Osto Tecnotree: vuoden 2013 musta hevonen

Tecnotree on erittäin suuressa muutosvaiheessa oleva yhtiö, jonka todellinen tila on näkemyksemme mukaan ymmärretty väärin markkinoilla tällä hetkellä. Tunnistamme yhtiön liiketoimintaan ja siten myös osakkeeseen liittyvät valtavan suuret riskit ja olemme varautuneet pettymyksiin. Pidämme osakkeen nousupotentiaalia kuitenkin huomattavasti suurempana mahdollisuutena. Eksperttisalkkuumme Tecnotree päätyi reilun 4 % painolla 0,16 euron hintaan.

Ennen kuin kerromme perusteet ostoillemme, on jokaisen sijoittajan syytä tunnistaa yhtiöön liittyvät riskit. Tärkein ja suurin riski on mielestämme likviditeettiriski, sillä yhtiön nykyinen kassa ei osakeannista huolimatta välttämättä riitä täysin tilauskannassa olevien projektien käyttöpääomatarpeen rahoittamiseen. Likviditeetti on Tecnotreelle tällä hetkellä kallista, eikä paluu omistajien lompakolle lämmittäisi osakemarkkinoita.

Toinen riski liittyy edelleen tilauskannassa oleviin ennätyssuuriin projekteihin, sillä projekteihin liittyy lukuisia toimitukseen, budjetissa pysymiseen ja toimitusaikatauluun liittyviä riskejä. Kolmas riski liittyy edelleen siihen, saako yhtiö ylipäätään tervehdytettyä liiketoimintaansa uudella strategiallaan. Näitä kaikkia riskejä edelleen kasvattaa huomattavasti se, että yhtiö on hyvin riippuvainen avainasiakkaista ja suurin osa yhtiön liiketoiminnasta sijaitsee poliittisesti epävakaissa kehittyvissä maissa. Tähän päälle tulee vielä valuuttakurssien heilunnan aiheuttamat rajut tulosvaikutukset. Tecnotree on siten kaikkea muuta kuin ”varma sijoitus”.

Riskeistä huolimatta näemme Tecnotreessä erittäin kiinnostavan mahdollisuuden. Yhtiö on uusinut strategiansa perusteellisesti ja alustavat merkit ovat positiivisia. Osakemarkkina ei tilannetta ymmärrä, sillä liikevaihto on polkenut paikallaan Tecnotreen vanhoihin tuotteisiin pohjautuvan liiketoiminnan (kuten puheposti ja prepaid -järjestelmät) laskiessa samaan aikaan, kun uuden strategian mukainen liiketoiminta (laaja-alaiset IT-ratkaisut operaattoreille) on nousussa. Osoituksena tästä on yhtiön ennätyksellinen 59 miljoonan euron tilauskanta, joka sisältää muutaman erittäin suuren projektin. Lisäksi yhtiön tulos näyttää tällä hetkellä todellista heikommalta, sillä historialliset tuotekehityspoistot painavat vielä ensi vuoden alkupuoliskolle asti raportoitua liiketulosta.

Uskomme Tecnotreen nousevan ensi vuonna voitolliseksi, mikäli nykyinen vahva tilauskanta saadaan toimitettua ilman suurempia ongelmia. Lisäksi on tärkeää huomata, ettei liiketoiminta pysähdy vaikka uusia jättiprojekteja ei saataisi, vaan merkittävä osa liiketoiminnasta perustuu myös ylläpitoon ja palveluihin sekä pienempiin järjestelmien päivityksiin. Varovaisillakin ennusteilla osakkeen P/E-luvut ensi vuodelle painuvat reilusti alle 10x, sillä pohjiin lyöty arvostus tarjoaa valtavan vivun osakkeeseen. Toisaalta osakkeen laskuvaraa rajoittaa erittäin alhainen tasepohjainen arvostus. Markkina-arvo suhteessa oman pääoman kiinteään tasearvoon on (P/tangible book) on yksi. Pidämme konkurssiriskiä pienenä, sillä huonoimmassa skenaariossa yhtiö ajautuisi todennäköisimmin yritysjärjestelyiden kohteeksi. Tecnotreella on huomatta määrä tuotekehitykseen liittyviä kuluja, joiden verohyöty ei vanhene. Pelkästään näiden verohyötyjen arvo mahdolliselle ostajalle olisi huomattava. Tecnotreen toimialalla on tapahtunut paljon aktiivista konsolidaatiota viime vuosien aikana.

Omistamme osakkeita Tecnotreessä. Yhtiö ei ole Inderes Osaketutkimuksen aktiiviseurannassa tällä hetkellä.

-Inderes

Kuva: http://www.tecnotree.com/

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit