Siirry pääsisältöön

Ostokiikarit suunnattu Wärtsilään – negatiivisen tulosvaroituksen riski on ilmeinen

Kolmas vuosineljännes päättyy perjantaina. Tulosvaroituskauden tulisi käynnistyä reilun viikon kuluttua, kun yhtiöt saavat kasaan syyskuun lukuja. Mitään massiivista tulevaisuuden ohjeistusten muutostulvaa ei pitäisi olla odotettavissa, mutta mukaan voi hyvinkin mahtua muutama yksittäinen poikkeustapaus. Helsingin pörssin suuryhtiöistä Wärtsilän lyhyen aikavälin ohjeistus on alkuvuoden saldoon nähden erityisen haastava, joskin yhtiö on laadultaan kotipörssimme TOP 10 -luokkaa pitkällä aikavälillä.

Kokemukset ovat osoittaneet, ettei kukaan pysty ostamaan tai myymään osakkeitaan vain kurssikäyrän pohjassa tai huipussa. Siksi sitä ei nytkään yritetä arvaamalla, vaan keskitytään mieluummin arvioimaan osakekurssikäyrän sijaan yhtiön tosiasiallista kehityskaarta suhteessa annettuun tulevaisuuden ohjeistukseen. Vaikka kurssikehityksen arvaaminen onnistuisi toisinaan, ei se ainakaan omien kokemusteni perusteella onnistu säännönmukaisesti ilman virhearvioita. Pitkäjänteiseltä sijoitustoiminnalta kyseinen totuus ei kuitenkaan vie menestyksen edellytyksiä.

Vuosien mittaan saavutettavaan menestykseen riittää, että laatuyhtiön osakkeita ostetaan salkkuun silloin, kun niiden ”hinta” on alle yhtiön todellisen ”arvon” eli suhdanteiden yli ulottuvan ansaintakyvyn. Hinta saisi mielellään laskea alle arvon yhtiön ulkoisten syiden, kuten toimialan hetkellisesti haastavan suhdanteen, vuoksi.

Ajoittamisen merkityksen ymmärryksen jälkeen sijoittaminen, ja aivan erityisesti laatuyhtiösijoittaminen, on siis suuressa määrin todennäköisyyksien arvioimista yhtiön kilpailukyvyn suhteen. Markkinoilla pitkäjänteisesti menestyminen pohjautuu siihen, että sijoittaja ostaa terveellä toimialalla kilpailukykyisenä pitämänsä yhtiön osakkeita silloin, kun aliarvostuksen todennäköisyys on riittävän suuri.

Näen Helsingin pörssissä Wärtsilän olevan matkalla kohti edellä kuvattua asetelmaa. Kenties tämän blogimerkinnän otsikko on kuitenkin osalle lukijoista ristiriitainen. Siksi tarkennus on paikallaan. Wärtsilä on liiketoiminnaltaan globaali laatuyhtiö, jonka pitkän aikavälin näkymä on erinomainen. Yhtiön markkina-asema on vahva, oman pääoman tuottokyky suotuisa, osingonmaksu-ura nouseva ja johto järjellinen.

Kuitenkaan vallitsevassa markkinatilanteessa tuuli ei ole maailman merillä myötäinen. Tässä tapauksessa pitkälti yhtiön ulkoisista syistä aiheutuu painetta Wärtsilän lyhyen aikavälin kehitykselle, erityisesti suhteessa annettuun kunnianhimoiseen kuluvaa vuotta koskevaan tulevaisuuden ohjeistukseen.

Takana heikko alkuvuosi, edessä ”vankka” vertailukausi

Yleisesti tunnustettua lienee, että Wärtsilän alkuvuosi on sujunut korkeintaan tyydyttävästi suhteessa koko vuodelle annettuun ohjeistukseen. Liiketaloudellisesti yhtiön kannattavuus toki on ollut edelleen vakuuttavaa jälkeä, mutta nimenomaan suhteessa vieläkin kunnianhimoisempaan ohjeistukseen saldo on jäänyt vaisuksi.

Yhtiön Q2-osavuosikatsauksessa 20. heinäkuuta 2016 toistettiin ohjeistus:

Wärtsilä odottaa vuoden 2016 liikevaihdon kasvavan 0–5% ja kannattavuuden (vertailukelpoinen liiketulos prosenttina liikevaihdosta) olevan 12,5–13,0 %.”

Ohjeistuksen voi siis jakaa kahtia: liikevaihdon kasvuun ja kannattavuuden tasoon.

Tarkastellaan ensin kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon toteumaa ensin mainitun eli liikevaihdon kasvukehityksen kautta.

Tammi-kesäkuussa 2016 Wärtsilän liikevaihto laski 2 % 2,163 miljardiin euroon. Viime vuonna Wärtsilän liikevaihto oli täydeltä 12 kuukauden tilikaudelta 5,029 miljardia euroa. Tästä voi laskea, että päästäkseen ohjeistuksensa alalaitaan eli viime vuoden liikevaihdon tasolle, on Wärtsilän saavutettava kuluvan vuoden jälkipuoliskolla vähintään 2,866 miljardin euron liikevaihto.

Viime vuoden jälkipuoliskolla toteutunut liikevaihto oli 2,811 miljardia euroa, mihin tarvitaan nyt vähintään 2,0 % kasvu tänä vuonna, jotta yhtiö yltäisi edes liikevaihdon kasvuohjeistuksensa alalaitaan eli täsmälleen edellisvuotiselle liikevaihdon tasolle nollakasvulla. Tämän vuoden alkupuoliskolla Wärtsilän toteutunut kasvukehitys on kylläkin ollut täsmälleen mainitut kaksi prosenttia, mutta etumerkkinä on ollut plussan sijaan miinus. Kasvun suunnan pitäisi siis vuoden jälkipuoliskon aikana kääntyä täsmälleen 180 astetta.

Tarkastellaan sitten kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon toteumaa vertailukelpoisen liiketuloksen tason kehityksen osalta.

Tammi-kesäkuussa 2016 Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos oli 206 miljoonaa euroa eli 9,5 % liikevaihdosta. Tämä on 31 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin vertailukelpoinen liiketulos oli 237 miljoonaa euroa.

Koko viime vuonna Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos oli täydeltä 12 kuukauden tilikaudelta 612 miljoonaa euroa eli 12,2 % liikevaihdosta. Viime vuoden jälkipuoliskolla toteutunut vertailukelpoinen liiketulos oli 375 miljoonaa euroa.

Olettaen, että Wärtsilä yltäisi nollakasvuun eli liikevaihdon kasvuohjeistuksensa alalaitaan, tarvitsisi toiminnan suhteellisen kannattavuuden kohentua loppuvuonna siten, että liikevoitto olisi kuluvan vuoden heinä-joulukuulta vähintään 420 miljoonaa euroa. Tämä on saatu laskemalla 12,5 % kannattavuus (ohjeistuksen alaraja) viime vuoden liikevaihdosta (oletuksella nollakasvu tänä vuonna). Siinä olisi kasvua viime vuoteen vähintään 12 %. Toistaiseksi kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos on nousun sijaan laskenut viime vuodesta noin 13 % tahtia, joten täyskäännöstä edellyttäisi myös kannattavuuden ohjeistus.

Mielestäni kertoimiin vaikuttaa merkittävällä tavalla se, että yhtiön johto lausui kesällä alkuvuoden toteutuneen kehityksen olleen markkinatilanteen vuoksi “haastavaa”, enkä näe tässä yleisessä kuvassa tapahtuneen olennaista muutosta.

Mikäli Wärtsilä lopulta saavuttaisi kuluvalle vuodelle asettamansa kunnianhimoisen ohjeistuksen, muistuttaisi sen tilikausi mattinykäsmaisesti V-tyyliä. En laittaisi kaikkia rahoja tämän skenaarion toteutumisen varaan, koska loppuvuoden osalta Wärtsilän viime vuoden vertailukausi ei ole heikoimmasta päästä. Viime vuoden viimeisen neljänneksen tulosraportissa yhtiön johto kuvailikin vuodentakaista suoritusta ilmaisulla ”vankka viimeinen vuosineljännes”. Tästä pitäisi nyt parantaa juoksua reippaasti.

Kyse haastavasta ohjeistuksesta, ei huonosta liiketoiminnasta

Vaikka ohjeistuksesta jäätäisiinkin, voi Wärtsilän tulos silti pysyä viime vuoden tasolla tai jopa hieman nousta siitä. Tämä kertoo lähinnä siitä, että yhtiön kehitys on liiketaloudellisesti verrattain hyvää haastavassa toimintaympäristössä, mutta vuoden alussa annettu ohjeistus on ylärimaan kiinnitetty.

Mahdollisen negarin nähdessä päivänvalon kävisin Wärtsilän osakkeen kimppuun kuin sika limppuun. Tämän hetken tietojen valossa näen, että kyse olisi vain lyhyen aikavälin näkymien maltillistamisesta, ei mistään pysyvästä kilpailukyvyn muutoksesta liiketoiminnan tasolla. Olisin valmiina ostonapilla, koska mitä ilmeisimmin osa ”sijoittajista” laukaisisi heittoistuimensa. Aikanaan hyvän suhdanteen koittaessa Wärtsilän kassaan sataa rahaa kuin rännistä.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät sijoitusgurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Sijoita kuin guru -uutuuskirja esittelee kahdeksan osakesijoittamisen arvostetun auktoriteetin periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

SIJOITA KUIN GURU -KIRJAN MYYNTI ON ALKANUT! KIRJAN ESITTELYSIVULLE NORDNETISSÄ PÄÄSET TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kirjoittaja omistaa Wärtsilän osakkeita kirjoitushetkellä. Osakkeet on hankittu hieman kirjoituksen julkaisuhetkeä matalammalla kurssitasolla viime kuukausina. Kirjoittajan tarkoituksena on asteittain ja pitkällä aikavälillä kasvattaa omistusta Wärtsilässä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Blogi ei ota kantaa mahdollisen negarin mahdolliseen kurssireaktioon. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Cokul via Foter.com / CC BY-NC-SA

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.09.2016 11:00

Täytyy muistaa, että Wärtsilällä on jäänyt moottoreita varastoon, joista päästänee eroon jossakin määrin loppuvuoden aikana. Tämä näkyy kertaluontoisena suoritusparannuksena ja odotan kurssin nousevan lyhyellä aikavälillä loppuvuoden tulosten tultua ulos. Voimalatilauksia on tullut kiitettävällä tahdilla ja täytyy muistaa, että huollot muodostavat leijonanosan Wärtsilän liikevaihdosta. Yhtiörakenne on erittäin laadukas. Ostopaikkaa odotellen.

Nimetön
Nimetön
27.09.2016 16:59

Jukka laitahan tulille analyysia Nordeasta, hinnoittelu on tällä hetkellä PE 10 tasolla ja osinkotuotto 7% joten oletko tankannut lisää?