvussa ei ole mukana isojen vakuutusyhtiöiden myyntejä, jotka yleensä hoidetaan ulkomaisten kumppaneiden kanssa.  Uusia lainoja lanseerattiin 398 kappaletta, kun viime vuonna jäätiin 204 tuotelanseeraukseen.

Tutkittaessa kokonaismyyntivolyymin jakoja kohde-etuuksien kautta, voimme nähdä suuren paradoksin.  Osaketuotteet olivat edelleen absoluuttisesti suosituimpia, vaikkakin korko- ja luottoriskituotteiden kasvu oli kovinta.

Suomalaiset ovat osakekansaa, mutta samalla haluavat pääomaturvaa. Suomalainen sijoittaja hamuaa kovaa tuottoja osakkeiden kautta, mutta ei ole valmis kantamaan osakkeisiin kuolemattomasti liittyvää riskiä:

  • Osaketuotteet 1533,3 miljoonaa euroa
  • Korko- ja luottotuotteet 423    miljoonaa euroa
  • Muut (hyödyke, strategia, hybridi, valuutta) 165,3 miljoonaa euroa

Pankkien tuottamissa sijoittajabarometreissä sijoittajien turvallisuushakuisuus nousee aina kärkeen. Tähän rakoon pääomaturvatut tuotteet tuntuvat sopivan kuin nyrkki silmään ja myynti käy kuin häkä.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin suhtautua terveellä varovaisuudella pääomaturvattuihin tuotteisiin ja niiden antamiin lupauksiin. Tuotteiden monimutkaisuus ja läpinäkymättömyys eivät välttämättä tiedä hyvää sijoittajan tuleville tuotoille.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kannattaako rakentelusta maksaa? | Nordnet Blogi28 Syyskuu, 2012

[…] Investori: Pääomaturvattu sijoittaminen – Petre Pomell: Pääomaturvattua sijoittamista? (Nordnetblogi.fi) – Antti Parviainen: Viisi tapaa säilyttää pääoma (AP-Kumppaniblogi) – […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit