Osakkeen pilkkominen

Osakkeen jakaminen tai pilkkominen ei muuta yhtiön todellista markkina-arvoa. Yhden osakkeen jakamista kahteen voi verrata siihen, että saa kaksi 50 euron seteliä yhtä 100 euron seteliä vastaan. Seteleiden yhteisarvo on sama kuin ennenkin ja seteleiden vaihto saa tuskin aikaiseksi mitään suurempia euforian tunteita ihmisessä. Tästä huolimatta osakekurssi nousee usein, kun yhtiö ilmoittaa maksuttomasta osakeannista tai osakkeen jakamisesta (”splitistä”).

Yhtiön pääasiallinen syy osakkeen jakamiseen on, että se saa pidettyä osakkeensa yksikköarvon sijoittajien kannalta houkuttelevammalla ja helpommin hallittavalla tasolla. Esimerkiksi General Electricsin osakekurssi oli 38,25 USD vuoden 1935 lopussa. Vuoden 2007 lopussa, juuri ennen finanssikriisin huipennusta, osake oli samalla tasolla eli 37,07 USD, mutta yksi osake oli aikojen saatossa jaettu 288 osakkeeksi. Jos osaketta ei olisi pilkottu, olisi sen arvo ollut 10 676,16 USD ennen finanssikriisiä. Kurssi on tänä päivänä huomattavasti alempi kuin ennen finanssikriisiä, 23,29 USD, mutta ilman osakkeen jakamista sen arvo olisi ollut yhä 6 707,52 USD. Berkshire Hathawayn A-osake on vastakohta General Electricsin osakkeelle, koska sitä ei ole koskaan pilkottu. Yhden ainoan osakkeen arvo on 150 000 USD, mikä epäilemättä rajoittaa merkittävästi potentiaalisten sijoittajien lukumäärää.

Osakkeen tekeminen sijoittajan kannalta houkuttelevammaksi on pitkälti psykologian hyödyntämistä. Sijoittajien mielestä on mielenkiintoisempaa ostaa 100 osaketta 50 euron kappalehinnalla kuin 50 osaketta 100 euron kappalehinnalla. Tämä on luultavasti kahden tekijän summa. Sijoittajan mielestä hänen omaisuutensa on suurempi kun hän omistaa suuremman määrän osakkeita ja kun yksikköhinta on alempi, osakkeet ovat hänen mielestään aiempaa edullisempia. Lisäksi osakkeen on helpompi nousta jakamisen jälkeen, kun alempi hinta houkuttelee enemmän ostajia. Ihmiset mittaavat rahaa usein absoluuttisesti, jonka takia pidämme nousua 50 eurosta 51 euroon yhtä suurena kuin 100 eurosta 101 euroon. Nousu ensimmäisessä tapauksessahan on tuplasti niin suuri kuin jälkimmäisessä.

Akateemisten tutkimusten mukaan yhtiö, joka jakaa osakkeensa, tarjoaa ylituottoa muihin osakkeisiin nähden. Kasvuosakkeet antavat ylituottoa ensimmäisen vuoden aikana, kun taas arvo-osakkeet antavat ylituottoa kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Tulokset eivät ehkä ole suoranaisesti yllätyksellisiä, koska yhtiöt jotka pilkkovat osakkeensa ovat yleensä yhtiöitä joilla menee hyvin ja joilla on myönteinen vire päällä. Analyytikoiden tulosennusteet ovat yleensä myös olleet näiden yhtiöiden osalta liian pessimistisiä. Lisäksi tutkijat ovat esittäneet, että tuloksen laskun todennäköisyys niiden yhtiöiden osalta jotka ovat ilmoittaneet osakkeen ”splittaamisesta” on pienempi kuin muiden vertailukelpoisten yhtiöiden osalta.

Yhtiöt voivat myös yrittää parantaa osakkeen likviditeettiä lisäämällä osakkeiden lukumäärää ja pienentää sprediä (korkeimman ostotarjouksen ja alimman myyntitarjouksen erotus). Ei ole mitenkään epätavallista, että Berkshire Hathawayn A-osakkeen spredi on 1 000 USD. Olemme lukeneet, että osakkeen ihannehinta Yhdysvalloissa olisi 35 USD:n paikkeilla. Tämä on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa, koska nopea läpikäynti osakkeensa jakaneiden suomalaisten yhtiöiden kohdalla osoittautui, että pyrittiin pääsemään pyöreästi noin kymmenen euron yksikköhintaan.

Yksi sijoitusstrategia on sijoittaa yhtiöihin, jotka todennäköisesti tulevat pilkkomaan osakkeensa. Emme tarkalleen tiedä kuinka menestyksekäs tämä strategia on, mutta strategia on epäilemättä erinomainen, jos onnistuu tarkasti löytämään osakkeensa jakavia yhtiöitä. Outotec ilmoitti yhtiökokouskutsunsa yhteydessä maksuttomasta osakeannista. Koska Outotecin osakkeiden lukumäärä nelinkertaistuu yhtiökokouksen jälkeen, sen kurssi tulee liikkumaan 12 euron tietämillä yhtiökokouksen jälkeen tämän päivän noteerauksen perusteella. Outotecin jälkeen potentiaalinen splitehdokas on Kone, jonka kurssi on jo 65 euroa. Koneen tapauksessa osakkeen jakaminen tuskin tapahtuu tänä vuonna. Muuten kannattaa pitää silmällä yhtiöitä, jotka ovat jakaneet osakkeensa aikaisemmin ja joiden kurssi tekee jatkuvasti uusia ennätyksiä.

Turvatiimi taas aikoo yhdistää kymmenen osaketta yhdeksi. Osakekurssi on liikkunut hyvin lähellä nollaa ja lyömällä yhteen osakkeita yhtiö saa nostettua osakkeensa arvoa. Tästä huolimatta osake jää senttiosakkeeksi, mistä syystä olisi voinut olla hyvä vaihtoehto lyödä yhteen esimerkiksi 50 osaketta, jotta osake nousisi yli euron tason. Sijoittajilla on asenne, että alle euron osakkeet ovat pelkkää roskaa. Jos osinkoa pidetään mittarina, tämä väittämä pitää hyvin paikkansa. Kaksi kolmasosaa senttiyhtiöistä ei maksa osinkoa. Tästä huolimatta senttiosakkeissa ei ole mitään vikaa ainoastaan alhaisen yksikköhintansa vuoksi.

Omistamme osakkeita ainoastaan Koneessa ja Outotecissä yllä mainituista yhtiöistä.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.03.2013 17:40

Moi! Onko splittaamisessa millaisia rajoitteita? Ajattelin tässä että voinko 80 000 eurolla luoda markkina-arvoltaan maailman arvokkaimman pörssi-yhtiön, sillä osakkeen markkina-arvon minimisummahan on 0,01e?

Perustan pörssiyhtiön minimisummalla 80 000e á 1€ osake. Teen Splittauksen suhteella (miljardi 250 miljoonaa) 1:1 250 000 000.
Lopputuloksena (sata biljoonaa) 100 000 000 000 000 osaketta á 0,01e, eli pörssiarvo (biljoona euroa) 1 000 000 000 000e.

Kiitos vastauksesta jo etukäteen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.03.2013 19:40

Tosiaan… Osakkeiden hinnathan ilmoitetaan nykyään kolmen desimaalin tarkkuudella eli noihin lukuihin nollat perään. Muuten kysymys pysyy samana.