Ostimme Baswarea, kevensimme Vestasia

Myimme eilen osan Vestas Windin osakkeistamme ja ostimme tilalle hieman Baswarea. Vestas oli pitkään salkkumme murheenkryyni kun yhtiön arvostusta lyötiin pohjamutiin toimialan ja yhtiön ongelmien johdosta. Kuluvana vuonna osake on kuitenkin korjannut rajusti ylöspäin ja kurssi on noussut yli 240 %. Myimme osan tämän syklisen yhtiön painoarvon noustua korkeaksi ja jäämme seuraamaan yhtiön kehittymistä pienemmällä painolla. Viimeisin ostomme Basware on tarkoitettu ensisijaisesti pitkäaikaiseksi sijoitukseksi. Baswarella on paljon haasteita lyhyellä tähtäimellä, mutta muutosprosessia läpi käyvän pitkän ajan potentiaalin pitäisi vähitellen alkaa avautua markkinoille.

Basware on mielestämme mielenkiintoisessa taitekohdassa. Yhtiön viimeisen kahden vuoden tuloskehitys on ollut ja surkeaa tulosvaroituksia on sadellut useampia. Kun yhtiön johto on kuitenkin samaan aikaan mielestämme suorastaan huokunut luottamusta valittuun strategiaan ja sen etenemiseen, on tätä tapausta ollut pakko pureskella kerta toisensa jälkeen uudelleen. Ostimme Baswarea, koska uskomme markkinan luottamuksen yhtiöön olevan tällä hetkellä pohjamudissa. Kun tämä luottamus alkaa vähitellen palautua parantuvan tuloskehityksen myötä ja yhtiön pitkän aikavälin potentiaali hahmottua paremmin, uskomme myös osakkeen arvonnousuun. Lyhyellä tähtäimellä emme pidä yhtiötä mielekkäänä sijoituskohteena haasteiden jatkuessa.

Listaamme kolme hyvin kvalitatiivista perustetta omistaa Baswarea pitkällä aikavälillä, koska yhtiön tämänhetkisistä talouden mittareista tai arvostuskertoimista on vaikea keksiä perusteita ostolle. Ensiksi, yhtiö toimii alan johtavilla tuotteilla epäkypsillä markkinoilla, joissa on merkittävä kasvupotentiaali. Yhtiön mukaan verkkolaskutuksen ja sähköisten tilaussanomien käyttöaste maailmanlaajuisesti on vain noin 10 % luokkaa. Organisaatiot ympäri maailmaa tulevat pitkällä aikavälillä väistämättä siirtymään sähköiseen taloushallintoon ja prosessien automatisointiin. Joidenkin mielestä tämä suomalainen yhtiö on markkinan “de facto” tuotejohtaja. Toiseksi, nykyisen meneillään olevan muutosprosessin jälkeen Baswaren liiketoimintamallista tulee hyvin skaalautuva ja ennustettava. Jatkuvasti laajentuva verkkolaskujen ja muiden sähköisten sanomien verkosto tarjoaa yhtiölle vahvan kilpailuedun. Pidämme yhtiön pitkän aikavälin 15-20 % liikevoittomarginaalin tavoitetta realistisena, vaikka nykyiset luvut eivät ole lähelläkään sitä. Kolmanneksi, jokin globaali ohjelmistojätti voisi löytää hyvän yhteensopivuuden noin 250 miljoonan euron markkina-arvossa pyörivästä yhtiöstä, jolla on toimialan johtavat tuotteet, globaali toimintamalli ja vahvaa asiakaskuntaa valmiiksi rakennettuna. Viime vuonna SAP nielaisi Baswaren pääkilpailija Ariban kovaan hintaan (EV/Sales noin 8x).

Mistä Baswaren nykyiset tunnusluvut pilaavassa muutosprosessissa on ollut kyse? Yhtiö on muuntautumassa ohjelmistoyhtiöstä palveluyhtiöksi. Konepellin alla on käynyt ilmeisen iso myllerrys viime vuosien aikana. Ulospäin selkeinten muutos näkyy siinä, että perinteinen lisenssimyynti laskee ja tilalle tulee jatkuvaa SaaS-myyntiä. Jos yhtiö kuvitteellisesti tiedottaisi miljoonan euron lisenssitilauksesta kesäkuussa, valuisi tämä miljoona suoraan Q2:n liikevoittoriville. Jos yhtiö taas tiedottaisi kesäkuussa miljoonan euron SaaS-kaupasta kolmelle vuodelle, jaksottuu tästä Q2:lle liikevaihtoa yhdeltä kuukaudelta eli alle 30 tuhatta euroa. Kun lisenssimyynti on alkanut korvautua SaaS-myynnillä, ovat tulosluvut olleet transformaation aikana surkeita. Muutos ohjelmistoyhtiöstä kohti palveluliiketoimintaa on vaatinut yhtiöltä sisäisesti suuria muutoksia ja panostuksia tuotteisiin. Kaikki ei ole mennyt ihan suunnitellusti ja esimerkiksi alkuvuonna ohjelmistopäivitysten viivästykset aiheuttivat harmaita hiuksia tuloskehitykseen.

Baswaren osakkeen surkea likviditeetti on iso miinuspuoli, joka sijoittajan pitää ottaa huomioon. Jouduimme itsekin odottamaan päiviä eksperttisalkkumme tarjouksen osumista, sillä osto- ja myyntitarjousten välillä on pääasiassa yli puolen euron aukko ja päivävaihto lasketaan muutamissa tuhansissa.

Emme omista itse Baswaren osakkeita, omistamme Vestasin osakkeita.

-Inderes

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit