Osto: Fortum

Ostimme eilen experttisalkkuumme 200 Fortumin osaketta hintaan 14,14 euroa / kpl. Fortumin defensiivinen liiketoiminta, vahvat kassavirrat, terve tase, edullinen arvostustaso sekä turvallinen ja jo erittäin korkea osinkotuotto (ostohinnalla yli 7 %) ovat erittäin houkuttelevia nykyisessä erittäin epävarmassa markkinaympäristössä. Fortumin osaketta on painanut viimeaikoina mm. sähkön hinnan laskeminen sekä osaltaan spekulaatiot sähkön hinnan mahdollisesta romahtamisesta tulevina vuosina. Pidämme huolia liioiteltuina ja uskomme yhtiön säilyttävän myös tulevaisuudessa nykyisen euron osinkonsa.

Fortumia on painanut mm. sähkön hinta, joka on jatkanut laskuaan Nordpoolissa ja on jo hyvin alhaisella tasolla. Tämä johtuu erityisesti vesivoiman hyvästä saatavuudesta Pohjoismaiden vesivarantojen ollessa tällä hetkellä huomattavasti normaalitasoja korkeammalla. Noin puolet Pohjoismaiden sähköstä tuotetaan vesivoimalla, jonka muuttuvat kuluvat ovat olemattoman pienet, joten tällä on suuri merkitys hinnan kannalta. Hinnat nousevat nopeasti, kun säätilanne muuttuu. Toki osittain hintaa painaa myös heikohko kysyntä näkymä ja markkinoille lähivuosina tuleva uusi kapasiteetti, ja pidämme maltillista sähkön hinnan laskua lähivuosina todennäköisenä, mutta tämä on näkemyksemme mukaan kaukana romahduksesta.

Pidemmällä tähtäimellä sähkön hintaa, ja sitä kautta Fortumin voittoja, tukee Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden integraatio Manner-Euroopan kanssa. Euroopassa energiasta, varsinkaan edullisesta sellaisesta, ei ole ylikapasiteettia eikä sellaista ole näillä näkymin tulossa. Päinvastoin mm. Saksan päätös luopua ydinvoimasta tarkoittaa, että maan energiataseeseen jää suuri aukko. Jos yhteisen Eurooppalaisen sähkömarkkinoiden suunnitelma toteutuu edes suurin piirtein suunnitelmien mukaan, tämä tarkoittaa hintojen tasaantumista alueiden välillä ja käytännössä korkeampaa sähkön hintaa Pohjoismaissa. Näin ollen emme pidä markkinoilla liikkuvia huhuja sähkön hinnan romahtamisesta todennäköisinä.

Sijoittajien kannattaa muistaa, että Fortum on suojannut tuotantoaan hyvin konservatiivisesti eikä lasku näy heti merkittävästi yhtiön tuloksessa. Suojaukset takaavat tälle ja seuraavalle vuodelle jo vähintäänkin kohtuulliset tulokset. Edellä mainitun integraatio lisäksi pidemmällä tähtäimellä Pohjoismaiden mahdollisesti kaventuvia marginaaleja kompensoi Venäjän kasvava tulos, jonka pitäisi parantua uuden kapasiteetin käynnistymisen mukana. Näiden pitäisi nousta noin 500 miljoonaan euroon liikevoittoon suunnilleen kolmen vuoden säteellä, ja maltillisillakin ennusteilla ne voivat tukea Power-divisioonan mahdollista hiipumista. Power-divisioonan liikevoittoennusteemme vuonna 2012 on noin 1200 mEUR.

Fortumin arvostustaso on samalla laskenut erittäin alhaiseksi. Kuluvan vuoden P/B-luku on jo alle 1.3x, mikä on edullisin taso miesmuistiin. Keskimäärin viime vuosina Fortum on arvotettu peräti yli 50 % korkeammalle. Yhtiön osakekurssi kävi finanssikriisin puhjetessa hetken alle 14 euron vuoden 2009 alussa, mutta yhtiön arvostustaso oli silloinkin noin 1.5 kertaa tasearvo. Fortumin riskiprofiili on suhteessa muuhun pörssiin erittäin matala ja nyt jo yli 7 %:n osinkotuotto rajoittaa mielestämme huomattavasti osakkeen laskunvaraa. Olemme siis todennäköisesti jo lähellä pohjatasoja ja vaikka osake ei nousisi, uskomme ainakin saavamme Fortumilta muhkean osinkotuoton. Jos lasku kuitenkin vielä jatkuu ilman erittäin hyviä perusteita, olemme valmiita kaksinkertaistamaan nykyisen positiomme.

Omistamme Fortumin osakkeita.

-Inderes

Photo credit: J-P Kärnä / Foter / CC BY-SA

 

Kommentit vanhasta blogista:

Antero Salonen25 Kesäkuu, 2012

“erittäin korkea osinkotuotto (ostohinnalla yli 7 %) “….”uskomme ainakin saavamme Fortumilta muhkean osinkotuoton”

Vaikka osinko on ollut hyvä, niin ei ole takeita, että se olisi yhtä hyvä ensi keväänä 2013 : Teollisuuden sähkönkulutus laskee (tehtaiden sulkeminen). Sähkön hinta laskee ( uudet ydinvoimalat, kulutus ). Fortumin huonot investoinnit ( Venäjä, Suomenoja, Loviisa nielee rahaa ?).

Uskon, että turskaa tulee.

Jackwelshh25 Kesäkuu, 2012Sanoisinpa, että euro tulee seuraavat 2-3 vuotta hyvin todennäköisesti.

Fortum suojaa suuren osan myymästään sähköstä (2012: 70% suojattu 48MWh ja 2013 46% 46MWh). Sähkön hinnan täydellinen romahdus toki vaikuttaa tulokseen voimakkaasti, lievempi lasku vaikuttaa huomattavasti pehmeämmin.

Venäjän investoinneista alkanee tulla myös ainakin pientä plussaa liiketoiminnan kassavirtaan.

Investoinnit ovat kovat 2012-2014: 1,1-1,4 miljardia / vuosi. Tämän jälkeen osingossa voi olla mahdollisuuksia myös nostoon. Riippuu toki sähkönhinnasta pohjoismaissa sekä Venäjän tilanteesta.

Fortumin suurimmat riskit ovat liki kaikki poliittisia: Uraaniveron nostot Ruotsissa, mahdollinen Windfall-vero Suomessa ja potentiaaliset muutokset kapasiteettimaksuissa Venäjällä.
Näiden ennustaminen on toki vaikeaa. Nykykurssi ei hinnoittele nappisuoritusta Fortumille, pikemminkin päinvastoin.

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit