Ostaminen vaikeaa, myyminen vielä vaikeampaa

Arvo-osuustiliä katsoessani jokainen punaisella oleva osakeomistus harmittaa. Eniten kaduttavat kuitenkin ne vihreät osakkeet, jotka olen mennyt myymään.

Olen onneton pässi. Viime viikolla tein myyntitoimeksiannon, joka meni läpi. Sen sijaan että olisin hihkunut ilosta siitä hyvästä, että sain pienestä osakepotistani melkein 50 prosenttia voittoa, myyminen harmittaa tällä hetkellä vietävästi.

Ja miksikö? No tietysti siksi, että osakkeen kurssi on jatkanut nousua ilman minua. Tunnen ”hävinneeni” selvää rahaa.

Karvasta tappiontunnettani pystyn kompensoimaan ainoastaan myymällä jotakin toista osaketta tappiolla.

Siis lisäämällä tuskaani? Kyllä. Tappiolla myyminen ei enää tunnukaan niin epämukavalta kuin vielä viime viikolla. Salkussani on pyörinyt jo vuosia sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden tuloksentekokyvyn suhteen olen menettänyt toivoni, mutta joita en vain ole ”raaskinut” myydä pois. Nyt siihen on tilaisuus!

Miksi tappiolla myyminen olisi mukavaa? Siksi, että voin verotuksessa vähentää myyntitappiot voitoista.

Sanotaan, että myyn 5000 eurolla ostamani osakkeet 10 000 eurolla. Voittoa saan 5000 euroa. Ilman myyntitappioita minun pitäisi maksaa voitostani pääomatuloveroja 30 prosenttia, eli 1500 euroa.

Jos kuitenkin myyn toisen osakepotin, jonka olen ostanut 5000 eurolla ja jonka hinta nyt on 4000 euroa, voin vähentää tuhannen euron tappioni voitoistani. Maksan siis veroja vain 4 000 eurosta, eli 1200 euroa. Jos tappioni on tuotakin isompi, vaikka sen 5000 euroa, en maksa veroja ollenkaan, koska myyntivoittoa ei kerry.

Tämä on yksi niitä harvoja veroetuja, joita osakesäästäjillä vielä on jäljellä. Ja sitä kannattaa käyttää hyväksi. Tappion nieleminen ei maistukaan ihan niin karvaalta!

Vuoden 2010 jälkeen syntyneet myyntitappiot ovat vähennyskelpoisia viiden vuoden ajan. Eli jos vaikka tänä vuonna teen myynneilläni tappioita, mutta en saa voittoja, voin ”käyttää” käyttämätöntä tappiotani vielä vuonna 2017.

Pieniä voittoja voi kotiuttaa myös pienissä erissä ja välttyä näin verolta. Jos vuoden aikana myymieni arvopapereiden myyntihinta jää alle 1000 euron, voitto on verovapaata. Tässä kannattaa kuitenkin olla huolellinen: Jos summa ylittyy vähänkin, verot on maksettava koko summasta (osinkotuottoja tuohon tonniin ei onneksi lasketa). Sama tuhannen euron sääntö pätee toisinpäin: tappioita ei voi vähentää, jos vuoden aikana myyty tappio-omaisuus on alle tuhat euroa.

Voin myös itse valita, käytänkö osto- ja myyntitappiota miettiessään todellista hankintamenoa (eli hintaa, jolla olen osakkeeni ostanut, huom, tähän saa lisätä omaisuuden hoitokulut ja välityspalkkiot) vai hankintameno-olettamaa. Yli kymmenen vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama on 40 prosenttia myyntihinnasta (eli verot lasketaan 60 prosentista osakkeen myyntihintaa)  ja alle kymmenen vuotta vanhan omaisuuden hankintameno-olettama on 20 prosenttia (verot lasketaan 80 prosentista myyntihintaa). Hankintameno-olettamaan ei voi lisätä kuluja.

Pienen sijoittajan kannattaa miettiä verotusta siinä missä suurenkin. Mutta vaikka ymmärränkin tämän, en voi väittää, etteikö tuleva menetys sattuisi. Kaikesta huolimatta aion tehdä salkkuuni joulusiivouksen, ja jatkaa sen jälkeen valitsemaani yksinkertaista sijoitus(säästämis)periaatetta: Aina kun tekee mieli myydä, ostan lisää.

 

/Ninni Myllyoja

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kinski5 Marraskuu, 2012

Aiot siis lisätä tammikuu-anomaliaa?

Ville6 Marraskuu, 2012“Jos vuoden aikana myymieni arvopapereiden myyntihinta jää alle 1000 euron, voitto on verovapaata. Tässä kannattaa kuitenkin olla huolellinen: Jos summa ylittyy vähänkin, verot on maksettava koko summasta (osinkotuottoja tuohon tonniin ei onneksi lasketa). Sama tuhannen euron sääntö pätee toisinpäin: tappioita ei voi vähentää, jos vuoden aikana myyty tappio-omaisuus on alle tuhat euroa.”Täällä yksi huolellinen ihmettelee, että lasketaanko tuo 1000€ raja tosiaan myyntihinnasta, eikä myyntivoitosta? Ainakaan veroja ei varmaan tarvitse maksaa koko myyntihinnasta tai sitten verottaja on tosi kohtuuton.

Ja samaa ihmettelen tuon myyntitappion kohdalla. Eli pystyykö tappion tosiaan vähentämään, mikäli myyn 1020 € edestä osakkeita, jotka ovat 200€ tappiolla.

Ninni M6 Marraskuu, 2012Hei!
Olennaista tuossa tuhannessa eurossa on se kokonaismyynti. Jos myyt 1020 euron edestä osakkeita, jotka ovat pari sataa tappiolla, voit vähentää sen pari sataa voitoista.
Tässä yksityiskohtaista tietoa:https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Luovutusvoitot_ja_tappiot/Arvopaperien_luovutusvoittojen_verotus(12095)# Luovutustappio%20ja%20sen%20vähentäminen 
Jp Lammi7 Marraskuu, 2012Verottajan ohjeista:
“luovutusvoitot olisivat verovapaita tai luovutustappiot olisivat vähennyskelvottomia edellä käsitellyn 1 000 euron rajan johdosta.”Eli tämän mukaan tietääkseni verotus lasketaan luovutusvoitosta, eli jos myyt 2000e osakkeita joiden hankintahinta on ollut 1000e, syntyy 1000e luovutusvoittoa.Samasta ohjeesta lainaus:
“Luovutusvoiton ja – tappion määrä lasketaan siten, että omaisuuden luovutushinnasta (eli saadusta vastikkeesta) vähennetään omaisuuden poistamatta oleva hankintameno ja voiton hankkimisesta olleet menot.”

Eli lauseesta “Jos vuoden aikana myymieni arvopapereiden myyntihinta jää alle 1000 euron, voitto on verovapaata.” vaihtaa myyntihinta sana luovutusvoittoon ja silloin se on verohallinnon ohjeiden mukainen.

Lyhyesti, jos verotusvuotena osakkekaupan yhteenlaskettu luovutusvoitto on yhtäsuuri, tai pienempi kuin 1000 euroa, niin silloin verotettavaa ei synny. Sama toisinpäin luovutustappiossa.

Ninni M7 Marraskuu, 2012Kylläpäs tämä “touhutonni” on monimutkainen asia.
Veron määrä lasketaan voitoista, mutta tuo tonniraja on eri asia. Siihen lasketaan kaikki myynnit.Tässä verottajan kielellä asiasta:
“Luovutusvoitto on verovapaa, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat yhteensä enintään 1 000 euroa. Vastaavasti luovutustappio on vähennyskelvoton, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa ja kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat samalla yhteensä enintään 1 000 euroa.”Kannattaa lukea tämä linkki. Jos ei jaksa kaikkea, mutta pienet luovutukset kiinnostavat, mene ihan loppuun:

https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Luovutusvoitot_ja_tappiot/Arvopaperien_luovutusvoittojen_verotus(12095)

Dave Crawl7 Marraskuu, 2012“Vuoden 2010 jälkeen syntyneet myyntitappiot ovat vähennyskelpoisia viiden vuoden ajan.”Onko tässä merkitystä sillä milloin osakkeensa on ostanut?

Eli vaikka olisin ostanut TeliaSoneraa vuonna ennen 2010 ja haluaisin nyt myydä osakkeeni, niin myyntitappiot ovat vähennyskelpoisia viiden vuoden ajan, koska myyntitappioni realisoituvat 2012 – joka on luonnollisesti vuoden 2010 jälkeen.

Kirsi Salo7 Marraskuu, 2012On se verottaja tarkkana kuin porkkana. Verosuunnittelua tehdessä kannattaa huomioida mm. seuraava:
“Keinotekoiset luovutustappiot, jotka on tehty muun omaisuuden luovutuksesta syntyvästä voitosta menevän veron välttämiseksi, eivät ole vähennyskelpoisia. Tästä voi olla kysymys esimerkiksi silloin, kun verovelvollinen myy osakkeet tappiolla ja ostaa samat (samanlajiset) osakkeet samana päivänä takaisin samaan tai lähes samaan hintaan. Jos tällaiselle edestakaiselle osakekaupalle ei selvitetä muuta todellista syytä kuin luovutustappion aikaansaaminen, luovutustappio ei ole verotuksessa vähennyskelpoinen.”Tuo touhutonni -idea on muuten harkitsemisen arvoinen asia hyödynnettäväksi esim. lasten salkuissa, joissa kaupankäynti on normaalia vähäisempää.
jpk7 Marraskuu, 2012Ja kannattaa huomioida tuon tonnin rajan käytössä, että luovushintoihin lasketaan mukaan verovuonna saadut pääomanpalautukset! Tuli mokattua tuossa yhtenä vuonna kun en tiennyt tuota…
Henri7 Marraskuu, 2012Kuinka pitkän aikaa pitää odottaa että verottaja ei katso kyseessä olevan “keinotekoinen luovutustappio”? Saako heti seuraavana päivänä ostaa?
puusilmä7 Marraskuu, 2012seuraavana päivänä tehty takaisinosto on Ok. Tästä oli juuri juttua Veronmaksajien lehdessä, viittasivat KHN:n tuoreeseen päätökseen.
puusilmä7 Marraskuu, 2012seuraavana päivänä tehty takaisinosto on Ok. Tästä oli juuri juttua Veronmaksajien lehdessä, viittasivat KHO:n tuoreeseen päätökseen.

Santeri21 Marraskuu, 2012Onko mahdollista myydä osaketta x siten, että osake on voitolla esim. 900 euroa ja tämän jälkeen ostaa heti lisää samaa osaketta takaisin?Eli jos osakkeen arvo nousee tasaisesti vuosittain, kannattaa sitä myydä ja ostaa takaisin säännöllisesti siinä vaiheessa, kun voittoa on syntynyt se vajaa 1000 euroa. Eikä myydä 4 vuoden aikana syntynyttä 4000 euron voittoa kerralla?

Tämä on tietysti yksinkertaisinta, jos omistaa vain yhtä osaketta. Mutta tästä olisi silti johdettavissa suositus, että joka vuosi kannattaa myydä voitolla olevia osakkeita ainakin siihen 1000euroon asti?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.11.2014 17:48

No, aika kummaa sijoittamista…kannattaa myydä tappiolla, ettei joudu maksamaan veroja? Täh.

Eikös kannata myydä voitolla ja maksaa veroja voitosta? Mitä harmittelemista siinä on…sehän on voitosta maksettua veroa.