Osinko- ja yhtiökokouskausi ohi

Osakkeenomistajan mielenkiintoisin aika yhtiökokouksineen ja osinkopäätöksineen on nyt ohi. Nokialla on tapana lopettaa  kokousrumbaa. Tällä kertaa se tapahtui viime torstaina (3.5.2012) komean loppuhuipennuksen merkeissä, kun Nokian kurssiromahduksesta huolestuneet osakkeenomistajat pommittivat toimitusjohtajaa Stephen Elopia ennennäkemättömällä kysymystulvalla kuuden tunnin aikana. Elop selvisi tilanteesta erinomaisesti loistavilla puhujanlahjoillaan, mutta yhtiön ahdingolle ei vielä näy loppua. Mikäli Nokian osingon puolittamista ei oteta huomioon, viime vuodelta jaettu osinkosumma on lähes samansuuruinen kuin keväällä 2011 jaettu. Todennäköisesti Euroopan velkakriisin pelästyttämät sijoittajat eivät osanneet odottaa näinkään runsasta osinkosatoa.

Kommentoidessamme Wärtsilän uutta omistuskuviota (Fiskars–Wärtsilä: nerokas omistusjärjestely, 26.4.2012) pidimme mahdollisena, että Fiskars jakaa osan saamistaan varoista lisäosinkona. Näin myös tapahtuu, sillä viime viikolla ilmoitettiin, että Fiskars jakaa ylimääräisen 0,75 euron osingon todennäköisesti syyskuussa. Viime vuodelta jaettava osinkosumma saattaa tämänkin jälkeen nousta, sillä ainakin Metso on selväsanaisesti vihjannut lisäosingon mahdollisuudesta. Interavanti, Keskisuomalainen, Okmetic, Panostaja ja Solteq hakivat yhtiökokouksiltaan valtuutuksen harkita varojen jakoa myöhemmin tänä vuonna.

Viime vuosi ei ollut erityisen hyvä pörssiyhtiöille. Kotimaisten pörssiyhtiöiden yhteenlasketut nettovoitot alenivat edellisvuoden runsaasta 9.700 miljoonasta viime vuoden vajaaseen 5.900 miljoonaan euroon. Tulosmielessä viime vuosi oli toki selvästi parempi kuin finanssikriisin vuosi 2009, mutta muuten heikoin vuoden 1998 jälkeen. Viime vuoden huonoihin tuloslukuihin vaikutti pääasiassa muutama yritys, ennen kaikkea Nokia.

Mikäli Nokian osingon puolittamista ei oteta huomioon, viime vuodelta jaettavat osingot pysyivät vuoden 2010 tasolla. Kotimaisten pörssiyhtiöiden osinkosumma (ml. pääoman palautukset ja Fiskarsin syyskuussa maksuun tuleva lisäosinko) viime vuodelta on toistaiseksi 5.940 miljoonaa euroa. Viime keväänä jaetut vuoden 2010 osingot olivat 6.667 miljoonaa euroa. Pörssin toistaiseksi paras osinkovuosi oli 2007. Tuolloin jaettiin 8.911 miljoonaa euroa.

Ruotsalaisyhtiöiden Nordean ja TeliaSoneran osingot eivät kuulu kotimaisten yritysten osinkosumman, vaikka niiden osakkeilla on rinnakkaisnoteeraus Helsingissä. Pääosa kaupasta käydään luonnollisesti Tukholmassa. Näiden kahden yhtiön osinkosumma oli nyt yhteensä 2.433 miljoonaa ja vuosi sitten 2.545 miljoonaa euroa.

Kun tarkastelemme osinkoja yrityskohtaisesti, osinkokevät 2012 näyttää entistä valoisammalta. Pörssin 123 yhtiöstä (ml. molemmat ruotsalaisyhtiöt) kolmasosa eli 40 nosti ja 31 yhtiötä alensi osinkoaan. Ennallaan osinko pysyi 52 yrityksessä, joista yli puolet jatkoi nollalinjallaan. Kaikkiaan 32 pörssiyhtiötä ei maksa senttiäkään osinkoa. Nämä nollakerholaiset ovat olleet kokonaistuotoltaankin pörssin pohjasakkaa viime vuosina.

Osinkokevään ehkä mielenkiintoisin piirre on pääomanpalautusten yleistyminen. Tämä suuntaus jatkunee, sillä osingosta poiketen pääomanpalautuksesta maksetaan veroa vasta osakkeen myynnin yhteydessä. Mikäli tarkoitus on pitää osakkeensa kauan, pääomanpalautuksen verokohtelu on selvästi mielenkiintoisempi kuin osingon. Esimerkiksi viime keväänä Lassila & Tikanojan vakio-osinko 0,55 euroa muuttui nyt pääomanpalautukseksi. Aspossa hallituksen voitonjakoehdotuksessa puhuttiin vielä osingosta. Yhtiökokouksessa päätettiin kuitenkin jakaa pääoman palautusta.

Omistamme Nokian, Fiskarsin, Wärtsilän, Metson, Panostajan, TeliaSoneran, Lassilan ja Aspon osakkeita.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit