Siirry pääsisältöön

Osinkosijoittajan muistisäännöt

Osinkokasvun strategiassa sijoittaja hyötyy ajan mittaan korkoa korolle -tekijästä. Strategiassa osakkeita ostetaan jatkuvasti lisää osingonmaksukykyisistä yhtiöistä. Näiden kategoriassa omistukset keskitetään yhtiöihin, jotka kykenevät vuosittain kasvattamaan osaketta kohden maksamaansa osinkoa. Nämä osingot uudelleensijoittamalla osakesalkku kasvaa eksponentiaalisesti pitkässä juoksussa. Osinkokasvun moottoreina toimivat osakemäärän kasvu ja osakekohtaisen osingon kasvu. Listaan tähän merkintään osinkosijoittajan muistisäännöt.

Muistisääntö numero yksi: Sijoita osingot uudelleen aina, kun se on mahdollista. (Manifestistani huolimatta pikkusiskoni ohjaa tämänkin kevään osinkotulonsa hiustenpidennykseen, koska se ”leventää voittomarginaaleja” alkaneella Q2:lla)

Muistisääntö numero kaksi: Osinkojen uudelleensijoittaminen osakekohtaista osinkoaan kasvattaviin yhtiöihin tarjoaa pitkällä aikavälillä salkun osinkovirtoihin parhaan nousuvivun, mikäli uusia sijoituksia palkkatuloista tai velkarahaa ei hyödynnetä sijoitustoiminnassa. Strategiassa korkoa korolle -tekijä muuttaa salkun tuottokäyrän ajan mittaan lineaarisesta epälineaariseksi. Älä siis katso vain suurta sijoitushetken osinkoa, vaan osakekohtaisen osingon kasvutrendiä, mielellään tulevaa sellaista.

Muistisääntö numero kolme: Älä tavoittele osinkokasvun strategiassa kuuta taivaalta, vaan sijoita kestävään osingonjaon kasvuun, jossa yhtiöön jää nettotuloksesta riittävä osuus kasvuinvestointeihin. Varmistu paitsi alle sadan prosentin osingonjakosuhteesta (osingon prosenttiosuus tuloksesta) myös siitä, että osingonjaon kasvuvauhti ylittää kevyesti inflaatiovauhdin. Tällöin salkun osinkovirran reaalinen ostovoima kasvaa jatkuvasti, mikä lienee sijoitustoiminnassa viimekätinen päämäärä.

Muistisääntö numero neljä: Sijoittajan, joka palauttaa osinkotulonsa pörssiin, on syytä toivoa kurssiromahdusta. Kurssinousu on osakkeiden netto-ostajan vihollinen – tekijä, joka kasvattaa suoraan sekä osinkojen uudelleensijoittamisen että palkkatuloista tehtävien uusien sijoitusten kustannuksia (kiinteällä euromäärällä saa kappalemääräisesti vähemmän osakkeita ja siten vähemmän tulevia osinkoja). Matalat kurssitasot ovat osinkosijoittajan ystäviä. Toivokaamme siis pörssiromahdusta.

Muistisääntö numero viisi: Kun olet tehnyt kaikkesi osinkojen uudelleensijoittamisen ja yhtiövalinnan osalta, säästä palkkatuloista lisäsijoituksiin aina, kun se vain on mahdollista. Lisäostot on yleensä hyvä tehdä säännöllisesti, jolloin ajallinen hajautus toteutuu itsestään – lisäosakkeita tulee hankittua salkkuun sekä huipulta että pohjalta, keskimääräisen hankintahinnan muodostuessa kohtuulliseksi.

Muistisääntö numero kuusi: Vältä pääoman luovutuksesta maksettavia veroja lain sallimissa puitteissa ja järjen rajoissa. Hyödynnä esimerkiksi luovutustappiot verotehokkaasti keventämällä omistusta arvostustasoaan selvästi kohottaneissa, voitollisissa sijoituksissa. Hyödynnä myös sijoituslainan korkojen mahdollinen verovähennyskelpoisuus. Älä pelkää veroja kuin ruttoa, jos osakkeen arvostustaso kohoaa sellaiseksi, ettei sillä ole enää mitään tekemistä reaalimaailman kanssa. Tee silti pääsääntöisesti enemmän ostoja kuin myyntejä – tuottosihan on kasvava osinkovirta, eivät hätäisesti kyhätyt myyntivoitot. Laadusta kannattaa luopua harvoin.

Muistisääntö numero seitsemän: Omaksu pitkäjänteinen suhtautuminen sijoitustoimintaan, anna itsesi innostua strategian noudattamisesta ja lopuksi, muista tärkein: salli ajan tehdä työnsä korkotekijän kautta.

Seuraamalla näitä muistisääntöjä sijoittaja tulee huomioineeksi pitkäjänteisen osinkosijoittajan menestyksen kaikki kulmakivet: osinkojen uudelleensijoittamisen, osakekohtaisten osinkojen kasvun, kurssinousun vaikutuksen strategiaan, uudet sijoitukset palkkatuloista, verotuksen ja riittävän aikahorisontin.

Uskoakseni osinkostrategia on erityisen soveltuva eläkesalkun rakentamiseen. Tämän perustan siihen, että osinkotulot ovat poikkeuksetta joka vuosi positiiviset, vaikka salkun kokonaistuotto olisi rajustikin negatiivinen kurssimuutokset mukaan lukien. Tämän vuoksi osinkovirralla eläjän ei koskaan tarvitse myydä omistuksiaan väärään aikaan. Lisäksi järkevästi hajautetussa salkussa vuotuiset osinkotulot putoavat vain hyvin harvoin. Helsingin pörssissä osingot ovat viimeisten 40 vuoden aikana notkahtaneet vain neljästi, osakekurssit selvästi useammin.

Ps.

Muistisääntö numero kahdeksan: Tee hyvissä ajoin pitkäjänteinen suunnitelma, milloin siirryt osakkeiden netto-ostajasta osinkovirtojen kuluttajaksi – tai peräti myös pääoman eli sijoitusten nettomyyjäksi.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: shewatchedthesky / Foter / CC BY-NC-ND

Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.04.2016 14:31

Renbound

Nimetön
Nimetön
04.04.2016 22:58

Yritän noudattaa kaikkia muistisääntöjäsi. Mitä mieltä olet muuten Nordean skandaalista, olisiko pian oston paikka?

Terveisin,
Osinkokuningas
http://www.osinkokuningas.com