Osakkeet vs. rahastot – kumpikin kannattaa

Jos olet aloitteleva sijoittaja ja mietit, kumpiako ostaisit: osakkeita suoraan vai rahastojen kautta, osta ajan kuluessa kumpiakin. Tässä muutama hyvä ja huono puoli molemmista – osakkeet vs. rahastot:

1. Ostitpa suoraan osakkeita tai osakerahastoja, ostat samaa tavaraa. Osakkeita ostaessasi ostat vain yhtä yritystä, rahastosijoittajana pääset hyvin pienellä osuudella mukaan useaan yritykseen. Tätä sanotaan hajautukseksi (= toisen tappio kompensoituu toisen voitolla).

Hajautuksen tarkoituksena on pienentää sijoittamisen riskejä, eli sitä, että yritys menee konkurssiin tai sen kurssi laskee paljon. Koska rahastossa on useampia osakkeita, yksi huonosti menevä osake ei tiputa koko salkun arvoa. Toisaalta valitessasi hyvän suoran osakesijoituksen, voittoprosenttisi päihittää rahastot.

2. Jokainen sijoittaja on riskinottaja. Todennäköistä on, että kärsit joskus myös tappioita, sijoititpa mihin hyvänsä. Varsinkin rahastosijoittajana otat markkinariskiä, eli sitä, että koko markkina laskee. Osakepoimijana yritysriski, eli se, miten yksittäinen yritys pärjää markkinoilla, on suurempi. Se, että menetät koko sijoittamasi pääoman, on osakemarkkinoilla erittäin epätodennäköistä. Jos et pysty myymään voitolla, hyödynnä tappiot verotuksessa.

3. Osakkeet ovat likvidi sijoitus, eli ne on helppo vaihtaa rahaksi. Vaikka sijoitushorisonttisi, eli se aika, jonka olet ajatellut sijoittaa, olisi pitkä, voit tarvittaessa vaihtaa sekä osakkeet että rahasto-osuudet rahaksi muutamassa pankkipäivässä.

4. Osakkeita voi ostaa pienellä pääomalla. Osakerahastoihin pääsee mukaan muutaman kympin kertasijoituksella, suoria osakkeita voi ostaa yhdenkin kappaleen kerrallaan. Käytännössä se ei kuitenkaan kannata välityspalkkioiden takia. Rahastot perivät hallinnointi- ja kaupankäyntipalkkioita, jotka ovat tietty osuus sijoituksen kokonaissummasta. Tämä peritään vuosittain, olitpa voitolla tai häviöllä.

Osakesijoittaja taas maksaa tekemästään kaupasta kaupankäyntipalkkion, joka on kiinteä minimipalkkio sekä palkkioprosentti sijoituksen kokonaissummasta (ks. hinnasto). Myydessä sijoittaja maksaa myyntipalkkion saman periaatteen mukaan. Nyrkkisääntö on, että rahaston kertasijoitus on kymppejä, osakkeiden satasia, mielellään tuhansia. Jos sinulla on kiire sijoittajaksi, mutta säästösi eivät vielä riitä suoriin osakkeisiin, säästä rahastoon. Kun rahastossa on tarpeeksi iso summa, myy se ja sijoita uudestaan haluamaasi osakkeeseen.

5. Kaikki sijoittaminen vaatii tietoa. Mitä enemmän tiedät taloudesta ja markkinoista, sitä helpompi on sietää oman sijoituksen nousuja ja laskuja. Älä sijoita, jos aiot jättää sijoituksesi oman onnensa nojaan. Saatat myös yllättyä siitä, miten talous alkaa kiinnostaa ihan toisella tavalla, kun mukana on omalla rahalla.

Osakkeet vs. rahastot – rahastosijoittamisen miinukset:

– Erilaisia ja erisuuruisia merkintä-, lunastus- ja hallinnointipalkkioita.

– Epätietoisuus sijoituskohteista: salkunhoitaja päättää sijoituskohteista rahaston sääntöjen puitteissa, eikä niistä informoida joka hetki sijoittajaa.

– Sijoitusrahastojen runsaus aiheuttaa valinnanvaikeutta.

Rahastosijoittamisen plussat:

+ Vähän suoraa sijoittamista yksinkertaisempaa, koska salkunhoitaja tekee sijoituspäätökset.

+ Hyvä hajautus pienellä summalla, koska rahastot sijoittavat useaan sijoituskohteeseen.

+ Rahastot eivät maksa myyntivoitoistaan veroa, vaan sijoittaja maksaa veron vasta myydessään osuutensa tai ottaessaan rahastolta voitto-osuuksia.

+ Sijoitusrahastojen runsaus: jokaiselle sijoittajatyypille löytyy omansa.

Osakkeet vs. rahastot – osakesijoittamisen miinukset:

– Yksittäinen osakeriski on suuri. Älä osta jos et kestä painetta.

– Suora sijoittaminen vaatii tietoa ja suht aktiivista markkinaseurantaa.

– Yksittäisiä osakkeita ei kannata ostaa ihan pienellä pääomalla.

Suoran osakesijoittamisen plussat:

+ Tiedät mitä ostat.

+ Pystyt seuraamaan oman yksittäisen sijoituksesi arvoa koko ajan.

+ Pystyt vaihtamaan osakesalkkusi allokaatiota (eri osakelajien suhteellista osuutta toisiinsa) koko ajan.

+ Omistat konkreettisesti palan yhtiöstä. Sen takia olet oikeutettu osallistumaan yrityksen yhtiökokoukseen.

+ Jännitys: kyllä, omien osakkeiden omistaminen on jännittävää.

Opi lisää molemmista sijoitustyyleistä Nordnet-koulussa!

/Ninni Myllyoja

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.09.2013 21:51

“Yksittäisiä osakkeita ei kannata ostaa ihan pienellä pääomalla.”

Mikä on pieni pääoma? 300€, 700€ vai 1000€?

Nimetön
Nimetön
12.09.2013 10:14

Olisi voinut blogaaja mainita edulliset indeksirahastot, joissa saa sekä rahastojen tuoman hyvän hajautuksen, että minimaalisen kulurakenteen.

Nimetön
Nimetön
12.09.2013 20:58

Samu, hyvä kysymys. En voi kirjoittajan puolesta vastata, mutta omasta mielestäni ei alle 1000e sijoitusta kannata tehdä pörssifirmoihin (kulut turhan isoja suhteessa sijoitukseen). Itse säästän 1000e ja sijoitan.

Nimetön
Nimetön
23.09.2013 12:48

” Todennäköistä on, että kärsit tappioita, sijoititpa mihin hyvänsä.”

Olisikohan järkevämpää sanoa “Todennäköistä on, että kärsit _joskus_myös_ tappioita, sijoititpa mihin hyvänsä.” Sijoittaminen kun ei ole oletusarvoisesti tappiollista toimintaa.

Nimetön
Nimetön
20.06.2014 21:31

Harhaanjohtavaa, ellei jopa vahingollista toistaa tuota “osakkeita pitää seurata” -mantraa! Itse näen kurssit nyt “koko ajan” ja huomaan että parempi olisi olla seuraamatta! Erityisesti on turhaa valita (kallis/kuluinen) rahasto sen takia ettei jaksa seurata!