Osinkosijoittajan huoneentaulu

Osinkokasvun strategiassa sijoittaja ottaa ajan mittaan kaiken hyödyn irti korkoa korolle -tekijästä. Strategian mukaan osakkeita ostetaan säännönmukaisesti lisää jatkuvasti osingonmaksukykyisistä yhtiöistä. Näiden yhtiöiden kategoriassa omistukset keskitetään yhtiöihin, jotka kykenevät vuosittain kasvattamaan osaketta kohden maksamaansa osinkoa. Nämä osingot uudelleensijoittamalla osakesalkku kasvaa eksponentiaalisesti pitkässä juoksussa. Listaan tähän merkintään osinkosijoittajan seitsemän muistisääntöä.

Muistisääntö numero yksi: Sijoita osingot uudelleen aina, kun se on mahdollista. (Manifestistani huolimatta pikkusiskoni ohjaa tämän kevään osinkotulonsa hiustenpidennykseen, koska se kuulemma ”leventää voittomarginaaleja” Q3:lla)

Muistisääntö numero kaksi: Osinkojen uudelleensijoittaminen osakekohtaista osinkoaan kasvattaviin yhtiöihin tarjoaa pitkällä aikavälillä salkun osinkovirtoihin (eli sijoittajan passiivisiin tuloihin) parhaan mahdollisen nousuvivun, mikäli uusia sijoituksia palkkatuloista tai velkarahaa ei hyödynnetä sijoitustoiminnassa.

Muistisääntö numero kolme: Älä tavoittele osinkokasvun strategiassa kuuta taivaalta, vaan sijoita kestävään osingonjaon kasvuun, jossa yhtiöön jää nettotuloksesta riittävä osuus kasvuinvestointeihin. Varmistu paitsi alle sadan prosentin osingonjakosuhteesta myös siitä, että osingonjaon kasvuvauhti ylittää kevyesti inflaatiovauhdin. Tällöin salkun osinkovirran reaalinen ostovoima kasvaa jatkuvasti, mikä lienee sijoitustoiminnan viimekätinen päämäärä.

Muistisääntö numero neljä: Sijoittajan, joka palauttaa osinkotulonsa pörssiin, on syytä toivoa kurssiromahdusta. Kurssinousu on osakkeiden netto-ostajan vihollinen – tekijä, joka kasvattaa suoraan sekä osinkojen uudelleensijoittamisen että palkkatuloista tehtävien uusien sijoitusten kustannuksia (kiinteällä euromäärällä saa kappalemääräisesti vähemmän osakkeita ja siten vähemmän tulevia osinkoja). Sen sijaan matalat kurssitasot ovat osinkosijoittajan todellisia ystäviä. Eipä ole ihme, että myös voittovarojen uudelleensijoittaja Warren Buffett lausuu Kreikan euroerosta ymmärtäväisiä kommentteja.

Muistisääntö numero viisi: Kun olet tehnyt kaikkesi osinkojen uudelleensijoittamisen ja yhtiövalinnan osalta, säästä palkkatuloista lisäsijoituksiin aina, kun se vain on mahdollista. Lisäostot on yleensä hyvä tehdä säännöllisesti, jolloin ajallinen hajautus toteutuu itsestään – lisäosakkeita tulee hankittua salkkuun sekä huipulta että pohjalta, keskimääräisen hankintahinnan muodostuessa kohtuulliseksi.

Muistisääntö numero kuusi: Vältä pääoman luovutuksesta maksettavia veroja lain sallimissa puitteissa ja järjen rajoissa. Hyödynnä esimerkiksi luovutustappiot verotehokkaasti keventämällä omistusta arvostustasoaan selvästi kohottaneissa, voitollisissa sijoituksissa. Hyödynnä myös sijoituslainan korkojen vähennyskelpoisuus. Älä kuitenkaan pelkää veroja kuin ruttoa, jos osakkeen arvostustaso kohoaa sellaiseksi, ettei sillä ole enää mitään tekemistä reaalimaailman kanssa. Pääsääntöisesti tee enemmän ostoja kuin myyntejä – tuottosihan on vuosittain kasvava osinkovirta, eivät hätäisesti kyhätyt myyntivoitot. Ansaitse osinkoja myös verottajalle “korvamerkitylle” osuudelle salkustasi!

Muistisääntö numero seitsemän: Omaksu pitkäjänteinen suhtautuminen sijoitustoimintaan, anna itsellesi lupa innostua osinkostrategian noudattamisesta ja lopuksi, muista tärkein: salli ajan tehdä työnsä korkotekijän kautta.

Seuraamalla näitä muistisääntöjä sijoittaja tulee huomioineeksi pitkäjänteisen osinkosijoittajan menestyksen kaikki kulmakivet: osinkojen uudelleensijoittamisen, osakekohtaisten osinkojen kasvun, kurssinousun vaikutuksen strategiaan, uudet sijoitukset palkkatuloista, verotuksen ja riittävän aikahorisontin.

Ps.

Muistisääntö numero kahdeksan: Tee hyvissä ajoin pitkäjänteinen suunnitelma, milloin siirryt osakkeiden netto-ostajasta osinkovirtojen kuluttajaksi.

SIJOITUSKIRJAT OVAT SAATAVILLA HUHTIKUUSSA SIGNEERATTUINA TARJOUSHINNOIN! (hinnat sisältävät postituksen ja ALV:n):

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: shewatchedthesky / Foter / CC BY-NC-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.04.2015 15:11

Kiitos vinkeistä, hyvä muistutus. Millä summillä lähdetään liikkeellä, jotta osingon uudelleen sijoittaminen on järkevä? 5% osinko vaatii 20 000e osakepotti jotta osingon kokonaissumma olisi järkevän kokoinen 1000e uudelleen sijoitettavaksi. Muuten kauppakäyntikulut haukkaavat jo suhteellisesti liian ison osan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2015 18:16

PIensijoittaja ota huomioon osinkotuloihin kohdistuvat verot. Eli saadaksesi nettona 1000 euron osinkotulot 5% osinkotuotolla on osakepottisi markkina arvon oltava hieman suurempi kuin 20 000 euroa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.04.2015 19:44

Jos saat osinkoja esim 400€. Voit sijoittaa palkasta esim 600 €lisää ja sijoittaa sitten 1000€, jolloin kaupankäyntikustannukset eivät karkaa käsistä.

Nimetön
Nimetön
03.04.2015 21:12

Piensijoittaja: Ulkomuistin varassa muistelen, että olen itse sijoittanut vähimmillään noin 500 euroa kerralla. Lapsille muistan tehneeni noin 300 euron kertasijoituksia (heillä kaupankäyntikulut jäävät pitkässä juoksussa maltillisiksi, sillä he eivät ole koskaan myyneet yhtään osaketta). Itsekään en ole myynyt yhtä ainoaa osaketta vuosina 2014 ja 2015, joten kustannustaso pysyy siten hallinnassa.

Nimetön
Nimetön
03.04.2015 23:14

Hyviä ohjeitahan nämä ovat. Nelonen oli jotenkin epäselvä. Ei joka vuosi voi uutta edes pientä romahdusta tulla esim. juuri keväisin kun monilla on osinkorahat polttelemassa taskussa ja lisää ostetaan. Eli osakkeiden kysyntä kasvaa. Vai pitäisikö osingot säästää kunnon romahdusta varten? Vaikka kestäisi useamman vuoden odottaa? Ja piensijoittajalle sanoisin, että pienen salkun kasvaminen kohtuulliseksi kestää omasta mielestä aivan liian kauan jos palkasta ei säästä ja tee lisäostoja niin paljon kuin mahdollista. Eli juuri kuten Mikko totesi. Mutta ei se 1000 euroakaan vuodessa lisäsijoituksena ole kummoinen. Osingot takaisin plus muutama satku keskimäärin säästöön kuussa ja vaikka joka kvartaalissa lisäosto niin alkaa päästä… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
09.04.2015 17:02

Tuo 1000 euron vähimmäisostos on jotenkin mielletty useissa alan kirjoituksissa kulujen kannalta hyväksi alarajaksi. Ehkä niin onkin.

Itse olen kuitenkin ajatellut asian niin, että maksan hajautuksesta (osakekohtaisesta ja ajallisesta) ja kun en juuri mitään koskaan myy, niin en sitten vuosien päästäkään jaksa noita myyntihintoja niin miettiä. Itse olen ostanut jo 500 eurolla about, kun olen se kokoon saanut. Ja näihin kuukausissästämisiinhän voipi ETF:iin ja muuallekin oikein valitsemalla säästää kohtuukustannuksilla, jollei nyt osakkeiden suoraomistusta pidä ainoana oikeana vaihtoehtona…