Outokummun osakeanti vielä kerran

Kaupankäynti Outokummun merkintäoikeuksilla alkoi viime viikon torstaina. Niin osakkeen kuin merkintäoikeuden arvo laski välittömästi pörssikaupan alkaessa. Laskimme ennen kaupankäynnin alkamista, että olisi mahdollista käydä arbitraasikauppaa osakkeella ja merkintäoikeudella. Merkintäoikeus on ollut lähestulkoon koko ajan aliarvostettu osakkeeseen verrattuna ja ero merkintäoikeuden kautta ostetulla osakkeella ja osakekurssin välillä on ollut yllättävän suuri.

Vaikuttaa siltä kuin sijoittajat olisivat unohtaneet yksinkertaisen matematiikan, koska merkintäoikeuksilla merkityn osakkeen hinta on selvästi osakekurssin alapuolella. Torstain osakkeen ja merkintäoikeuden päätöskurssit olivat 1,36 ja 3,55 euroa. Merkintäoikeudella ostetun osakkeen hinta olisi ollut 0,06 euroa (1,36-3,55/7-0,79) halvempi kuin suoraan pörssistä ostetun osakkeen. Perjantain päätöskursseilla ero olisi ollut lähemmäs 0,08 euroa (1,40-3,74/7-0,79).

Ellei ole kiinnostunut osallistumaan antiin, voi myydä merkintäoikeutensa, mutta Outokummun tapauksessa kannattaakin ensisijaisesti myydä osakkeensa. Tämä käy parhaiten ilmi pienellä esimerkillä. Oletamme, että sijoittajalla oli 1.000 osaketta ennen antia. Jotta hänen ei tarvitsisi sijoittaa enempää yhtiöön hänen pitäisi myydä 597 merkintäoikeutta. Saamillaan rahoillaan hän merkitsisi 2.821 osaketta, eli sen määrän osakkeita, jonka hän saa merkitä jäljellä olevilla 403 merkintäoikeudella.

Vaihtoehtoisesti hän olisi voinut myydä 1.000 osaketta sekä 446 merkintäoikeutta ja merkitä osakkeita käteen jäävillä 554 merkintäoikeudella. Tällöin hänellä olisi annin jälkeen 3.878 osaketta tai 57 ilmaista osaketta verrattuna siihen, että hän olisi myynyt ainoastaan merkintäoikeuksia. ”Ilmaisosakkeiden” lisäksi hän parantaisi mahdollisuuksiaan saada enemmän osakkeita toissijaisessa merkinnässä, koska osakkeet jaetaan samassa suhteessa kuin on käyttänyt merkintäoikeuksia.

Mielestämme kaikkien Outokummun osakkeenomistajien pitäisi olla mukana toissijaisessa merkinnässä. Siinä saa merkitä osakkeita ilman merkintäoikeutta 0,79 euroon, mikä tarkoittaa ilmaista rahaa, koska osakekurssi on huomattavasti korkeampi. Tavallisesti oletamme, että toissijaisessa merkinnässä saa noin viisi prosenttia siitä osakemäärästä jonka merkitsi ensisijaisessa merkinnässä. Uskomme, että Outokummun annissa allokaatioprosentti voi olla huomattavasti korkeampi. Yllä olevan esimerkin osakemyyjä, joka käytti myynnistä saadut varat ja osan merkintäoikeuksistaan uusien osakkeiden merkintään, saisi noin 53 osaketta enemmän toissijaisessa annissa, jos toissijaisen annin jako olisi viisi prosenttia.

Osakekurssin ja merkintäoikeuksilla merkityllä osakkeen hinnan suuri ero tekee tilanteesta erittäin mielenkiintoiseksi spekulantin näkökulmasta. Myymällä osakkeita ja ostamalla vastaavan määrän merkintäoikeuksia on ollut mahdollista tehdä välistä voittoja. Olemme viimeksi tänään tarkastaneet tilanteen Nordnetin kanssa ja valitettavasti tällä hetkellä on mahdotonta saada Outokummun osakkeita lainaksi. Tämä voi myös osittain selittää suuren eron merkintäoikeuden ja osakekurssin välillä.

Emme omista Outokummun osakkeita.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Simon 21 Maaliskuu, 2012
Det är absolut en intressant situation gällande prisskillnaden. Dock är det alltid någonting som stoppar en identifierad arbitragevinst från att kunna realiseras. I detta fall verkar inte ens blankning vara möjlig. Annars är det räntorna som äter upp vinsten, det här bevisar bara att “skolbokens” arbitrageexempel och snacket om riskfri ränta är allt för teoretiskt och att det inte finns något som heter riskfri ränta. (kolla på Grekland)
Min fråga gäller varför man inte kan blanka alla större bolag/börsbolags aktier, finns det någon som vill/kan låna ut en Metso borde det inte vara så problematiskt att få någon att vilja låna ut en Outokumpu.. Varför är det så?

En annan aspekt är långivarens rätt att omedelbart lösa in sina utlånade akiter, se det här som en i praktiken orealiserbar risk, i enlighet med den “riskfria” räntan eller hur vanligt är det att detta sker? Man är ju nämligen ganska lurad om man sitter på teckningsrätterna och måste köpa tillbaka aktierna…

Mikko Ilvonen 22 Maaliskuu, 2012
Hyvä artikkeli. Olettaen, ettei osakkeenomistaja halua enää sijoittaa yhtiöön lisää rahaa, tässä annissa käy sitten ilmeisesti väistämättä niin, että merkintäoikeuksien myynnistä tulee luovutusvoittoa ja siitä taas veroa. Tämä on ikävä tilanne sijoittajalle, joka olisi vain halunnut pitää sijoituksensa ennallaan (euromääräisesti), ei siis ostaa eikä myydä juuri nyt. Luovutusvoittoa voisi mahdollisesti pienentää, jos myy vanhoja osakkeitakin samaan aikaan ja tekee sen tappiollisesti.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit