Osto: Vestas Wind

Ostimme tänään salkkuumme noin 2500 eurolla Vestasin osakkeita. Ostimme Vestasia edellisen kerran kesällä ja totesimme tuolloin, että olemme valmiit kasvattamaan positiotamme mikäli kurssi laskee. Nyt rajun kurssilaskun jälkeen tuplasimme alkuperäisen sijoituksemme.

Vestas laski tänään noin -17 % kun yhtiö joutui antamaan toisen tulosvaroituksen lyhyen ajan sisään. Positiivisena asiana varoituksessa oli yhtiön tilauskertymä, joka kaikesta epävarmuudesta huolimatta oli noin 7.3 miljardia euroa. Näin ollen yhtiö lähtee ensi vuoteen ennätystilauskannalla. Lisäksi yhtiö ilmoitti, että aikaisemman varoituksen syy eli Saksan generaattoritehdas on nyt täydessä operatiivisessa valmiudessa.

Suurimpina pettymyksinä raportissa voidaan pitää yhtiön liikevaihto- ja tulosennusteiden lasku. Laskun pääsyynä oli toimitusten lykkääntyminen vuodelle 2012. Yhtiö odottaa nyt liikevaihdon olevan 6 mrd (aikaisemmin 6.4 mrd) ja liikevoittomarginaalin olevan 0 % (aikaisemmin 4 %). Tilausten lykkääntymisen lisäksi liikevoittomarginaaliin vaikutti negatiivisesti kasvaneet kulut, joita voidaan luonnollisesti pitää negatiivisena tekijänä.

Pidämme markkinoiden reaktiota varoitukseen melko rajuna ottaen huomioon, että liikevaihdon lasku johtui projektien siirtymisestä ensi vuodelle. Nämä projektit tullaan kuitenkin toteuttamaan tämän vuoden aikana. Näin ollen yhtiön ensi vuodesta on muodostumassa liikevaihdon osalta vahva ennätystilauskannan ansiosta. Kannattavuuden osalta ensi vuosi tulee olemaan kysymysmerkki, sillä hintakilpailu on kiristynyt turbiinimarkkinoilla oleellisesti. Uskomme kuitenkin, että Vestasilla on hyvät edellytykset saavuttaa tyydyttävä liikevoittomarginaali johtuen jo tehdyistä tehostamistoimista ja vahvasta tilauskannasta. Lisäksi toimialan nykyiset kannattavuustasot ovat kestämättömät ja pidämme todennäköisenä, että alalla tapahtuu konsolidaatiota sekä heikoimpien valmistajien konkursseja.

Vestasin osake on viime-aikoina ollut raskaassa paineessa kun huono tuloskehitys on heikentänyt sijoittajien luottamusta yhtiöön. Lisäksi yhtiön osake on ollut massiivisen lyhyeksi myynnin kohteena. Bloombergin mukaan Vestasin osakesarjasta 13 % on myyty lyhyeksi. Pidämme todennäköisenä, että paine lyhyeksi myyjien osalta jatkuu niin kauan, kunnes yhtiöllä on vihdoin jotain positiivista kerrottavaa sijoittajille.

Ostimme Vestasin alun perin pitkäaikaiseksi sijoitukseksi, sillä pidimme toimialan pitkän aikavälin näkymiä hyvinä, sillä uusiutuva energia tulee väistämättä korvaamaan fossiilisia polttoaineita tulevaisuuden energialähteinä. Uskoimme myös, että Vestas toimialansa markkina- ja teknologiajohtajana on hyvin asemoitunut hyötymään tästä kehityksestä. Tämä näkemyksemme on edelleen sama ja uskomme, että Vestasilla on hyvät edellytykset luoda omistaja-arvoa tulevaisuudessa, kunhan nykyisistä näkemyksemme mukaan väliaikaisista ongelmista selvitään. Luonnollisesti emme ole tyytyväisiä yhtiön lyhyen tähtäimen kehitykseen ja pidämme toimitusjohtajan vaihdosta todennäköisenä. Nykyinen P/S -kerroin on vain 0.2x, mikä käytännössä hinnoittelee yhtiölle pitkän aikavälin erittäin huonoa kannattavuutta ja kriisiytymistä. Pidämme tätä lukua naurettavan alhaisena kasvavan toimialan johtavalle yhtiölle. Nykyisellä hinnalla pidämme Vestasia myös potentiaalisena yritysostokohteena.

Omistamme myös itse osakkeita Vestasissa.

-Inderes

Photo credit: warrenski / Foter / CC BY-SA

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit