Outokumpu-dilemma

Outokumpu näyttäisi tunnuslukujen ja toimialan odotettavien rakennejärjestelyjen valossa houkuttelevalta, mutta johdon track record saa varovaiseksi. Osallistuin Nordnetin Suomen-kiertueeseen Turussa ja Tampereella, joissa molemmissa pääsin käymään mielenkiintoisia keskusteluja Helsingin pörssin osakkeista. Yksi keskustelujen kohteista oli Outokumpu.

Ruostumattoman teräksen valmistajan osakekurssi on painunut alle yhdeksän euron. Factsetin kokoamien analyytikkoennusteiden valossa yhtiö näyttää varsin houkuttelevalta: p/b-luku on alle 0,7 ja p/s 0,3. Tämän vuoden p/e on vielä kova, analyytikkokonsensuksesta laskettuna 29, mutta ensi vuoden voittokertoimen pitäisi painua jo alle kymmeneen. Hyvin syklisen yhtiön tulokset heittelevät paljon, ja mikä tekee siitä pelipaperin sekä lyhyelle että keskipitkälle aikavälille.

Ruostumaton teräs on elintasometalli ja sen kysyntä seuraa sykliä pienellä viiveellä. Siksi en ole hätkähtänyt Outokummun kehnoa tuloskuntoa ja olen malttanut odottaa tilanteen paranemista.

Euroopan ruostumattoman teräksen markkinoilla on etsitty uusia asetelmia jo kauan. Reilu kuukausi sitten saksalainen ThyssenKrupp ilmoitti suunnittelevansa ruostumattomasta teräksestä luopumista. Mikä on Thyssenin ratkaisu ja kuinka yrityskenttä siitä muuttuu? Vastauksesta riippumatta konsolidaation pitäisi olla hyvä uutinen koko toimialan kannalta.

Miksi en rynnistä ostamaan Outokumpua kaksin käsin? Siksi, että en ole aivan vakuuttunut Outokummun johdon kyvystä luoda omistaja-arvoa.

Outokummun historia on täynnä surkeita divestointeja. Yhtiö on luopunut menestykseksi osoittautuneista osistaan ja oikeuksistaan halpaan hintaan ja tuhonnut siten omistajien omaisuutta. Sama omaisuudentuhoamisen linja jatkui edellisen toimitusjohtajan Juha Rantasen potkujen toteutustavassa. Siinä kyse ei ole ensisijaisesti euroista vaan periaatteesta, joka ilmentää yhtiön korkeimman johdon ajattelua.

Voi ajatella, että teollisuusbisneksessä johdolla ei ole niin paljon merkitystä kuin vaikkapa matkapuhelinalalla. Juuri nyt, jos Euroopan ruostumattoman teräksen alalla viimein alkaa tapahtua, Outokummun on otettava kantaa siihen, mikä on sen rooli mahdollisessa konsolidaatiokehityksessä. Yksittäisillä päätöksillä voi olla hyvin suuret ja kauaskantoiset seuraukset. Hyvä johto on sijoittajalle arvokas.

Siinä syy siihen, etten ole vielä lisännyt Outokummun painoa Ekspertti-salkussa. Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että osakesijoituksissa hinta on tärkeä komponentti. Siksi saatan lähteä ostoksille jo lähiaikoina.

Omistan myös itse Outokumpua.

 

/Karo Hämäläinen

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit